Samhandlingsrutiner
Her finner du oversikten over hvilke rutiner som er ute på høring og hvilke som er ferdigstilt. Rutiner som er til høring er merket med "Til høring - tekst på rutinen".
1. Kontakt og informasjon mellom partene
E-post og telefon er de primære kanalen for å distribuere informasjon mellom partene. Kommunene har ansvar for å melde fra om endret kontaktinformasjon til nav.hot.trondelag@nav.no, slik at listene på nav.no holdes oppdatert.
Oppstår det endring i NAV Hjelpemiddelsentrals kontaktinformasjon får kommunene informasjon om dette via e-post til kommunens postmottak, samt administrativ kontaktperson.
Administrativ kontaktperson har ansvar for videreformidling til aktuelle mottakere i kommunen, samt å delta på hjelpemiddelsentralens arbeidsmøter innenfor sitt område.
2. Nettsider
Både kommune og hjelpemiddelsentral skal ha nettsider som gir innbyggerne informasjon om sine rettigheter, viser vei gjennom formidlingsprosessen og gir oversikt over kontaktpersoner innen de ulike kompetanseområdene. Informasjonen skal gjøre bruker mer selvhjulpen når det oppstår et behov for hjelpemidler som enten er kort- eller langvarig.
På denne siden skal det minimum finnes informasjon om:
- Kontaktinformasjon for aktuelle bistandsytere innen hjelpemiddelområdet (ergo- og fysioterapitjenesten, hjelpemiddelteknikere og servicetelefon for akutt behov for teknisk bistand)
- Når kan man låne hjelpemidler og hvor;
- Beskrivelser av hva som er kortvarig behov og langvarig behov
- Slik foregår hjelpemiddelformidlingen
- Hva kommunen er ansvarlig for
- Kartlegging og vurdering av behov
- Valg av tiltak, herunder bl.a. tilrettelegging og hjelpemidler
- Tilpasning og montering
- Opplæring
- Levering til bruker og retur
- Overføring av hjelpemidler til andre (gi eksempel)
- Hjelpemidler til personer som har heldøgns omsorg, sykehjemsplass
- Hva har kommunen hjelpemiddelteknikere ansvar for?
- Montering og reparasjon av hjelpemidler
Veiledning til brukere av hjelpemidler:
- Vise til tekst ved signatur på søknad (forsvarlig oppbevaring)
- Hva kan du gjøre selv
- Brukerpass
- Riktig lading av batterier til tekniske hjelpemidler
- Enkelt vedlikehold av hjelpemidler
3. Godkjenningsordningene
Elektromedisinsk utstyr: For å kunne bistå bruker med å søke om elektromedisinsk utstyr (seng, personløfter, elektrisk rullestol) kreves en godkjenning fra bestått e-læringskurs på kunnskapsbanken.net. Ordningen sikrer at begrunner av søknaden er kjent med de ulike risikomomentene ved bruk av denne type hjelpemidler, og kan veilede bruker, gi opplæring og oppfølging.
Elektrisk rullestol: For å kunne søke om elektrisk rullestol kreves i tillegg gjennomføring av fysisk kurs på sentralen. Dette arrangeres 2 ganger i året, eller oftere ved behov og gjøres tilgjengelig for påmelding i kurskalenderen på nav.no. Kommunen oppfordres til å sende inn behov/ønsker om kurs til nav.hot.trondelag@nav.no.
Syn: For synshjelpemidler er det krav om gjennomført grunnkurs syn i regi av NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag.
Hørsel: Fra og med 01.02.22 må "kurspakken" som består av e-læringskurs og digitale kurs gjennomføres for å være godkjent hørselskontakt. Kurspakken består av varslingskurs, produktkurs, grunnkurs hørsel og kurs for hørselskontakter. I tillegg kommer "Godkjenningskurs bestillingsordningen og Grunnkurs hjelpemiddelformidling" for å kunne bestille hørselshjelpemidler via bestillingsordningen.
Bestillingsordningen: Bestillingsordningen er en forenkling av søknadsskjema som kan benyttes av fagpersoner som har gjennomført Godkjenningskurs bestillingsordningen og Grunnkurs hjelpemiddelformidling. Oversikt over lokale lagervarekataloger ligger på nav.no. Det er foreløpig ikke planlagt kurs for nye bestillere og vi vil oppfordre til bruk av digitale løsninger da bestillingsordningen etter hvert vil utfases.
