Kort om pleiepenger i livets sluttfase
Pleiepenger gis i opptil 60 dager for en person som er i livets sluttfase.
- Flere personer kan pleie den som er syk, men bare to kan motta fulle pleiepenger samtidig.
- Det er ingen krav til at du må være i familie med den som er i livets sluttfase.
- Dagene du bruker er ikke forbeholdt de siste dagene i personens liv, de kan brukes i hele den siste fasen av livet.
- Den som er syk må pleies i et privat hjem, for eksempel hjemme hos deg eller hjemme hos den som er syk.
- Det er ikke rett til pleiepenger hvis den som er syk er innlagt på sykehus eller en annen institusjon.
Pleiepenger er aktuelt for deg som
Vil du søke nå?
Innhold
Nyttig å vite
Kort om pleiepenger i livets sluttfase
Pleiepenger gis i opptil 60 dager for en person som er i livets sluttfase.
- Flere personer kan pleie den som er syk, men bare to kan motta fulle pleiepenger samtidig.
- Det er ingen krav til at du må være i familie med den som er i livets sluttfase.
- Dagene du bruker er ikke forbeholdt de siste dagene i personens liv, de kan brukes i hele den siste fasen av livet.
- Den som er syk må pleies i et privat hjem, for eksempel hjemme hos deg eller hjemme hos den som er syk.
- Det er ikke rett til pleiepenger hvis den som er syk er innlagt på sykehus eller en annen institusjon.
Pleiepenger er aktuelt for deg som
Vil du søke nå?
Hvem kan få?
For å få pleiepenger, gjelder alle disse punktene:
- Du er medlem av folketrygden. Bor du i Norge er du vanligvis medlem av folketrygden.
- Den du skal pleie må være i livet sluttfase. Med dette menes at sannsynlig gjenværende levetid er begrenset, gjerne definert som måneder eller uker.
- Den som er syk pleies i et privat hjem.
- Du har vært i jobb i minst 4 uker umiddelbart før pleiepengeperioden starter. (Se informasjon om unntak fra dette litt lenger ned på siden).
- De dagene du skal ha pleiepenger, må du ha minst 20 prosent fravær fra jobben din.
- Du har en årsinntekt som er minst 59 310 kroner (halvparten av folketrygdens grunnbeløp).
Det kan likestilles med jobb hvis du ikke har vært i jobb i minst 4 uker, men har hatt
- sykepenger
- dagpenger
- foreldrepenger
- svangerskapspenger
- omsorgspenger
- pleiepenger
- opplæringspenger, eller
- kompensasjonsytelse etter midlertidig lov om kompensasjonsytelse for selvstendig næringsdrivende og frilansere som har mistet inntekt på grunn av koronaviruset.
Hvis du har vært midlertidig ute av jobb i mindre enn fire uker, vurderer vi om du kan ha rett til det du søker om. Her finner du mer informasjon om det å være midlertidig ute av jobb.
Når flere pleier samtidig
Flere personer kan pleie den som er syk, men bare to kan motta fulle pleiepenger samtidig. Det regnes ikke som samtidig pleie hvis to eller flere personer deler på pleien for eksempel ved å pleie ulike dager eller ulike deler av dagen.
Selv om det er flere som pleier, kan det bare gis inntil 60 dager til sammen. Kvoten vil derfor brukes opp raskere i perioder der to pleier samtidig.
Eksempel:
Når to personer pleier samtidig i hele perioden, har hver av dem rett til 100 prosent pleiepenger. Men, det kan maksimalt utbetales pleiepenger i 30 dager til hver.
Hvor lenge kan du få?
Du kan få pleiepenger i opptil 60 dager totalt. Hvis det er flere som deler på pleien, har dere altså 60 dager å dele på til sammen.
Dagene trenger ikke å bli tatt ut sammenhengende.
Hvor mye penger kan du få?
Pleiepengene skal dekke inntekten du vanligvis har opptil 6 ganger grunnbeløpet, som tilsvarer en årslønn på 711 720 kroner.
