Slik gjør du det
Søke pensjon fra EU/EØS-land, Storbritannia eller Sveits
Hvis du har bodd eller jobbet i et annet EU/EØS-land, Storbritannia eller Sveits, kan du ha rett til pensjon fra det landet.
Bor eller jobber du i Norge nå, og har tjent deg opp rett til pensjon i et annet EU/EØS-land, Storbritannia eller Sveits? Da kan du søke om pensjon fra det aktuelle landet. Søknaden skal du sende til NAV.
EØS består av EUs 27 medlemsland og de tre EFTA-landene Norge, Island og Liechtenstein:
- Belgia
- Bulgaria
- Danmark
- Estland
- Finland
- Frankrike
- Hellas
- Irland
- Island
- Italia
- Kroatia
- Kypros
- Latvia
- Liechtenstein
- Litauen
- Luxembourg
- Malta
- Nederland
- Norge
- Polen
- Portugal
- Romania
- Slovakia
- Slovenia
- Spania
- Sverige
- Tsjekkia
- Tyskland
- Ungarn
- Østerrike
Sveits og Storbritannia er ikke EØS-land, men trygdereglene i EØS-avtalen gjelder likevel som hovedregel der.
Se fullstendig oversikt over områder der EØS-reglene gjelder i rundskriv til EØS-avtalens bestemmelser om trygd kapittel 1 nr. 3 (Lovdata).
Om du har rett til pensjon fra et annet EU/EØS-land, Storbritannia eller Sveits, avhenger av pensjonsreglene i det aktuelle landet.
EØS-avtalen gjør det enklere for deg å få rett til pensjon etter pensjonsreglene i de enkelte landene. Målet er at du ikke skal tape pensjons- og trygderettigheter ved å flytte mellom disse landene.
Hvis du bor eller jobber i et annet EU/EØS-land, Storbritannia eller Sveits, kan du tjene opp rett til pensjon i det landet. Pensjonen du har tjent opp der, kan du fritt ta med deg når du flytter til Norge. For å få utbetalt pensjonen, må du søke om pensjon fra det aktuelle landet.
Hvert land betaler hver sin del av pensjonen din
Hvis du har tjent opp til pensjon i mer enn ett land, skal hvert enkelt land utbetale hver sin del av pensjonen din. Pensjonen i hvert land blir beregnet ut fra pensjonsreglene i det aktuelle landet og opptjeningen du har der.
Enklere å få rett til pensjon
De fleste land har krav til hvor lenge du må ha bodd eller jobbet der for å ha rett til pensjon. EØS-avtalen gjør det enklere å oppfylle slike krav, fordi periodene du har bodd eller jobbet i Norge kan legges sammen med perioder i andre avtaleland. Hvis du til sammen har nok tid til å fylle minstekravet, kan du få rett til pensjon selv om du i utgangspunktet ikke har bodd eller jobbet i et land lenge nok.
Se hva som gjelder hvis du skal
I dette kapittelet
Hvis du har bodd eller jobbet i både Norge og et annet EU/EØS-land, Storbritannia eller Sveits, kan du ha rett til pensjon både fra Norge og fra det andre landet.
Hva du kan få avhenger av pensjonsreglene i det aktuelle landet og hvilke pensjonsordninger de tilbyr.
De ulike landene har forskjellige regler for hvilke krav du må oppfylle, hvor lenge du må ha bodd eller jobbet der, og hvor gammel du må være før du kan ta ut pensjon.
Du må selv sjekke nettsidene eller kontakte pensjonsmyndighetene i aktuelle land hvis du har spørsmål om
- hvilke pensjonsordninger som er aktuelle for deg
- når du kan starte å ta ut pensjon
- hvor mye du kan få i pensjon
- hvordan pensjonen blir beregnet
Hos Europakommisjonen kan du lese mer om pensjonsrettigheter og pensjonsalder i ulike EU/EØS-land (på engelsk).
Når du bor eller jobber i Norge opparbeider du deg som hovedregel rett til alderspensjon fra folketrygden.
Hvor mye du får i norsk alderspensjon avhenger av hvor mange år du har bodd i Norge, inntekten du har hatt, når du velger å ta ut pensjonen og hvilket år du er født. Det er inntekten du har hatt som har mest å si for hvor mye du får utbetalt.
