Trening, stimulering og aktivisering
HJELPEMIDDEL
|Oppdatert 4. desember 2023
Kort om hjelpemidler til trening, stimulering og aktivisering
Hjelpemidler til å bedre eller opprettholde fysisk eller kognitiv funksjonsevne. Du kan søke om utstyr som er spesialtilpasset og kan brukes til trening, stimulering og aktivisering.
Hjelpemidler til trening og aktivisering kan være aktuelt for deg som
Innhold
Kort om hjelpemidler til trening, stimulering og aktivisering
Hjelpemidler til å bedre eller opprettholde fysisk eller kognitiv funksjonsevne. Du kan søke om utstyr som er spesialtilpasset og kan brukes til trening, stimulering og aktivisering.
Hjelpemidler til trening og aktivisering kan være aktuelt for deg som
Når og hvor kan du få?
For aktivitetshjelpemidler gjelder det ulike regler når du er under og over 26 år.
Hvis du er under 26 år
Hjelpemidlene kan brukes til aktiviteter alene eller sammen med andre. Du kan få aktivitetshjelpemidler til
- organiserte og uorganiserte fritidsaktiviteter hjemme og i dagliglivet.
- bruk i barnehage og skole. Hvis utstyret er spesialpedagogisk, trengs for et tilrettelagt barnehagetilbud eller er direkte knyttet til opplæringen i skolen, er det kommunen sitt ansvar å skaffe utstyret.
Hvis du er over 26 år
En egen ordning gir også personer over 26 år mulighet til å søke om hjelpemidler de trenger for å kunne delta i fysisk aktivitet.
Ordningen er rammestyrt. Det betyr at det settes av en bestemt sum til ordningen i statsbudsjettet hvert år. Når rammen er brukt opp, vil du få avslag på søknaden og må vente til neste år for å kunne søke igjen.
Denne ordningen blir ofte kalt AKT 26.
Årets tildeling er brukt opp. Siden 13. februar 2023 blir det ikke innvilget flere søknader om aktivitetshjelpemidler for personer over 26 år før til neste år.
Klage på vedtak
Du kan klage dersom du får avslag på søknaden din. Avslag som skyldes at rammen er brukt opp, kan du ikke klage på.
Hvem kan få?
- Hvis du har vesentlig nedsatt bevegelse, motorikk eller kognitiv funksjonsevne
- hvis funksjonsnedsettelsen er varig, det vil si at den har vart i mer enn to år eller er permanent
- hvis du er medlem av Folketrygden
- hvis du er under 26 år. Hvis du er over 26 år gjelder egne regler.
Vilkårene for å få aktivitetshjelpemidler når du er over 26 år, er de samme som for de under 26.
Du må dokumentere at du har behov for hjelpemiddelet for å holde deg i fysisk aktivitet og du må være medlem i folketrygden.
Hvis vilkårene er oppfylt, vil du få innvilget søknaden så lenge det er midler igjen på budsjettet.
Hva kan du få støtte til?
Du kan få hjelpemidler til trening, aktivisering og stimulering spesielt utformet for personer med nedsatt fysisk eller kognitiv funksjonsevne. Hjelpemidlene skal stimulere til aktivitet, bidra til at du kan trene eller være i aktivitet.
Det finnes produkter til sommer, vinter og innendørsbruk, for eksempel
- ulike sykler
- ski- og kjelker
- rullestoler til innendørs sportsaktiviteter
- spesielle vogner
- stå- og gåtreningshjelpemidler
- hjelpemidler til finmotorisk trening
- hjelpemidler til kognitiv stimulering.
Her kan du lese mer om
For andre aktivitetshjelpemidler kan du forhøre deg med kommunal hjelpemiddelformidler, en ergoterapeut eller et helsesportssenter. Du kan også se på hjelpemiddeldatabasen.no.
Dersom du kan benytte deg av vanlig utstyr som bare trenger en ombygging eller justering, må du selv kjøpe dette. NAV Hjelpemiddelsentral kan modifisere eller tilpasse produktet ditt.
Aktivitetshjelpemidler omfatter også ortopediske hjelpemidler, det vil si spesialproteser og ortopedisk fottøy. Leverandører av ortopediske hjelpemidler som har avtale med NAV, tilpasser og utleverer slike aktivitetshjelpemidler. Søknadsprosedyren er lik som for andre ortopediske hjelpemidler.