4. Brukerpass
At vi har brukere som er aktive og tar ansvar for egen hjelpemiddelprosess tjener både bruker, kommune og sentral på. Vi ønsker derfor tidlig å vurdere om bruker kan være aktuell for brukerpassordningen.
Forutsetninger for bruk av ordningen er at bruker aktivt kan styre deler av hjelpemiddelprosessen selv, bruker DittNAV og er motivert for å sette seg inn i rammeavtaler og har god innsikt i egne behov. Dersom bruker fyller disse kriteriene henvises de til å sende en melding med tema “Hjelpemidler” på DittNAV, og etterspørre informasjon om brukerpass.
5. Instruksjon og opplæring i bruk
Begrunner av søknaden har hovedansvaret for å sikre at bruker får informasjon, instruksjon og opplæring i bruk av hjelpemiddelet.
6. Kunnskapsbanken.net
Kunnskapsbanken er et nettsted om hjelpemidler, tilrettelegging og tolk. Her finnes mye god informasjon om hjelpemidler, brukererfaringer og hjelpemiddelprosessen. Både kommune og hjelpemiddelsentral er oppfordret til å melde inn aktuelle tema eller ønske/tips til informasjon på denne siden. Målet med nettsiden er å dele kunnskap og erfaringer mellom alle aktører innen hjelpemiddelformidling, samt tilby opplæringsvideoer og e-læringskurs for de ulike godkjenningsordningene.
7. Kompetanse og metodeutvikling
Kompetansebehov i kommunen meldes til NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag på e-post: nav.hot.trondelag@nav.no. Har NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag behov for informasjon og kunnskap om kommunens hjelpemiddelformidling meldes dette til kommunal kontaktperson.
Tilbakemeldinger via partenes internkontrollsystem kan også gi indikasjon på områder det er behov for økt kompetanse eller metodeutvikling, men det kan også oppstå endring i arbeidsmåte eller samarbeid som gjør at det er behov for å utarbeide nye metoder. Det jobbes med å utvikle en digital kanal for innmelding av behov inn til hjelpemiddelsentralen. Oversikt over planlagte kurs finnes i kurskalenderen på nav.no.
8. Saksbehandlings- og leveringstider
NAV Hjelpemiddelsentral har som mål å behandle enkle søknader om hjelpemidler innen 3 uker. Folketrygdloven angir at det skal sendes foreløpig svar dersom saken ikke kan behandles innen 4 uker (Forvaltningsloven §11a tredje ledd). I disse sakene sendes det ut brev med varsel om forventet saksbehandlingstid på inntil 3 måneder.
Oversikt over forventet saksbehandlingstid for hjelpemidler i hjemmet.
Kommunene prioritere sine henvendelser ut fra egne prioriteringsnøkler. Kriteriene som legges til grunn for prioriteringene er nytteverdi, ressursbruk og alvorlighetsgrad.
Leveringstid: Hvis vi har hjelpemidlene på lager, sender vi dem til kommunen din i løpet av noen få dager, og senest innen tre uker etter at søknaden er innvilget. Det kan ta opp til fem uker hvis hjelpemiddelet må bestilles fra leverandør eller spesialtilpasses. Kommunen har ansvaret for å levere hjelpemidlene videre til deg.
9. Behovsutredning
NAV hjelpemiddelsentral er et ressurs og kompetansesenter, og kan også gi råd og veiledning rundt tilretteleggings-/hjelpemiddelbehov, og også i saker der det ikke er aktuelt med hjelpemidler.
En effektiv og sømløs prosess avhenger av at brukers behov for tilrettelegging og hjelpemidler møtes med god kartlegging og vurdering av funksjon. Dette er kommunens ansvar, og bidrar til at bruker opplever en effektiv og sømløs tjeneste hvor brukers behov ivaretas.Ansvaret er beskrevet i Nasjonal veileder for Rehabilitering, habilitering, individuell plan og koordinator. Brukere som har god kompetanse og evne til å kartlegge sitt eget hjelpemiddelbehov, kan søke selv. Disse brukerne bes henvend til kunnskapsbanken.net for å sette seg inn i formidlingsprosessen.
