Minste pensjonsnivå (tidligere kalt minstepensjon)
Minste pensjonsnivå er en garantert minste alderspensjonsytelse fra folketrygden.
Satsen for minste pensjonsnivå for enslige alderspensjonister øker med 4000 kroner per år fra 1. januar 2023.
Du som er enslig minstepensjonist, har full trygdetid og er født i 1953 eller tidligere, kan forvente 333 kroner mer i måneden. Er du født i 1954 eller senere, blir beløpet litt lavere fordi det er ulike minstesatser for hvert årskull etter 1953.
Er trygdetiden din kortere enn 40 år, får du ikke full minstesats. Dermed blir også etterbetalingen og økningen mindre enn 4000 kroner per år.
Nytt månedsbeløp utbetales den 20. mars sammen med etterbetaling for januar og februar. Det betyr for de aller fleste at utbetalingen i mars er høyere enn andre utbetalinger i år. I april kan du sammenligne utbetalingen med beløpet du fikk i februar for å se at du har fått høyere månedlig pensjon.
Minste pensjonsnivå erstattet fra og med 1. januar 2011 begrepet minstepensjon for alderspensjonister. Dette gjelder også for deg som tok ut alderspensjon før 2011. (For deg født i 1954-1962 vil minste pensjonsnivå gradvis bli erstattet med begrepet garantipensjon.)
Hvem kan få minste pensjonsnivå?
Du må ta ut 100 prosent alderspensjon og ha minst 5 års trygdetid for å ha rett til minste pensjonsnivå. Fullt minste pensjonsnivå får du hvis du har 40 års trygdetid eller mer. Hvis trygdetiden er kortere, blir minste pensjonsnivå tilsvarende redusert. Vilkåret for å ta ut alderspensjon før 67 år er at du må ha tjent opp en pensjon som minst tilsvarer minste pensjonsnivå. I praksis vil du derfor først ha rett til minste pensjonsnivå fra du fyller 67 år.
Hvordan blir minste pensjonsnivå beregnet?
Størrelsen på minste pensjonsnivå avhenger av din sivilstatus. Om du er gift eller samboende, avhenger minste pensjonsnivå også av din ektefelles/samboers inntekt og pensjon.
Du har rett til minste pensjonsnivå etter lav sats dersom du lever sammen med en ektefelle som mottar alderspensjon eller avtalefestet pensjon i offentlig sektor. Dersom både du og din ektefelle mottar hel alderspensjon gjelder en egen garanti om at den samlede pensjonen for deg og din ektefelle minst skal tilsvare to ganger minste pensjonsnivå etter ordinær sats.
Du har rett til minste pensjonsnivå etter ordinær sats dersom du lever sammen med ektefelle som mottar uføretrygd.
Hvis du lever sammen med ektefelle som ikke mottar noen av de nevnte ytelsene, men har en årlig inntekt, inkludert kapitalinntekt, som er større enn to ganger grunnbeløpet, har du rett til ordinær sats. Du har også rett til ordinær sats dersom du i tolv av de siste 18 månedene har vært samboer med person som
- mottar alderspensjon, avtalefestet pensjon eller uføretrygd
- mottar ytelser til gjenlevende ektefelle eller tidligere familiepleier
- eller har en årlig inntekt, inkludert kapitalinntekt, som er større enn to ganger grunnbeløpet.
Dersom du forsørger ektefelle over 60 år og fyller vilkårene for rett til ektefelletillegg, har du rett til minste pensjonsnivå etter særskilt sats.
Om du har samboer med felles barn eller samboer som du tidligere har vært gift med, gjelder samme regler som for ektefeller.
Du har rett til minste pensjonsnivå etter høy sats dersom du er gift/samboende og ikke omfattes av bestemmelsene ovenfor (gjelder dersom din ektefelle/samboer har inntekt under to ganger grunnbeløpet og ikke mottar noen av pensjonsordningene nevnt ovenfor).
Dersom du er enslig, har du rett til minste pensjonsnivå etter særskilt sats for enslige. Som enslig regnes i denne sammenheng også ektefeller som ikke lever sammen.
Flyktninger mistet retten til full minstepensjon 1. januar 2021
Før 1. januar 2021 hadde flykninger rett til å få beregnet alderspensjonen, gjenlevendepensjonen og AFP i offentlig sektor, med full trygdetid. I praksis var dette retten til full minstepensjon.
Personer som allerede hadde fått innvilget pensjon etter denne særrettigheten før 1. januar 2021, beholder den.
Det er overgangsregler for personer født i 1959 eller tidligere:
- Flyktninger som er født i 1959 eller tidligere og som hadde mer enn 20 års trygdetid før 1. januar 2021, har rett til å få beregnet alderspensjonen ut fra full trygdetid.
- Har du fått innvilget uføretrygd eller gjenlevendepensjon på grunnlag av særrettighetene for flyktninger før 1. januar 2021 og har 20 år trygdetid ved fylte 67 år, vil du fortsatt beholde retten ved overgang til alderspensjon.
Meld fra om endringer
Hvis du får endringer i inntekt, familiesituasjon og/eller jobbsituasjon, eller planlegger opphold i utlandet, kan det ha betydning for beløpet du får utbetalt fra NAV. I slike tilfeller må du derfor straks melde fra til NAV.
Utbetalinger
Se utbetalingsdatoer, feriepenger og skattetrekk.
Du kan også sjekke utbetalinger i tjenesten Dine utbetalinger.