NAV Hjelpemiddelsentral låner ikke ut produkter til hobbyaktiviteter eller toppidrett og andre konkurranseformer.
NAV Hjelpemiddelsentral låner ikke ut produkter som er å få i vanlig handel.
Aktivitetshjelpemidler blir lånt ut gjennom hjelpemiddelsentralen. Når du ikke lenger har bruk for hjelpemiddelet, leverer du det tilbake.
For aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år, må du betale en egenandel på ti prosent av kjøpesummen for hjelpemidlet. Egenandelen skal maksimalt tilsvare 5000 kroner per hjelpemiddel.
Det er ingen egenandel ved spesialtilpasning av ordinært utstyr.
Det er heller ingen egenandel ved reparasjon av utlånt aktivitetshjelpemiddel.
Du kan lese mer om aktivitetshjelpemidler på kunnskapsbanken.net
Søknad og dokumentasjon
Ta kontakt med den kommunale helsetjenesten, for eksempel en fysio- eller ergoterapeut.
Kommunen du bor i har ansvar for å hjelpe deg med hjelpemidler og tilrettelegging i hjem, fritid, skole og barnehage. Har du en kontaktperson i kommunen, bør du først kontakte denne personen.
Som oftest er det også best at kommunal hjelpemiddelformidler skriver og begrunner søknaden på dine vegne. Da har vedkommende ansvar for å bidra med opplæring og oppfølging.
Du må skrive under på søknaden eller på et fullmaktsskjema.
Selv om det kan være ventetid hos kommunen, kan det ofte lønne seg å vente framfor å søke selv. Dette er fordi en god utredning med en godt begrunnet søknad øker sjansen for at vi får den informasjonen vi trenger. Kommunale formidlere
- er godt kjent med de ulike mulighetene
- kan utrede hva som passer best for deg
- vet hva som trengs av dokumentasjon
- kan henvise deg til NAV Hjelpemiddelsentral for å prøve ut hjelpemiddelet.
En søknad med riktig dokumentasjon, utredning og begrunnelse, vil bidra til at NAV Hjelpemiddelsentral kan behandle søknaden din raskt.
- Søknadsskjema med tilleggsskjema (T11). Kommunal hjelpemiddelformidler har tilgang på aktuelle skjema.
- Bekreftelse fra fagperson på at du har behov for hjelpemiddelet og hvorfor.
- Bekreftelse på at noen har påtatt seg ansvaret for opplæring og oppfølging av hjelpemiddelet. Det er som oftest en ansatt i kommunen din som har dette ansvaret.
- Kroppsmål- og vekt må legges ved i søknad om mange aktivitetshjelpemidler. Sjekk hjelpemiddeldatabasen.no eller forhør deg med kommunal ergo- eller fysioterapeut hvis du er usikker på hva slags mål som kreves.
- Hvis du søker om hjelpemidler til trening, stimulering eller aktivisering til barnehage eller skole, må du legge ved dokumentasjon som sier noe om formålet med hjelpemiddelet. Det kan for eksempel være vedtak om spesialpedagogisk hjelp, individuell opplæringsplan eller individuell plan.
- Ved søknad om enkelte hjelpemidler krever NAV ekstra eller spesiell dokumentasjon. Kommunal ergo- eller fysioterapitjeneste har oversikt over dette. Du kan også kontakte din lokale NAV Hjelpemiddelsentral.
Du har krav på å få søknaden din behandlet hvis du likevel ønsker å søke selv. Da er det en del ting du må passe på.
Du må finne det hjelpemiddelet du trenger. Når du skal finne hjelpemiddel:
- Sjekk at det du trenger ikke er i vanlig handel. Vanlige produkter du får kjøpt i butikk/nettbutikk dekkes ikke av NAV.
- Se etter produkter som er på avtale med NAV. Det kalles for rammeavtale i Hjelpemiddeldatabasen.
- Produkter som er rangert som nummer 1 må vurderes først. Lavere rangerte produkter må begrunnes spesielt.
- Du kan få andre hjelpemidler, hvis produkter som er på avtale med NAV ikke dekker behovet ditt. Da må dette begrunnes spesielt. Nav kan i så fall dekke enkleste og rimeligste løsning.
- Du kan lære mer om rammeavtaler med NAV (kunnskapsbanken.net).
Søknaden må inneholde en god forklaring på behovet ditt, og begrunnelse for hvorfor du trenger dette hjelpemiddelet.
Mange aktivitetshjelpemidler krever at du fyller ut et tilleggsskjema (T11), og oppgir kroppsmål- og vekt. Dette skjemaet har lokal hjelpemiddelformidler tilgang på. Du kan også spørre NAV Hjelpemiddelsentral hvis du er usikker på hva som kreves.
Det må komme fram at en person har påtatt seg et opplærings- og oppfølgingsansvar for hjelpemiddelet overfor deg som søker. Vedkommende har ansvar for å lære deg å bruke hjelpemiddelet og informere deg om hvilket ansvar du selv har for vedlikehold og vanlig service. I søknaden må det gå fram hvem som er opplærings- og oppfølgingsansvarlig.
Hvis du er usikker på hvilket hjelpemiddel du bør ha eller hvordan du skal søke, må du ta kontakt med kommunen. Kommunal formidler kan enten hjelpe deg, eller sende henvisning til NAV Hjelpemiddelsentral slik at du kan komme og prøve ut ulike produkter.
Saksbehandlingstid for søknader
Saksbehandlingstiden er tiden fra vi får søknaden din og til vi har gjort et vedtak.
I spesielt krevende saker, eller saker der vi ikke har fått fullstendige og riktige opplysninger, kan saksbehandlingstiden bli lengre enn vi først har oppgitt.
Leveringstid for hjelpemiddelet kommer i tillegg til saksbehandlingstiden.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Søknad om hjelpemiddel til dagligliv | 17 dager |
Søknad om hjelpemiddel til arbeidsliv | 21 dager |
Brukerpass
Ordningen med brukerpass er for innbyggere med erfaring og god innsikt i egne hjelpemiddelbehov. For å få brukerpass må du gjennomgå opplæring. Mer om brukerpass.
Utlevering av hjelpemidler
Hjelpemidlene blir først levert fra NAV Hjelpemiddelsentral til et kommunalt lager. Kommunen tar kontakt når hjelpemiddelet skal leveres videre til deg.
Leveringstiden på hjelpemidlene varierer og avhenger av flere faktorer.
Hvis det er behov for tilpasninger, opplæring i bruk og vedlikehold av hjelpemiddelet, vil du få det ved utlevering.
Om det haster å få hjelpemiddelet, kan du avtale med NAV Hjelpemiddelsentralen at du henter det selv.
Hvis du ikke har reservert deg mot digitale meldinger fra staten, vil du få beskjed på SMS eller e-post når hjelpemiddelet er klart til å sendes fra oss til kommunen. Du vil også kunne følge status på saken din hvis du logger inn på nav.no med ID-porten.
Reparasjon, service og vedlikehold
Du har selv ansvar for å teste, og rengjøre hjelpemidlene dine. I noen tilfeller kan det være opplærings- og oppfølgingsansvarlig som har dette ansvaret.
Hvis hjelpemiddelet går i stykker, tar du kontakt med tekniker i egen kommune. Reparasjon og vedlikehold må utføres av fagfolk.
Om du ikke får kontakt med kommunen og har akutt behov for reparasjon av hjelpemiddel, har NAV Hjelpemiddelsentral en vakttelefon du kan ringe mellom klokken 08.00 og 24.00.
Har du fått hjelpemidler til arbeidsplassen eller utdanningsstedet, må du ta kontakt med de som har levert utstyret ved behov for reparasjoner/vedlikehold
Aktivitetshjelpemidler til personer over 26 år er rammestyrt, det vil si at det er satt av en viss sum til disse hjelpemidlene i året. Så sant det er midler igjen, vil du få reparert hjelpemiddelet ditt uten egenandel. Dersom rammen er brukt opp, må du vente til neste år.
Bytte og levere tilbake hjelpemiddel
Du kan kun bytte til et tilsvarende hjelpemiddel. Hvis hjelpemiddelet ditt er utslitt eller noe er ødelagt, må du selv kontakte kommunal servicetekniker for å få en vurdering før du kan be om bytte.
