Ansatt er sykmeldt
FOR ARBEIDSGIVERE
|Oppdatert 12. september 2023
Som arbeidsgiver har du hovedansvaret for å legge arbeidet til rette og følge opp ansatte som er sykmeldt.
Innhold
Oppfølging av sykmeldte
Arbeidsgiveren har hovedansvaret for å følge opp ansatte som blir sykmeldt. Du skal legge til rette for at den ansatte kan arbeide til tross for sykdom eller skade. Den ansatte skal medvirke til tilretteleggingen. NAV og den som sykmelder har også ansvar og plikter i oppfølgingsarbeidet.
Etter arbeidsgiverperioden kan NAV eller arbeidsgiver betale ut sykepenger. Noen arbeidsplasser har avtaler om at arbeidsgiver forskutterer sykepenger også etter arbeidsgiverperioden. I andre tilfeller er det NAV som gjør dette.
I begge tilfeller må arbeidsgiveren først sende inntektsmelding.
Som arbeidsgiver
Se mer om hvordan du følger opp sykmeldte, hvem som gjør hva, oppfølgingsplan, dialogmøte og frister:
Slik holder du oversikt over dine sykmeldte
Hold oversikten over sykmeldingene for ansatte som du følger opp.
Dette må du vite om sykepenger
Arbeidsgiveren skal betale sykepenger i en periode på opptil 16 kalenderdager, også kalt arbeidsgiverperioden.
En arbeidsgiver kan søke om unntak fra ansvaret for å utbetale sykepenger i arbeidsgiverperioden. Det gjelder ved sykefravær som handler om svangerskap eller langvarig/kronisk sykdom.
Se beregningsreglene for sykepenger, og hvilke inntekter som inngår i beregning av månedsinntekten.
Pengestøtte når en ansatt er sykmeldt
Hvis du ønsker å gi utfyllende informasjon til dine ansatte om sykepenger eller arbeidsavklaringspenger, kan du lese mer under.
Sykepenger kommer delvis fra deg som arbeidsgiver og delvis fra NAV. Les mer om sykepenger til arbeidstakere.
Overgangen mellom sykepenger og AAP
En ansatt kan være sykmeldt med sykepenger inntil 1 år. Hvis den ansatte fortsatt er syk etter 1 år, kan arbeidsavklaringspenger (AAP) være aktuelt.
Det kan også være aktuelt med AAP hvis den ansatte er tilbake i jobb igjen etter 1 år, men blir syk igjen før hen har tjent opp ny rett til sykepenger.
Den ansatte må ha vært tilbake i jobb i 26 uker før hen igjen har rett til sykepenger. Les mer om overgangen mellom sykepenger og AAP.
Om sykmeldingen
Alle ansatte kan sende sykmeldingen og søknaden om sykepenger digitalt til arbeidsgiveren.
Er det fastlegen som har sykmeldt, får den ansatte sykmeldingen på nav.no. Herfra kan den ansatte sende sykmeldingen til arbeidsgiveren, som får den i sin meldingsboks i Altinn.
Ulike former for sykmelding
Du kan lese om ulike former for sykmelding.
Hva betyr innholdet i sykmeldingen?
Sykmeldingen samler innspill og tilbakemeldinger til arbeidsgiveren på ett sted.
Som arbeidsgiver vil du finne relevant informasjon i sykmeldingen. Du ser for eksempel om den ansatte er helt eller delvis sykmeldt og i hvilket tidsrom.
Du vil også se om den som har skrevet sykmeldingen har innspill til deg. Medisinske opplysninger er utelatt i ditt eksemplar av sykmeldingen.
Den som sykmelder pasienten, har anledning til å gi deg innspill om tilrettelegging eller spesielle hensyn som må tas for at arbeidstakeren skal komme raskest mulig tilbake i arbeid.
Sykmeldingen legger også opp til en tett dialog med pasienten. Tidligst mulig aktivitet, muligheten til å være i arbeid og eventuelt behov for å tilrettelegge arbeidsplassen blir vektlagt.
Hvis sykmeldingen er tilbakedatert, innebærer det at den som har sykmeldt pasienten, kan dokumentere overfor NAV at det har vært forutgående kontakt med pasienten. Datoen for tilbakedateringen vil i så fall vises for deg.
Sykmeldte kan gå tilbake til jobb uten å avtale med NAV
En ansatt som er 100 prosent sykmeldt, kan gå tilbake til arbeid før sykmeldingsperioden er utløpt uten å gi beskjed til NAV på forhånd.
