Nødvendige informasjonskapsler sørger for at nettstedet fungerer og er sikkert, og kan ikke velges bort. Andre brukes til statistikk og analyse. Godkjenner du alle, hjelper du oss å lage bedre nettsider og tjenester. Mer om våre informasjonskapsler
Her finner du en oversikt over pågående FoU-prosjekter innenfor området arbeidsrettede tiltak og virkemidler.
Kartlegging og utprøving av modeller for samarbeid om tilrettelagt fag- og yrkesopplæring (Ideas2Evidence og Proba) (2023-2028)
I 2023 startet et nytt forsøk med midler som skal stimulere til tettere samarbeid mellom Nav og fylkeskommunen om tilrettelagt fag- og yrkesopplæring for ledige og personer med nedsatt arbeidsevne. Dette prosjektet skal bidra til kunnskapsgrunnlaget for forsøket. Oppdraget inkluderer flere delleveranser, i tillegg til opsjoner på prosessevalueringer av eventuelle utprøvinger av samarbeidsmodeller.
Prosjektteamet skal blant annet
kartlegge samarbeidet mellom Nav og fylkeskommuner om å tilby tilrettelagt fag- og yrkesopplæring
identifisere mulige lovende samarbeidsmodeller som det er grunn til å tro at egner seg for utprøving i andre fylker
utarbeide anbefalinger knyttet til innretningen av forsøket, og til utvikling av det samlede tjenestetilbudet på dette området
Bedre samspill for et inkluderende arbeidsliv: En studie av arbeidsgiverens kunnskaper, preferanser og forventninger, SNF (2023-2026)
Prosjektet skal undersøke om Nav, igjennom enkle og kostnadseffektive kommunikasjonsstrategier, kan øke virksomhetenes vilje til å inngå et samarbeid med Nav for å redusere arbeidsledighet og utenforskap.
VIT - Veiledning og informasjonstilgang i Nav, HiNN (2023-2026)
Prosjektet har som mål å undersøke hvordan digital tilgang til informasjon om arbeidsrettede tiltak fra Nav, kan ha betydning for tildeling, bruk og effekter av tiltakene. VIT skal følge prosessen med å utvikle og implementere "Mulighetsrommet", en plattform som skal gi veiledere i Nav og brukere mer oversiktlig informasjon om arbeidsmarkedstiltak.
Studien vil også gi kunnskap om hvordan endringer i digitale løsninger i førstelinjen har konsekvenser for veiledningsarbeidet mer generelt. I tillegg har prosjektet som mål å belyse hvordan smidig utvikling av nye løsninger fungerer og oppleves på lokalnivå hos Nav-kontorene.
Navs markedsarbeid: Veiledernes forståelse, handlingsrom og virkemidler, AFI ved OsloMet og Proba samfunnsforskning, (2023-2026)
Prosjektets formål er å fremskaffe kunnskap om hvordan Nav kan organisere markedsarbeidet til beste for både bruker og arbeidsgiver. De vil belyse veiledernes forståelse av dette arbeidet opp mot markedskontaktenes rolle, samt synliggjøre hvordan organisering og andre rammebetingelser påvirker hvordan og hvorvidt endringene som Navs virksomhetsstrategi legger opp til, faktisk skjer.
Dette er et kartleggingsoppdrag som skal følge forsøk med opplæringstiltak av lengre varighet i Nav. Oppdraget skal dokumentere hvorvidt en utvidelse av varigheten for opplæringstiltaket fører til at flere brukere med manglende formelle kvalifikasjoner og svake norskferdigheter kan starte på og gjennomføre fagopplæring.