Her kan du lese om hvordan pleiepenger fastsettes i din situasjon:
Arbeidstaker
Pleiepenger regnes vanligvis ut fra gjennomsnittet av inntekten du har hatt i de 3 siste kalendermånedene før pleiepengeperioden din starter. Dette gjelder både hvis du er fast ansatt eller har varierende arbeidsperioder eller inntekter.
- Hvis det er mer enn 25 prosent forskjell mellom årsinntekten din og inntekten din de 3 siste månedene omregnet til årsinntekt, vurderer vi hvilken inntekt som er mest representativ i din situasjon.
- Hvis arbeidsforholdet ditt har vart under 3 måneder, skal pleiepengene regnes ut fra inntekten du har hatt i den perioden du har vært i jobb. Inntekten din regnes om til en månedsinntekt.
- Hvis du har hatt korte fravær som ferie eller ulønnet permisjon i perioden du har hatt inntekt, fastsettes inntekten din til det du vanligvis ville hatt hvis du hadde vært i jobb.
Når du er både arbeidstaker og selvstendig næringsdrivende blir pleiepengene beregnet ut fra begge inntektene dine. Inntekten din som arbeidstaker blir lagt først til grunn.
Hvis gjennomsnittet av inntekten din de 3 siste ferdiglignede årene er høyere enn arbeidsinntekten din, og arbeidsinntekten din ikke er over seks ganger grunnbeløpet, utbetales differansen som næringsinntekt.
Når du er både arbeidstaker og frilanser skal inntektene beregnes hver for seg og legges sammen til ett beløp. Hvis du har en samlet inntekt over seks ganger grunnbeløpet, blir inntekten din som arbeidstaker lagt til grunn i beregningen.
Selvstendig næringsdrivende
Vanligvis blir pleiepenger beregnet til gjennomsnittet av inntekten din de 3 siste ferdiglignede årene. Hvis arbeidssituasjonen din er varig endret eller du er ny i arbeidslivet, fastsetter vi inntekten din til det som er mest representativ i din situasjon.
Frilanser
Vanligvis blir pleiepenger regnet ut fra gjennomsnittet av inntekten du har hatt i de 3 siste kalendermånedene før pleiepengeperioden din starter.
Hvis det er mer enn 25 prosent forskjell mellom årsinntekten din og inntekten din de 3 siste månedene omregnet til årsinntekt, vurderer vi hvilken inntekt som er mest representativ i din situasjon.
Hvis du har jobbet så kort tid at det ikke er rapportert frilansinntekt for 3 hele måneder til a-ordningen, skal inntekten for dette kortere tidsrommet brukes i beregningen.
Når du er både selvstendig næringsdrivende og frilanser blir pleiepengene beregnet ut fra begge inntektene dine. Inntekten din som frilanser blir lagt til grunn først i beregningen.
Hvis gjennomsnittet av inntekten din de 3 siste ferdiglignede årene er høyere enn frilansinntekten din, og frilansinntekten ikke er over seks ganger grunnbeløpet, utbetales differansen som næringsinntekt.
Utbetaling fra NAV
Pleiepenger blir vanligvis beregnet ut fra gjennomsnittet av inntekten du har hatt i de 3 siste kalendermånedene før pleiepengeperioden din starter.
Dette gjelder også hvis du får en av disse utbetalingene fra NAV:
- Sykepenger
- Foreldrepenger
- Svangerskapspenger
- Pleiepenger
- Opplæringspenger
- Dagpenger
Når utbetales pengene?
Pengene utbetales innen den 25. i måneden.
I din utbetalingsoversikt kan du se utbetalingen på kvelden den dagen pengene er utbetalt.
Hvor mye pleiepenger du får utbetalt ser du på Min side, under utbetalingsoversikten.
NAV sender ikke utbetalingsmeldinger til digital postkasse eller i posten, du finner dem på Min side.
Arbeidsgiveren din kan utbetale pleiepengene og kreve refusjon fra NAV etterpå. Hvis arbeidsgiveren ikke ønsker å gjøre dette, får du utbetalingen direkte fra NAV.
Utbetaling for søknader som nylig er behandlet
Blir søknaden din innvilget før den 15. i måneden, blir pengene utbetalt innen den 25. samme måned.
Hvis søknaden blir innvilget etter den 15. i måneden, blir pengene utbetalt innen 5 dager når søknaden er ferdig behandlet.
Hvis søknaden blir innvilget før 6. desember, blir pengene utbetalt den 12. desember. Søknader som blir innvilget etter 6. desember, blir utbetalt innen 5 dager.
Feriepenger
Feriepengane blir utbetalte i mai året etter at feriepengane er opptente.
Du har ikke rett til pleiepenger for de dagene du avvikler ferie. Utbetaling av pleiepenger opphører i ferieperioden og begynner igjen etter at ferien er avviklet. Feriepenger skal erstatte inntektstapet i perioden du har ferie. Hvis du avvikler ferie når du mottar pleiepenger, må du gi beskjed til NAV. Du kan kontakte oss, hvis du har spørsmål.
Du skal ikke gi beskjed til NAV hvis du har avtalt med arbeidsgiver at du får utsatt ferie etter ferielovens bestemmelser. Spørsmål om ferieloven må rettes til Arbeidstilsynet.
Du må som hovedregel oppholde deg i Norge for å ha rett til pleiepenger. Hvis du reiser til utlandet uten at du avvikler ferie, gjelder det egne regler for opphold innenfor EU/EØS-området og utenfor EU/EØS-området. Les mer om pleiepenger i utlandet.
Feriepenger
Du får bare feriepenger for de første 12 ukene i opptjeningsåret. Feriepengene utgjør 10,2 prosent av de pleiepengene som gir rett til feriepenger.
Hvis du har hatt både pleiepenger og opplæringspenger i samme kalenderår, kan du få feriepenger av totalt 12 uker til sammen. Det betyr at du får feriepenger bare for de første 12 ukene, selv om du har hatt pleiepenger og opplæringspenger i en periode som er lenger enn 12 uker.
Hvis stønadsperioden går fra ett kalenderår og over i neste kalenderår, vil du i år kun få utbetalt feriepenger av de dagene du har hatt med pleiepenger forrige kalenderår.
Feriepenger for inneværende kalenderår utbetales ved neste års feriepengeutbetaling.
Perioden som benyttes på utbetaling av feriepenger og som vises på utbetalingsmeldingen er 1. til 31. mai i det året de utbetales.
Skatt
Det blir trukket skatt av pengene.
Utbetalinger for desember som blir utbetalt i desember, har halvt skattetrekk. Etterbetalinger har ordinært skattetrekk.
Hvis du betaler Svalbardskatt er det ordinært skattetrekk i desember.
Pleiepenger kombinert med jobb
Dager du pleier, og ikke jobber, utbetaler vi fulle pleiepenger.
Du kan kombinere pleiepenger i livets sluttfase med å jobbe, hvis dette passer inn i din situasjon. I disse tilfellene graderes pleiepengene. Det betyr at pleiepengene reduseres i forhold til hvor mye du jobber. Det utbetales ikke pleiepenger for dager du har mindre enn 20 prosent fravær fra jobb.
Endringer du melder fra om
Du må melde fra til oss når det blir endringer i noen av disse situasjonene i perioden du har pleiepenger:
- du vil endre perioden med pleiepenger.
- personen du pleier blir innlagt.
- du begynner, slutter eller endrer hvor mye du jobber.
- du har endret stillingsprosenten hos arbeidsgiver.
- du får et nytt arbeidsforhold.
- du får omsorgsstønad fra kommunen.
- du skal avvikle ferie.
- du skal til et land utenfor EØS.
Du melder fra om endringer ved å skrive en beskjed til oss. Du kan også ringe 55 55 33 33.
Til og fra utlandet
Hvis du skal reise til et land utenfor EØS må du gi beskjed til NAV.