Det er heller ikke nødvendig å be legen om friskmelding. Den sykmeldte friskmelder seg selv og trenger bare å gjøre avtale med arbeidsgiveren.
En ansatt som er 100 prosent sykmeldt, er dekket av yrkesskadeforsikringen hvis arbeidet gjenopptas før sykmeldingsperioden er over.
Forutsetningen er at arbeidsgiveren kan bekrefte at det er avtalt med den ansatte å komme tilbake til jobb. Det er ikke noen spesielle krav til hvordan bekreftelsen gis.
Hvis det oppstår en sak, holder det at arbeidsgiveren bekrefter overfor NAV at det var avtalt med den ansatte at arbeidet ble gjenopptatt. Bekreftelsen kan gis både skriftlig og muntlig.
Riktig utbetaling
Søknaden om sykepenger sendes etter at sykmeldingsperioden er over. I søknaden om sykepenger oppgir den ansatte hvor mange timer hen har jobbet i perioden. Det gjør at NAV kan justere sykepengene slik at utbetalingen blir riktig.
Du kan betvile en sykmelding
Det hender at du som arbeidsgiver kan stille spørsmål ved om den ansatte har rett til sykepenger. Mener du det er god grunn til å betvile at vilkårene er oppfylt, kan du la være å utbetale sykepenger i arbeidsgiverperioden.
Refusjoner fra NAV
En arbeidsgiver som betaler ut lønn eller sykepenger ut over arbeidsgiverperioden, kan kreve refusjon fra NAV.
Refusjoner fra NAV ved virksomhetsoverdragelser
Når en arbeidstaker bytter virksomhet, må virksomhetene sørge for at refusjoner fra NAV fortsatt kan komme fram til riktig mottaker. Les mer om refusjoner fra NAV ved virksomhetsoverdragelser.
Bankkontonummer for refusjoner fra NAV
NAV bruker kontonummeret du har registrert på altinn.no til blant annet refusjon av sykepenger. Du kan endre bankkontonummer på altinn.no.
Saksbehandlingstider
Se saksbehandlingstider for søknader om refusjoner.
NAV-tjenester på Altinn
Søknad om sykepenger, sykmelding, oppfølgingsplan m.m. for arbeidsgivere på altinn.no:
- Sykmelding - arbeidsgiveren finner sykmeldingen fra den sykmeldte i meldingsboksen i Altinn.
- Sykmelding - oppgi lederskjemaet fylles ut når det kommer en sykmelding der NAV ikke vet hvem som er lederen.
- Søknad om sykepenger - den sykmeldte sender søknaden når sykefraværsperioden er over, arbeidsgiveren får den i Altinn.
- Digital innsending av oppfølgingsplan for sykmeldte (2014-versjon) - nå finnes også en heldigital oppfølgingsplan på nav.no.
- Brev om dialogmøter - gir tilgang til innkalling, endringer, avlysning og referat fra dialogmøter. Les mer om tilganger i Altinn.
- Oppgjørsrapport (K27) fra NAV for refusjon av sykepenger.
Forebygge, redusere sykefravær og frafall
Se tjenester og verktøy for deg som vil forbedre arbeidsmiljøet og tilrettelegge for ansatte.
NAV har tiltak som kan hjelpe deg med å tilrettelegge for ansatte som sliter psykisk.
HelseIArbeid er et samarbeid mellom helsetjenesten og NAV for å forebygge muskel- og skjelettplager samt lettere psykiske helseplager.
Har du ansatte med lange eller gjentatte sykmeldinger som trenger mer kompetanse? NAV har startet et prosjekt i fem fylker der målet er å få sykmeldte raskt tilbake i arbeidslivet.
Se sykefraværsstatistikk for virksomheten din
Logg inn og se statistikk over sykefraværet i din virksomhet. Du kan også sammenligne dere med andre virksomheter.
Forsikring mot ansvar for sykepenger for små bedrifter
Arbeidsgiveren kan forsikre seg mot ansvar for sykepenger i arbeidsgiverperioden.
Meld yrkesskade eller yrkessykdom
Arbeidsgivere, Forsvaret, utdanningsinstitusjoner, frivillig redningsarbeid, institusjoner og lignende virksomheter med ansvar for personer, har plikt til å sende skademelding om arbeidsulykker og yrkessykdommer. De har også meldeplikt ved dødsulykker som skjer på arbeidsstedet eller undervisningsstedet, eller et sted hvor personer utfører en tjeneste på vegne av virksomheten.
Finner du ikke svaret her? Ta kontakt med oss
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Ring oss på 55 55 33 36
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalg