Nødvendige informasjonskapsler sørger for at nettstedet fungerer og er sikkert, og kan ikke velges bort. Andre brukes til statistikk og analyse. Godkjenner du alle, hjelper du oss å lage bedre nettsider og tjenester. Mer om våre informasjonskapsler
— Det siste året har sykefraværet vært høyt, noe som kan være med på å forklare at antallet på arbeidsavklaringspenger (AAP) i Rogaland har økt betraktelig det siste året, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
— Rogaland har over lengre tid hatt lavere arbeidsledighet enn gjennomsnittet for Norge, og vi forventer det vil fortsette å være slik så lenge det er høy aktivitet innen olje og gass, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
— Ved utgangen av 2024 var det en svak nedgang i det legemeldte sykefraværet. Nedgangen skyldes i stor grad en reduksjon i antall tapte dagsverk på grunn av luftveissykdommer, med COVID-19 i front. Denne reduksjonen er betydelig, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
— Men, det er fortsatt veldig mange som mottar uføretrygd i fylket. Til sammenligning tilsvarer antallet uføre i Rogaland hele Sola kommune, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
— Økningen i andelen på arbeidsavklaringspenger (AAP) må sees i sammenheng med det høye sykefraværet. Spesielt langtidssykefraværet har økt betydelig, og flere av disse vil derfor gå over til å motta AAP. Målet med arbeidsavklaring er å undersøke muligheter for å komme tilbake i arbeid, og på den måten forhindre at de blir en del av uførestatistikken, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
— Arbeidsledigheten i Rogaland har over lengre tid ligget litt lavere enn landet, men denne måneden ble forskjellene enda større. Ledigheten i landet økte, samtidig som den gikk ned i fylket, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
— Sykefraværet er altfor høyt, både i tredje kvartal og de foregående kvartalene. Vi må tilbake hele 15 år – til en pandemi – for å se lignende nivåer. Trenden fortsetter å gå i feil retning, og den understreker viktigheten av det omfattende arbeidet som utføres for å få sykefraværet ned, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
— Vi er stolte over at tilliten til Nav i Rogaland holder seg på et høyt nivå, også i
forhold til landssnittet. Nav forvalter et av landets viktigste samfunnsoppdrag, og vi er
avhengige av at samarbeidet mellom våre kontorer, brukere og arbeidsgivere legger
grunnlaget for å skape et inkluderende arbeidsliv og et velfungerende arbeidsmarked,
sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
Direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen er bekymret for verdiskapningen i fylket med vedvarende lav arbeidsledighet, og såpass høy etterspørsel etter arbeidskraft. — Det er ikke nok folk. I perspektivmeldingen til regjeringen sies det at vi vil mangle flere hundre tusener de neste tiårene, men allerede nå skriker flere bransjer etter arbeidskraft, sier Haftorsen.
— Flere enn 28 000 Rogalendinger er uføretrygdede, noe som tilsvarer hele befolkningen i Sola kommune. Til tross for at andelen har holdt seg stabil, er dette urovekkende mange, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
— Flere og flere mottar arbeidsavklaringspenger som følge av psykiske lidelser, og trenden ser ikke ut til å snu. Grunnene til dette er sammensatte, men vi vet at å foreskrive utenforskap til personer som trenger fellesskap kan forverre problemene for mange, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
— 2024 ligger an til å bli et av årene med flest utlyste stillinger noensinne, noe som bekrefter at det er en betydelig mangel på arbeidskraft, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
— Siden tidlig 2000-tallet har sykefraværet økt gradvis, og denne trenden ser ikke ut til å snu. Dette koster samfunnet dyrt både i tapt produksjon og utgifter, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
— Antall helt ledige synker den siste måneden, og skyldes primært nedgang blant helt ledige innvandrere. Samtidig var det flere innvandrere på arbeidsrettede tiltak, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
— At 9 prosent av Rogalendinger i arbeidsfør alder mottar uføretrygd er bekymringsfullt. Det er bra for folk å ha en jobb og det er viktig for samfunnet. Nav kan hjelpe på mange måter slik at flere kan være i arbeid selv om de har helseplager, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
— Mer enn 44 prosent av AAP-mottakerne får ytelsen på grunn av psykiske lidelser. Dette er en bekymringsfull utvikling, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
— Antallet utlyste stillinger i Rogaland denne måneden er på et rekordhøyt nivå, noe det også har vært gjennom det første halvåret. Dette er mulighetenes arbeidsmarked, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
— Flere ukrainske fordrevne er ferdige med introduksjonsprogrammet, og registrerer seg som arbeidssøkere hos Nav, noe som bidrar til at arbeidsledigheten stiger, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen
— Sammenlignet med samme tid i fjor, øker ledigheten. Dette skyldes at flere fordrevne fra Ukraina registrerer seg som arbeidssøker hos Nav, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
— Men, antallet sykefraværstilfeller grunnet luftveisinfeksjoner er redusert siden i fjor, og psykiske lidelser fortsetter å øke, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
— Virksomhetene i Rogaland tror de kommer til å ansette flere det neste året. Likevel viser årets bedriftsundersøkelse en mer avdempet optimisme sammenlignet med i fjor. Dette kan være et tidlig tegn på nedkjøling i et ellers varmt arbeidsmarked, sier direktør i Nav Rogaland, Merethe P. Haftorsen.
Lav ledighet og høy etterspørsel etter arbeidskraft bidrar til at mange arbeidsgivere har utfordringer med å finne den kompetansen de trenger, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
Psykiske lidelser er den viktigste grunnen til at unge mottar arbeidsavklaringspenger fra Nav. Vi må bidra til fremtiden deres gjennom å gi dem muligheter i arbeidslivet, slik at vi unngår at de havner utenfor over lengre tid, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.