Hjelpemidler til trening, stimulering og aktivisering
Det finnes hjelpemidler som gir barn og unge mulighet til trening, stimulering og aktivisering, leke- og sportsaktiviteter.
Hvem kan få hjelpemidler til trening, stimulering og aktivisering?
Barn og unge under 26 år kan få hjelpemidler til trening, stimulering og aktivisering for å opprettholde og/eller bedre funksjonsevnen. For å få slike hjelpemidler må barnets funksjonsevne være vesentlig og varig (mer enn to år) nedsatt.
Formålet med ordningen er å dekke de ekstra utgiftene familien får som følge av at barnet med nedsatt funksjonsevne trenger tilpasset eller spesiallaget utstyr.
Hva kan du få?
- Spesialtilpasning av vanlig utstyr. Vanlig / ordinært utstyr må du kjøpe selv.
- Utstyr som er spesielt utviklet for barn og unge med funksjonsnedsettelser.
Eksempler på hjelpemidler
Sykler
Folketrygden kan dekke spesialsykler, det vil si sykler som er spesielt tilpasset funksjonsnedsettelser. Fysio-/ergoterapitjenesten i kommunen skal alltid vurdere om det er mulig å dekke behovet ved å montere ekstrautstyr på vanlig sykkel. I slike tilfeller må du selv kjøpe sykkelen, mens du får støtte til ekstra utstyr.
Vintersportsutstyr
Folketrygden kan dekke tilpasninger, som for eksempel tilpassede seteenheter til pulk. Det kan også gis stønad til spesialutviklede hjelpemidler. Dette kan for eksempel være spesialkjelke eller sitski.
Ståstativ
Vanlige ståstativ kan du få hjelp av fysio- og ergoterapitjenesten i kommunen til å søke på. Dersom det er snakk om ståstativ med skallstøp skal selve skallstøpet søkes om som et ortopedisk hjelpemiddel. Det finnes egne rutiner for hvordan dette gjøres. Spesialisthelsetjenesten må hjelpe deg med å søke på dette.
Les mer om hjelpemidler til barn og unge i Kunnskapsbanken.
Hva kan du ikke få?
Ordinært utstyr som ikke er spesialutviklet for personer med nedsatt funksjonsevne.
Utstyr til konkurranseidrett. Dette gjelder uavhengig av om utstyret er spesiallaget eller om det er tilpasning av ordinært utstyr.
- Hjelpemidler i avlastningsbolig. Dette er et kommunalt ansvar. Dette gjelder også om avlastningsboligen er privat.
Hvordan søker du?
Hjelpemiddelsentralen i fylket har ansvar for utlån av hjelpemidler for personer med vesentlig og varig (mer enn to år) nedsatt funksjonsevne. Kommunen har ansvaret for å utrede behovet for hjelpemidler. Kontakt ergo- og fysioterapitjenesten i din kommune for å få hjelp til å søke.
Reparasjon og vedlikehold
Når du har fått stønad til et hjelpemiddel er det viktig at du tar godt vare på det. Vanlig vedlikehold er ditt ansvar.
Hjelpemiddelsentralen har et generelt reparasjonsansvar for folketrygdens hjelpemidler. Enklere reparasjoner henvises til kommunal vaktmester.
Les mer om reparasjon og vedlikehold.
Tilbakelevering
Når du ikke lenger bruker hjelpemiddelet du låner, kan du ta kontakt med kommunen slik at de kan hente det. Kommunen vil levere hjelpemiddelet tilbake til hjelpemiddelsentralen.