Sjekk hvor mye du kan forvente å få
NAVs pensjonskalkulator viser deg hva du kan forvente å få i norsk alderspensjon. For at beregningen skal bli riktig er det viktig at du legger inn informasjon om opphold og arbeidsforhold utenfor Norge.
Prøv pensjonskalkulatoren
Logg inn
Se regler og satser for alderspensjon for ditt årskull.
Pensjon fra andre land påvirker ikke hvor mye du kan få
NAV beregner og utbetaler den norske alderspensjonen din basert på opptjeningen du har i Norge. Pensjon du får fra andre land blir utbetalt direkte til deg fra pensjonsmyndighetene i utlandet.
Du får ikke mindre utbetalt i norsk alderspensjon selv om du får utbetalt pensjon fra andre land. Du kan heller ikke slå sammen pensjon du har tjent opp i andre land med den norske pensjonen og få det som én samlet utbetaling.
Du kan ha rett til norsk pensjon likevel
Når vi vurderer om du kan få norsk pensjon etter norske regler, teller perioder du har bodd eller jobbet i andre avtaleland med. Slik kan du få rett til norsk pensjon selv om du har bodd her kort tid og hatt lite inntekt.
Hva kan du få?
Selv om du har tjent opp lite pensjon i Norge, kan du ha rett til norsk alderspensjon etter satsene for minste pensjonsnivå eller garantipensjon. I dagligtale kaller vi gjerne dette for minstepensjon.
For å få full minstepensjon, må du ha bodd i Norge i minst 40 år etter at du fylte 16 år. Du kan ikke legge til perioder du har bodd i andre avtaleland for å fylle dette kravet.
Har du bodd i Norge i mindre enn 40 år, vil minstepensjonen din bli redusert. Har du for eksempel 20 års trygdetid i Norge, vil du få halv sats.
Se hvilke regler og satser som gjelder for ditt årskull.
Får du lav eller ingen pensjon?
Er du over 67 år, og har pensjon og inntekt som til sammen er lavere enn minstesatsene for norsk alderspensjon?
Da kan du kanskje ha rett til en pengestøtte som svarer til folketrygdens garantipensjon for alderspensjonister:
Supplerende stønad for personer over 67 år med kort botid i Norge
Pengestøtte
For å kunne ta ut pensjon før 67 år, må du som hovedregel ha tjent opp nok pensjon i Norge til å få utbetalt minst like mye som satsen for minste pensjonsnivå eller garantipensjon som gjelder for ditt årskull.
Se regler og satser for minstepensjon for ditt årskull.
Hvis du har tjent opp rett til pensjon i andre EU/EØS-land, Storbritannia eller Sveits, blir minstekravet til hvor mye pensjon du må ha tjent opp i Norge redusert. Det gjør det enklere å ta ut pensjon før 67 år hvis du får pensjon fra andre avtaleland i tillegg til den norske pensjonen.
Du mister ikke pensjonen om du flytter fra Norge
Du kan fortsatt få utbetalt den norske pensjonen din selv om du flytter fra Norge. Hvis du flytter til et EU/EØS-land, Storbritannia eller Sveits, vil pensjonen være den samme som om du bor i Norge.
Unntak for unge uføre
Hvis du har fått innvilget rettigheter som ung ufør, kan du ta med deg alderspensjonen din, men ikke tillegget du har fått som ung ufør.
Hvis du flytter fra Norge før du blir pensjonist
Hvis du flytter fra Norge før du tar ut pensjon, beholder du likevel retten til pensjon du har tjent opp her.
Pensjonen du har tjent opp i Norge er registrert som en pensjonsbeholdning. Denne beholdningen øker for hvert år du bor eller jobber i Norge. I tillegg øker den gjennom regulering av alderspensjon 1. mai hvert år, uavhengig av om du bor i Norge eller ikke.
For å få utbetalt pensjonen, må du søke om alderspensjon fra NAV når du nærmer deg pensjonsalderen i Norge.
Har du tjenestepensjon?
Da bør du ta kontakt med tjenestepensjonsordningen din for å avklare hva som skjer med den hvis du flytter fra Norge.