Du må gi beskjed fordi vi må vite:
- Om du er sammen med den du pleier i tiden du reiser
- Hvilket land dere skal reise til
- I hvilken periode dere skal være i utlandet
- Om du skal avvikle ferie
Når du reiser utenfor EØS og retten din til pleiepenger er oppfylt i perioden, kan du motta pleiepenger i opptil 8 uker i løpet av en 12 måneders periode.
Du melder fra ved å skrive en beskjed til til oss, eller ved å ringe 55 55 33 33.
Skriv til oss
Søknad og dokumentasjon
Når du kommer til søknaden, får du veiledning underveis om hva og hvordan du skal fylle den ut.
Inntektsopplysninger
Er du arbeidstaker må arbeidsgiver sende inntektsmelding når du
- søker for første gang
- søker på nytt etter et opphold i pleiepengene på 4 uker eller mer
- søker på nytt etter et opphold på mindre enn 4 uker, og det er endring i inntekten
Er du selvstendig næringsdrivende eller frilanser legger du ved inntektsopplysningsskjema NAV 09-35.01 sammen med papirsøknaden.
Får du utbetalt penger fra NAV, trenger du ikke legge ved dokumentasjon på dette.
Er du midlertidig ute av arbeid, legger du ved skjemaet Krav om sykepenger - midlertidig ute av inntektsgivende arbeid sammen med søknaden.
Legeerklæring
En lege må bekrefte at den du skal pleie er i livets sluttfase. Med dette menes at sannsynlig gjenværende levetid er begrenset, gjerne definert som måneder eller uker.
Vi trenger kun én legeerklæring. Det vil si at hvis du eller en annen søker allerede har sendt en slik legeerklæring, kan du bare gå videre i søknaden uten å laste opp noe.
Vil du søke nå?
Søknadsfrist
Søknadsfristen er senest innen tre måneder etter at du har brukt pleiepenger. Skal du for eksempel ha pleiepenger fra 15. juni til 21. juni, må NAV ha søknaden senest i løpet av september.
Når får du svar på søknaden?
Du får skriftlig vedtak når søknaden er behandlet.
Saksbehandlingstid for søknader
Saksbehandlingstiden er tiden fra vi får søknaden din og til vi har gjort et vedtak. Husk at vi trenger all nødvendig dokumentasjon for å behandle søknaden din.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Søknad | 7 uker |
Internasjonal søknad | 6 måneder |
Saksbehandlingstid for klage og anke
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til NAV-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt. Hvis de ikke er enig i klagen din, sender de den videre til NAV Klageinstans.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Klage til NAV-enhet | 10 uker |
Klage til NAV Klageinstans | 12 uker |
Anke til NAV Klageinstans | 12 uker |
Ettersendelse til søknad
Har vi bedt om mer informasjon fra deg? Eller var det noe dokumentasjon du ikke hadde klart da du sendte søknaden din?
Vil du ettersende dokumentasjon nå?
Inntektsopplysninger for selvstendig næringsdrivende og/eller frilansere
Vil du endre på noe, eller gi oss en beskjed?
Hvis du vil gi oss en beskjed kan du enten skrive en beskjed til oss om endringen, eller du kan ringe oss på 55 55 33 33.
Skriv til oss
Klagerettigheter
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til NAV-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt. Hvis de ikke er enig i klagen din, sender de den videre til NAV Klageinstans.
Klage på vedtak
I vedtaket står det hvordan du skal gå fram hvis du skal klage, hvem du skal klage til og klagefrist.
Anke vedtak
Hvis du har fått et vedtak fra NAV Klageinstans som du mener er feil, kan du med noen unntak anke. I vedtaket kan du lese om fristen for å anke.
Finner du ikke svaret her? Ta kontakt med oss
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Skriv til oss
Send beskjed eller nye opplysninger i saken din. Du kan også sende spørsmål.
Svartid er 3 arbeidsdager. Hvis du vil ha svar raskere, kan du bruke chat.
Ring oss på 55 55 33 33
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalg