Arbeid og helse
Under følger en liste over pågående prosjekter innenfor temaet arbeid og helse. Enkelte av prosjektene omhandler flere temaer, men er overordnet kategorisert ut ifra søknadstekst.
Evaluering samtalepakke rådgivende lege i NAV, Rambøll (2022)
Det ble i 2022 innført interne retningslinjer i NAV for bruk av rådgivende legetjenester. Dette forskningsoppdraget har til hensikt å finne ut om samtalepakken oppleves som et nyttig verktøy for å bli kjent med retningslinjene og ta de i bruk, og dermed bedre sikre mer målrettet og likeverdig bruk av den rådgivende legetjenesten i tråd med intensjonen. Oppdragstaker skal i tillegg gi en vurdering om samtalepakke generelt er et egnet virkemiddel i NAV for å øke kunnskap blant NAVs ansatte, og endre atferd.
Friskmelding til arbeidsformidling, Oxford Research, (2022-2023)
Ordningen «Friskmelding til arbeidsformidling» gjelder for sykmeldte som av helsemessige årsaker ikke kan returnere til sin arbeidsplass, men som ellers er arbeidsføre. Dette forskningsoppdraget har som formål å fremskaffe mer kunnskap om hvordan NAV kan øke bruken av ordningen, og innebærer en kartlegging og evaluering av dagens praksis, herunder utredning av hvordan ordningen kan og bør justeres (innretning og praktisering) for å bidra til økt bruk.
Evaluering av IPS Ung, Arbeidsforskningsinstituttet (2022-2023)
I forbindelse med inkluderingsdugnaden er det etablert en utprøving med individuell jobbstøtte (IPS) spesielt rettet mot unge (IPS ung). Målgruppen for IPS ung er personer under 30 år med moderate til alvorlige psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer, herunder ungdom som har nedsatt arbeidsevne/funksjonsevne. Formålet med dette oppdraget er evaluere om tiltaket fungerer etter hensikten, og å få mer kunnskap om hva som er suksesskriteriene for å nå målene med tiltaket, i tillegg til å kartlegge eventuelle hindringer for måloppnåelse.
HelseIArbeid - et tiltak for økt mestring og arbeidsdeltakelse? NAV Troms (2018-2023, forsinket)
Prosjektet vil undersøke om en forebyggende, integrert intervensjon i form av kunnskapsformidling på arbeidsplassen kan gi økt mestring og arbeidsdeltakelse. Intervensjonen er en del av konseptet HelseIArbeid, utviklet i et samarbeid mellom NAV Arbeidslivssenter Troms og Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). Evaluering basert på både kvalitative og kvantitative metoder, ved UiT- Norges arktiske universitet. Prosjektet har fått tildelt støtte fra NAV.
IPS+ Kan kombinasjonen av metodikk fra IPS og JMO hjelpe personer med alvorlige psykiske lidelser ut i arbeidslivet? Oslo Universitetssykehus (2018-2024)
Utprøving av IPS i kombinasjon med JMO på personer i alderen 17-30 år med tidlig psykoselidelse, sammenlignes med ordinær oppfølging. Effektevaluering ved kvasieksperimentell studie, basert på registerdata og kvalitative data. Prosjektet har fått tildelt støtte fra NAV. Delrapport publisert våren 2023
Samsnakk - en ny samhandlingsmodell for helse og arbeid hos sykmeldte/AAP-mottakere, St. Olavs hospital HF (2018-2023, forsinket)
Dette bidragsfinansierte prosjektet tar sikte på å utvikle en ny, strukturert samhandlingsmodell for sykefraværs/AAP-oppfølging gjennom metoden "Intervention Mapping". Målgruppen er pasienter med sammensatte helse- og livsutfordringer som trenger et koordinert tilbud.