10. Søknad, bytte og utprøving
Skjema for søknad, bytte, hjelp til utprøving og vurdering eller ettersendelse ligger tilgjengelig i NAVs sentrale skjemaveileder. Hjelpemiddelsentralen oppfordrer til bruk av digital søknad. I tilfeller hvor dette ikke er tilgjengelig innen aktuelt produktområde eller begrunner ikke har fått tilgang, må dokumentene skrives ut og sendes til adressen markert på førstesiden av saken.
Drosjerekvisisjon ved avtaler på hjelpemiddelsentralen: Behov for drosjerekvisisjon skal avklares med aktuell rådgiver i forkant av utprøving. Rekvisisjonene hentes i resepsjon på sentralen eller sendes pr post i forkant av utprøvinga. Drosjen må bruker selv bestille.
11. Digital søknad
Digitalisering av hjelpemiddelområdet har ført til at det nå kan sendes inn digital søknad på hjelpemidler innen stadig flere produktområder. For å ta i bruk denne ordningen må arbeidsgiver gi deg tilgang gjennom Altinn. Det forutsettes at begrunner har god kjennskap til det aktuelle fagområdet, eller eventuelt rådfører seg med rådgiver på det aktuelle fagområdet før bruk av digital søknad. Dette er en sentral løsning, og all informasjon om hvilke hjelpemidler du kan søke om, hvordan du får tilgang og annen informasjon om digitalisering på hjelpemiddelområdet finner du på NAVs sentrale nettsider.
12. Hjelpemidler ut før søknad
Denne ordningen er et tilbud til brukere som på grunn av sårproblematikk, palliativ pleie eller hjemreise som ikke kunne vært planlagt, har behov for rask utlevering av hjelpemidler. Ved innmelding av behov gjennom hjelpemiddelsentralens digitale skjema, utleverer vi hjelpemidler før vedtak. Det er kun hjelpemidler på listen som inngår i ordningen, og søknad må ettersendes innen 2 uker. Denne ordningen vil fases ut og erstattes av digital søknad.
Tekniske samhandlingsrutiner
13. Utdyping av ansvarsforhold
NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag og kommunene har et ansvar innen det tekniske området i formidlingen av tekniske hjelpemidler. Det omhandler alle typer tekniske hjelpemidler, innen fagområdene syn, kommunikasjon, hørsel, bolig, IKT og bevegelseshjelpemidler. Hjelpemiddelsentralen og kommunen har i samarbeid med bruker ansvar for vedlikehold og reparasjon av hjelpemiddelet. Tjenesten utføres i hovedsak i kommunen, med nødvendig bistand fra Hjelpemiddelsentralen.
Kommunen skal gjennomføre en teknisk vurdering og i samarbeid med hjelpemiddelsentralen bli enige om hvordan vi løser tjenesten mest mulig helhetlig og effektivt, i forhold til ressursutnyttelse, til brukere som bor eller oppholder seg i kommunen.
Bruker har ansvar for daglig vedlikehold og service (renhold, batteribytte i fjernkontroller og hørselsutstyr, luft i dekk, forsvarlig lagring og ladning mm.) av de hjelpemidlene de har fått låne. Når bruker ikke kan ivareta dette skal kommunen bistå med råd og veiledning eventuelt praktisk hjelp. Bruker har også ansvar for å ta godt vare på hjelpemidlet, og når hjelpemidlet ikke lenger er i bruk, sørge for at det blir levert tilbake til Hjelpemiddelsentralen.
14. Teknisk kompetanse
NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag har ansvar for å drive systematisk opplæring av kommunens ansatte innen hjelpemiddelområdet, og tilbudet utarbeides i samarbeid med kommunen.
Kommunen har ansvar for at sine ansatte har tilstrekkelig teknisk grunnkompetanse og verktøy.
Med grunnkompetanse mener vi en bredde i teknisk grunnkompetanse, og med verktøy mener vi fysiske og digitale verktøy. Områder som inngår i dette, er syn/hørsels-, bolig-, IKT-, varslings-, ASK-, kognitive- og bevegelses-hjelpemidler.
Hjelpemiddeldatabasen.no er en nettside med informasjon om alle hjelpemidler og anbudsavtaler.
Kommunen forplikter seg til at de har ansatte med kompetanse på vedlikehold, opplæring, oppfølging og evaluering av hjelpemidler. De skal tilegne seg nødvendig kompetanse og holde seg oppdatert ved deltagelse på kurs, hospitering, e-læring og samarbeid i brukersaker.
NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag forplikter seg til å avklare med, og informere kommunenes ledelse før det arrangeres kurs som medfører at det overføres oppgaver fra NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag til kommunene i ettertid.
For innmelding av kompetansebehov og metodeutvikling se avsnitt 7. Kompetanse og metodeutvikling.
15. Melde behov for service og reparasjon
Brukere som har behov for reparasjon, skal hovedsakelig melde dette til kommunen.
Kommunen vurderer hvilket tiltak som skal settes i gang. Ved behov skal kommunen fysisk oppsøke hjelpemidlet, gjennomføre et teknisk feilsøk, og vurdere om bistand fra hjelpemiddelsentralen er nødvendig.
Hvis kommunal tekniker/kommunale kontakter med teknisk kompetanse vet hva som skal bestilles av deler, benyttes delebestillingsskjema. Viktig at alle punkter er fylt ut så godt som mulig. Hjelpemiddeldatabasen og/eller leverandør anbefales for å få så korrekt beskrivelse som mulig før deler bestilles.
Om kommunal tekniker trenger bistand for å finne riktig del kan problemstillingen sendes på e-post til teknisk vakt eller pr. telefon. Det er ønskelig at bilder kan legges med e-posten.
Har kommunal tekniker behov for råd og veiledning, - tas kontakt med teknisk vakt på telefon - 41263871 (09:00-13:00) eller e-post nav.hot.trondelag.teknisk@nav.no
I saker der kommunal tekniker står ved hjelpemiddelet, kan kommunal tekniker ringe teknisk verksted, tlf. 41264057 for bistand. Supporten kan utføres pr telefon eller digitalt.
16. Akuttreparasjoner og servicetelefonen
Av og til kan det oppstå en feil på hjelpemiddelet som setter bruker i en vanskelig situasjon. Det er kommunen som har ansvar for å avhjelpe den umiddelbare situasjonen for bruker. I de tilfeller hvor det ikke er mulig å utbedre feil vil kommunen ha ansvar for å iverksette tiltak for å ivareta bruker.
Ordningen med NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag sin telefon for akutte hendelser omfatter alle brukere som har fått tekniske hjelpemidler fra Folketrygden uansett hvor de oppholder seg i Norge.
NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag har forpliktet seg til å kunne rykke ut innen 24 timer, og prøve å reparere hjelpemiddelet. Derfor er det viktig at bruker og kommunen, ved utlevering av hjelpemiddelet, har en plan for hva de skal gjøre når bruker må være uten hjelpemiddelet.
Kommunen skal ha kontaktperson/personer som NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag kan henvende seg til dersom slike tiltak er aktuelle.
Ved behov tar kommunene kontakt med NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag for bistand på dagtid. Fra kl. 15.30-24.00 har NAV en servicetelefon som kan bistå brukere som står i en akutt situasjon og har raskt behov for bistand.
Mer om akutt reparasjon på nav.no Akutt reparasjon av hjelpemidler - nav.no
17. Bytte hjelpemiddel pga. teknisk tilstand
Når et hjelpemiddel er vurdert som utslitt pga. teknisk tilstand skal det meldes til Teknisk vakt.
I samråd med teknisk vakt blir det tatt en avgjørelse på hvilke tiltak vi kan igangsette (kassasjon eller reparasjon). For elektromedisinsk utstyr vil NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag hovedsakelig gjøre en fysisk vurdering av hjelpemiddelet før det kasseres.
Når NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag i forbindelse med en reparasjon vurderer at hjelpemiddelet ikke bør repareres (teknisk tilstand, deletilgang og økonomi), tas det kontakt med kommunen og/eller bruker. Det blir da avklart hvilke tiltak som kan igangsettes avhengig av problemstilling (bytte, evt. ny søknad).
Ved vurdering om kassasjon av hjelpemiddel skal NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag kontaktes.
Kommune og hjelpemiddelsentralen blir enige om hvordan henvendelsen skal ivaretas videre. NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag bestiller opp nytt hjelpemiddel når en kassasjonsvurdering tilsier at det ikke er formålstjenlig å sette hjelpemidlet i stand.
18. Ulykker-uhell
Både kommune og Nav hjelpemiddelsentral har et ansvar ved alvorlige hendelser med hjelpemiddel. Teknisk vakt er koordinerende enhet hos NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag.
Rutinen skal anvendes ved hendelse som har ført til eller kunne ha ført til død, eller alvorlig forverring av en pasients/ brukers eller annen persons helsetilstand og som har eller kan ha sammenheng med bruk av hjelpemiddel.
Angående oppfølging etter ulykken gjøres det en avtale mellom kommune og NAV Hjelpemiddelsentral. I samråd tas det en vurdering om hvordan vi ivaretar brukers behov for det aktuelle hjelpemiddelet avhengig av årsak til hendelsen.
Rutinen skal tas i bruk i alle kommuner og NAV Hjelpemiddelsentraler ved uhell (ikke personskade) og ulykke (personskade) der trygdefinansierte hjelpemiddel er involvert.
Link til nasjonal rutine (avvik og uhell) for mere informasjon og hvordan melde om alvorlige hendelser når hjelpemidler finansiert gjennom Folketrygden er involvert.
19. Montering og demontering
Kommunen har som hovedregel ansvar for å montere og demontere utstyr. Montering omfatter både montering i form av sammensetning av deler til et komplett produkt, og montering i form av å feste et produkt til gulv, vegg eller tak. Demontering består av å løsne fastmonterte hjelpemidler eller skru hjelpemidler fra hverandre slik at de kan fraktes tilbake til oppsamlingsplass.
NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag har ansvar for montering og demontering av fastmontert og annet utstyr som krever spesialkompetanse. (Eksempler; heiser, omgivelseskontroll, dusj-toalett, ramper og enkelte hørselsanlegg)
NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag har ansvar for demontering av fastmontert lånt utstyr når det ikke lenger er behov for utstyret. Ved demontering av trappeheiser, stasjonære personløftere og liknende, skal hull i vegger og tak, på gulv og i trapper tettes. Tetting av hull/flikking av sår er begrenset til sårsted. NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag dekker ikke oppussing av områder eller rommet ut over sårstedet.
Tilbakemontering av nødvendig ordinært utstyr i boligen etter demontering av hjelpemidler dekkes også. Det er en forutsetning at bruker/eier tar vare på det ordinære utstyret som skal settes på plass igjen etter demontering av hjelpemidlene. Dette kan være trapper, gelender, biter av vegg til vegg tepper, lister, låskasser i dører, toalett, vask og liknende. Det dekkes ikke nykjøp av slikt utstyr.
20. Tilpasning og spesialtilpasning
Tilpasning omfatter justering av alle produkter som har justeringsmuligheter for å tilpasse hjelpemidlet til ulike brukere, montering og demontering av hjelpemidlets standard deler og tilbehør. Dette omfatter også montering og tilpasning av tredjeparts tilbehør når samsvarserklæring eller kombinasjonsavtale foreligger.
Spesialtilpasning omfatter montering, demontering og justering av deler og tilbehør som ikke er standardutstyr eller tilbehør til produktet. Dette gjelder alle tilpasninger som innebærer fysiske
inngrep i produktet som for eksempel å bore hull, kutte rør, inngrep i konstruksjoner og polstring av enheter som påvirker CE merking, garanti eller ansvarsforhold.
Kommunen har ansvar for tilpasning av hjelpemidler. NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag har hovedansvar for å utføre kompliserte tilpasninger og spesialtilpasninger i samarbeid med kommunen.
NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag har også ansvar for programmering av for eksempel elektriske
rullestoler til brukere med behov for spesielle kjøreegenskaper, eller programmering av kompliserte kommunikasjonshjelpemidler.
21. Smittevern
Kommunen har ansvar for å melde fra til teknisk vakt når det er behov for å ta spesielle smittevernhensyn. Karantenetid på hjelpemidler kan innebære at bruker blir lengre tid enn normalt uten hjelpemidlet, og bruker og/eller kommunal tekniker skal varsles om sådan.
Se også avsnitt Hygiene og smitterutiner i samhandlingsrutiner for Logistikk.
22. Periodisk ettersyn
NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag har overordnet ansvar for periodisk ettersyn på alle hjelpemidler hvor dette er påkrevd, men er ikke nødvendigvis utførende aktør. Det er et samarbeid mellom kommunene og NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag i denne jobbingen for å ivareta det beste for brukerne.