Lurer du på hvordan det norske pensjonssystemet fungerer, hva du kan ha rett på og hva som skjer når du har fått norsk pensjon?
Du finner svar på disse sidene:
Planlegger pensjon
Dette kan du ha rett til
Har pensjon
Dette kan du ha rett til
Har du mistet noen i nær familie?
Du kan også ha rett til pensjon og andre pengestøtter som etterlatt:
Har mistet noen i nær familie
Dette kan du ha rett til
I dette kapittelet
Når du bor eller jobber i Norge, og skal søke om pensjon fra et annet EU/EØS-land, Storbritannia eller Sveits, skal du sende søknaden til NAV.
Vi sørger for å sende søknaden din videre til pensjonsmyndighetene i det landet du søker om pensjon fra. De behandler søknaden din, beregner hvor mye du kan få, og utbetaler pensjonen direkte til deg.
Du velger selv om du vil søke om pensjon fra Norge og andre EU/EØS-land, Storbritannia eller Sveits samtidig eller ikke.
Her ser du hvordan du søker:
Hvis du ønsker å søke om pensjon fra NAV og fra andre land samtidig, sender du søknad om alderspensjon til NAV.
I søknaden må du oppgi perioder du har bodd eller jobbet i andre land enn Norge etter at du fylte 16 år.
Hvis du oppgir at du har bodd eller jobbet i et annet EU/EØS-land, Storbritannia eller Sveits, gjelder søknaden din automatisk som en søknad om alderspensjon også fra disse landene. Du må gi oss beskjed hvis du ikke vil at søknaden skal gjelde disse landene.
Når vi har mottatt søknaden din, sender vi den videre til landet/landene du opplyser å ha bodd eller jobbet i tidligere, slik at de kan behandle søknaden hos seg.
Du må fylle ut et tilleggsskjema
Før vi kan sende informasjon til utlandet må du fylle ut og sende tilbake skjema for opplysninger om opphold i EU/EØS-land, Storbritannia eller Sveits. Saksbehandler sender skjemaet til deg sammen med et informasjonsbrev i posten.
Du kan sende skjemaet i retur enten digitalt eller i posten: Send dokumenter til NAV.
Informasjonen du gir i skjemaet er den informasjonen vi sender videre til utlandet, sammen med informasjon vi har om din opptjeningstid i Norge. For at pensjonen din skal bli så riktig som mulig, er det viktig at du gir så nøyaktige opplysninger som mulig.
Send oss beskjed om at du ønsker å søke om pensjon fra utlandet og hvilke(t) land det gjelder.
Vi vil da sende deg riktig skjema og informasjonen du trenger for å søke.
Når du har fylt ut skjemaet, sender du det tilbake til oss. Du kan sende det enten digitalt eller i posten: Send dokumenter til NAV.
Vi sender så søknaden din videre til pensjonsmyndighetene i utlandet elektronisk. De behandler søknaden og utbetaler pensjonen direkte til deg.
Du må selv passe på å søke om alderspensjon i Norge når det blir aktuelt for deg.
Hvis du bare vil søke om norsk pensjon, sender du søknad om alderspensjon til NAV.
Når du har sendt inn søknaden, må du gi oss skriftlig beskjed om at du ikke ønsker å søke om pensjon fra utlandet nå.
Husk at du må oppgi perioder du har jobbet eller bodd i andre land enn Norge etter fylte 16 år i søknaden, selv om du ikke skal søke om pensjon fra utlandet nå. Det er viktig for at den norske alderspensjonen din skal bli beregnet riktig.
Hvis du senere ønsker å søke om pensjon fra utlandet, må du kontakte oss.
Gir ikke kortere saksbehandlingstid
Saksbehandlingstiden for søknaden om alderspensjon fra NAV blir ikke kortere selv om du velger å ikke søke om pensjon fra utlandet samtidig. Det er fortsatt saksbehandlingstiden for søknad når du bor i Norge og har hatt opphold i avtaleland som gjelder.
Hvis du vil søke om pensjon fra Norge og utlandet samtidig, bør du søke 4 måneder før du ønsker å ta ut alderspensjon fra NAV.
I Norge er pensjonsalderen som hovedregel 67 år, men mange kan gå av med pensjon tidligere enn det.