Trenger du et annet hjelpemiddel, må du søke på nytt. Er du i tvil om du skal bytte eller søke, kan du kontakte kommunen du bor i.
Skal du bytte fastmonterte hjelpemidler må du søke på nytt, og kan ikke bruke bytteskjemaet.
Hvis du ikke trenger hjelpemiddelet lenger, skal du levere det tilbake. Ta kontakt med kommunen du bor i eller NAV Hjelpemiddelsentral.
Refusjon av reiseutgifter
Du kan søke om å få dekket reiseutgifter hvis du har reist på grunn av:
- Utprøving av hjelpemidler
- Reparasjon av spesialutstyr
- Periodisk kontroll av spesialutstyr
For refusjon av reiser til sykehus og andre tjenester som administreres av helseforetakene, søker du hos pasientreiser.no.
Forsikring og tyveri
Meld fra til kommunen hvis hjelpemiddelet blir stjålet. De vil vurdere om du må politianmelde tyveriet.
Du kan som regel få nytt hjelpemiddel hvis det blir stjålet, eller om du mister eller kommer i skade for å ødelegge hjelpemiddelet.
Du trenger ikke forsikre hjelpemidler utlånt av NAV Hjelpemiddelsentral, siden NAV selv håndterer tap og skader.
Ta med hjelpemiddel på reise
I utgangspunktet kan du ta med hjelpemidlene dine på ferier og kortere opphold i EØS-land. Du bør likevel ta kontakt med NAV Hjelpemiddelsentral før du reiser til utlandet, i tilfelle det skulle skje noe med hjelpemidlet underveis.
Hvis du reiser med fly og hjelpemiddelet blir skadet på flyturen, må du sørge for å få en kvittering eller bekreftelse fra flyselskapet på skaden. Ta kontakt med NAV Hjelpemiddelsentral.
Skal du på lengre opphold i utlandet, eller til et land utenfor EØS-området, kan du lese mer om å ta med hjelpemidler på reise på denne siden.
Batteri på fly
Hvis du skal reise med fly og hjelpemiddelet ditt bruker batteri, må du undersøke regelverk for flytransport. Ta kontakt med flyselskapet på forhånd.
Dette gjelder særlig hvis hjelpemiddelet bruker lithiumbatteri. Det er strenge internasjonale reglar for hvor store lithiumbatteri man kan ha med på fly, hvordan de skal pakkes og hva slags bagasje de skal sendes som. I tillegg kan hvert enkelt flyselskap ha egne reglar. Til syvende og sist er det piloten som avgjør hva som får bli med på flyet og ikke.
Meld fra om endringer
Gi oss eller kommunen beskjed dersom det skjer endringer i ditt liv som vi bør vite om. Det kan for eksempel være om du flytter til et nytt fylke, ut av landet eller på institusjon. Det kan også være om du bytter skole og vi skal flytte fastmontert utstyr.
Dersom hjelpemiddelet ikke lenger brukes, skal du levere det tilbake. Kommunen kan hjelpe deg med dette.
Klagerettigheter
Får du avslag på søknaden din kan du klage til NAV Hjelpemiddelsentral. Du må ha sendt en søknad som er blitt behandlet for å kunne klage. Du kan ikke klage på muntlig avslag.
Klage på vedtak
I vedtaket står det hvordan du går fram hvis du skal klage, hvem du skal klage til og klagefrist. Hvis du har spørsmål om vedtaket, kan du kontakte oss.
Anke vedtak
Hvis du er uenig i svaret på klagen din fra NAV klageinstans, kan du med noen unntak anke vedtaket. Fristen for å anke står i vedtaket.
Du kan også bruke advokat eller gi fullmakt til en person som klager på dine vegne.
Mer om
Saksbehandlingstid for klage og anke
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til NAV-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt. Hvis de ikke er enig i klagen din, sender de den videre til NAV Klageinstans.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Klage til NAV-enhet | 17 uker |
Klage til NAV Klageinstans | 18 uker |
Anke til NAV Klageinstans | 18 uker |
Finner du ikke svaret her? Ta kontakt med oss
Skriv til oss
Svartid er noen arbeidsdager. Vil du ha svar raskere, kan du bruke chat.