Logistikk samhandlingsrutiner
24. HØRING - Utlevering og tilbakelevering
Utlevering og tilbakelevering av hjelpemidler skjer som regel via det kommunale mottaksstedet. Oversikt over alle kommunale mottakssted og kontaktpersoner i den forbindelse finner du her. NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag organiserer transport til og fra det kommunale mottaksstedet en gang pr uke etter en bestemt kjøreplan. Trondheim- og Malvik kommune organiserer egen transport av hjelpemidler hver dag.
Ved utlevering skal relevant informasjon fra søknaden gjøres tilgjengelig for mottaksstedet. Først og fremst gjelder dette navn og telefonnummer på kontaktperson som følger opp bruker og eventuell avvikende levering-/monteringsadresse.
NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag har som målsetting å levere komplette hjelpemidler. Avvik kan forekomme dersom hovedprodukt kan fungere uten alt av tilbehør.
Montering/sammenstilling av hjelpemidler skal i hovedsak gjøres i kommunen. I spesielle kritiske situasjoner kan man avtale bistand fra NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag (se teknikerrutine – Montering og demontering)
Ved tilbakelevering skal alle hjelpemidler være godt merket med brukers navn og fødselsnummer. Hjelpemidler som er avtalt innsendt for reparasjon skal merkes særskilt med røde reparasjonslapper hvor vår referanse framkommer (SF nummer).
Kommunene og NAV hjelpemiddelsentral Trøndelag har utarbeidet en felles oversikt som viser den totale samhandlingen ved utlevering- og tilbakelevering av hjelpemidler.
25. HØRING - Hygiene og smitterutiner
Både kommune og Nav Hjelpemiddelsentral Trøndelag har gode hygiene og smitterutiner som tar hensyn til at rene hjelpemidler kan transporteres sammen med hjelpemidler som har vært i utlån. Kroppsnære hjelpemidler som har vært i bruk bør pakkes i sort søppelsekk. Det er utarbeidet gode hygieneveiledere for de som håndterer brukte hjelpemidler.
I tillegg har partene smittevernsrutiner som sikrer at Nav Hjelpemiddelsentral Trøndelag blir varslet for bl.a. å fastsette om hjelpemiddelet skal desinfiseres eller destrueres. Før en eventuell destruksjon iverksettes, skal kommunehelsetjenesten og Nav Hjelpemiddelsentralen Trøndelag i felleskap ha vurdert om angjeldende hjelpemidler kan ha en gjenbruksverdi etter en desinfeksjon.
- Hvis hjelpemidler skal destrueres er det kommunehelsetjenestens ansvar å utføre dette.
- Hvis et smittefarlig hjelpemiddel skal gjenbrukes eller repareres er det kommunehelsetjenestens oppgave å utføre desinfiseringen, før hjelpemiddelet kan returneres til hjelpemiddelsentral for gjenbruk/reparasjon.
26. HØRING - Innhenting av hjelpemidler etter dødsfall
NAV hjelpemiddelsentral Trøndelag sender ut varsel om innlevering ved MORS til kommunalt mottakssted. Varslet inneholder en oversikt over utlånte hjelpemidler. Kommunen har ansvaret for at hjelpemidlene blir levert inn til NAV hjelpemiddelsentral Trøndelag. De skal også sørge for at utskriftene makuleres eller oppbevares på en forsvarlig måte.
NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag vil bestille demontering av større hjelpemidler etter avtale. I slike saker avtales/koordineres oppdraget med kontaktperson for boet/bruker (se også teknikerrutine NR. 19 - montering og demontering)
27. HØRING - Oppfølging senger som er eldre enn 15 år
NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag utarbeider oversikter over brukere som har senger som er eldre enn 15 år. Disse skal skiftes ut. Kommunen bidrar med å koordinere utskiftingen og tilbakelevering av gammel seng.
Ordinære senger skiftes ut uten ny vurdering. Spesielle senger må vurderes i forhold til behovet og evt. hvilken seng som kan erstatte den gamle.
28. HØRING - Kompetanse- og erfaringsdeling
NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag gjennomfører et årlig digitalt møte med mottaksstedene. Hensikten er å ta opp ulike utfordringer og dele erfaring på tvers av ulike kommuner. Både NAV Hjelpemiddelsentral Trøndelag og kommunene gir innspill til aktuelle tema.