— Arbeidsledigheten i Rogaland holder seg fortsatt på et lavere nivå enn gjennomsnittet for landet. Samtidig registrerer vi at en stadig større andel er langtidsledige, sier direktør i Nav Rogaland Merethe P. Haftorsen.
Ved utgangen av juni var det registrert 4 631 helt ledige i Rogaland, noe som tilsvarer 1,7 prosent av arbeidsstyrken. På landsbasis var andelen helt ledige på 2,0 prosent. Bruttoledigheten, som er summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, utgjorde i juni 5 709 personer i Rogaland, tilsvarende 2,1 prosent. Blant de helt ledige hadde 49 prosent vært arbeidssøkere i 26 uker eller mer.
— Hittil i år har andelen langtidsledige økt gradvis. Selv om arbeidsledigheten er lav, er det en utfordring at halvparten har vært arbeidsledige i over et halvt år, sier Haftorsen.
Flest helt ledige var det innen yrkesgruppene serviceyrker og annet arbeid (439), butikk- og salgsarbeid (416) og reiseliv og transport (412).
Blant de helt ledige hadde 2 596 innvandrerbakgrunn, mens 2 035 var ikke-innvandrere.
Rekordmange ledige stillinger i første halvår
I løpet av årets seks første måneder har det blitt utlyst 30 632 ledige stillinger i Rogaland. Dette er på samme nivå sammenliknet med samme periode i 2022, som var det året med flest registrerte utlyste stillinger. I juni ble det utlyst 3 091 ledige stillinger. Flest utlyste stillinger var det innen helse, pleie og omsorg med 713 utlyste stillinger, etterfulgt av bygg og anlegg med 408 stillinger.
— Trenden med mange ledige stillinger innen bygg og anlegg fortsetter i juni, sier Haftorsen.
Det er også mange utlyste stillinger innen butikk- og salgsarbeid og serviceyrker og annet arbeid, med henholdsvis 335 og 309 ledige stillinger. Dette er også de yrkesgruppene med flest helt ledige.
— Med lav ledighet og mange ledige stillinger kan det være utfordrende å få tak i nye medarbeidere. Vi oppfordrer arbeidsgivere til å ta sjansen på å ansette noen som står utenfor arbeidslivet, sier Haftorsen.
Dempet etterspørsel innen ingeniør- og ikt-fag
Den høye aktiviteten innen olje og gass har de siste årene resultert i sysselsettingsvekst og mange ledige stillinger innen ingeniør- og ikt-fag. De siste månedene har det imidlertid vært en nedgang i antall utlyste stillinger innen disse yrkesgruppene. I juni ble det utlyst 196 ledige stillinger, som er en nedgang på 40 prosent sammenliknet med samme måned i fjor.
— Årets bedriftsundersøkelse viste fortsatt optimisme for bemanningsbehovet innen olje- og gassvirksomhet det kommende året, men noe mer dempet enn tidligere. Dette kan forklare noe av nedgangen, ettersom vi vet at denne bransjen har stor betydning for etterspørselen innen ingeniør- og ikt-fag, sier Haftorsen.
Kommunevise forskjeller
Andelen helt ledige var høyest i Sandnes (2,1 prosent), Stavanger (2,0 prosent), Bokn (2,0) og Haugesund (1,8 prosent), og var de kommunene med høyere andel sammenliknet med fylkessnittet. Blant de større kommunene var ledigheten lavest i Karmøy med 1,3 prosent. Lavest ledighet i fylket var det i Sauda og Lund, med henholdsvis 0,7 og 0,6 prosent.
Se vedlagte oversikter for mer informasjon.