Her kan du lese mer om når du kan få alderspensjon fra NAV.
Sjekk pensjonsalderen i det andre landet før du søker
Har landet du skal søke pensjon fra lavere pensjonsalder? Da bør du søke om pensjon bare fra utlandet når du nærmer deg pensjonsalderen i det landet.
Når du senere nærmer deg pensjonsalderen i Norge, må du søke om pensjon bare fra Norge.
Det er viktig at du svarer på alle spørsmål i søknaden og gir oss alle opplysningene vi ber om.
Vi har ikke tilgang til informasjon om dine arbeidsforhold eller opphold i andre land. Du må derfor fylle inn alle perioder du har jobbet, bodd eller studert i utlandet etter fylte 16 år så nøyaktig som mulig. Ferieopphold skal ikke registreres.
For at du skal få riktig pensjon, må NAV og myndighetene i andre land du søker pensjon fra dele informasjon med hverandre. Hvis det mangler opplysninger i søknaden, kan det bli lengre saksbehandlingstid både i Norge og i utlandet.
Les mer om hva du bør ha klart før du søker om alderspensjon fra NAV.
Pass på at du ikke taper pensjon
Du får ikke mindre utbetalt i alderspensjon fra NAV når du oppgir perioder du har bodd eller jobbet i andre land i søknaden din.
For å få pensjon fra andre EU/EØS-land, Storbritannia eller Sveits, må du gi oss opplysninger om arbeidsforhold og opphold der. Uten disse opplysningene får vi ikke sendt søknaden din videre til aktuelle land, og du risikerer å tape pensjon du har tjent opp der.
Når vi har fått søknaden din, behandler vi søknaden om alderspensjon fra NAV etter pensjonsreglene som gjelder i Norge.
Hvis du søker om pensjon fra et annet EU/EØS-land, Storbritannia eller Sveits, sender vi søknaden din videre til det landet, etter at vi har saksbehandlet informasjonen som skal sendes videre. Det andre landet behandler søknaden din og fatter vedtak om pensjon etter pensjonsreglene som gjelder der.
Hvis de trenger flere opplysninger for å vurdere om du oppfyller deres betingelser for pensjon, tar de kontakt med deg.
Når de er ferdige med å behandle søknaden din, sender de svaret direkte til deg.
Hvor lang tid tar det?
Når du søker om pensjon og har bodd eller jobbet i andre land, må søknaden saksbehandles både av NAV og i det andre landet.
Har du søkt om norsk alderspensjon?
Da er forventet saksbehandlingstid 5 måneder fra vi får søknaden din til vi har gjort et vedtak.
Hvis søknaden din ikke er ferdig behandlet til det tidspunktet du har søkt om norsk alderspensjon fra, får du etterbetalt pensjonen.
Har du søkt om pensjon fra et annet land?
Da er forventet saksbehandlingstid 5 måneder fra vi får søknaden til vi sender den videre til pensjonsmyndigheten i det andre landet. Dette er fordi vi må saksbehandle opplysningene vi skal sende videre.
Når vi har sendt søknaden din videre til landet du søker pensjon fra, er det saksbehandlingstiden i det landet som gjelder.
Hvor lang saksbehandlingstiden er varierer fra land til land. Du må derfor kontakte myndighetene i utlandet om du har spørsmål om saksbehandlingen der eller hvor lang tid det tar.
NAV betaler bare ut alderspensjon basert på opptjeningen du har i Norge. Hvis du får pensjon fra et annet land, vil det aktuelle landet beregne og betale ut pensjonen din derfra.
Hvis du har spørsmål om utbetaling og beregning av den utenlandske pensjonen, må du ta kontakt med pensjonsmyndighetene i utlandet.
Hos Skatteetaten finner du mer informasjon om skatt på pensjon og uføreytelser fra utlandet, og om hvordan du skal oppgi det i skattemeldingen.
Oppdatert 20.06.2024
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Alltid åpen
Skriv til oss
Send beskjed eller nye opplysninger i saken din. Du kan også sende spørsmål.
Svartid er 4 arbeidsdager. Hvis du vil ha svar raskere, kan du bruke chat.
Ring oss på 55 55 33 34
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalg