Opplæringspenger
PENGESTØTTE
|Oppdatert 25. september 2023
Kort om opplæringspenger
- Opplæringspenger er for deg som må være borte fra jobb for å delta i nødvendig opplæring for et barn eller en voksen, som har en funksjonshemning eller langvarig sykdom.
- Hvis personen bor i egen bolig eller i institusjon, har du som hovedregel ikke rett på opplæringspenger.
Opplæringspenger er aktuelt for deg som
Vil du søke nå?
Innhold
Kort om opplæringspenger
- Opplæringspenger er for deg som må være borte fra jobb for å delta i nødvendig opplæring for et barn eller en voksen, som har en funksjonshemning eller langvarig sykdom.
- Hvis personen bor i egen bolig eller i institusjon, har du som hovedregel ikke rett på opplæringspenger.
Opplæringspenger er aktuelt for deg som
Vil du søke nå?
Hvem kan få?
For å få opplæringspenger, gjelder alle disse punktene:
- Du er medlem av folketrygden. Bor du i Norge er du vanligvis medlem av folketrygden.
- Opplæringen er for et barn eller en voksen som har en funksjonshemning eller sykdom som varer i mer enn ett år. Det regnes et år fram fra det tidspunktet sykdommen ble konstatert.
- Du får opplæring som er nødvendig for at du skal kunne ta deg av barnet eller den voksne.
- Du får opplæring ved en godkjent helseinstitusjon, eller har deltatt på foreldrekurs ved et offentlig spesialpedagogisk kompetansesenter.
- Opplæringen må vare minst 20 prosent av en uke, for eksempel én hel dag eller to halve. Reisetiden kan regnes med.
- Du har vært i jobb i minst 4 uker umiddelbart før perioden med opplæringspenger starter. (Se informasjon om unntak fra dette litt lenger ned på siden).
- Du har minst 20 prosent fravær fra arbeidstiden din.
- Du har en årsinntekt som er minst 59 310 kroner (halvparten av folketrygdens grunnbeløp).
Hvis den du får opplæringspenger for bor i egen bolig eller i institusjon, har du som hovedregel ikke rett til opplæringspenger.
Det kan likestilles med jobb hvis du ikke har vært i jobb i minst 4 uker, men har hatt
- sykepenger
- dagpenger
- foreldrepenger
- svangerskapspenger
- omsorgspenger
- pleiepenger
- opplæringspenger, eller
- kompensasjonsytelse etter midlertidig lov om kompensasjonsytelse for selvstendig næringsdrivende og frilansere som har mistet inntekt på grunn av koronaviruset.
Hvis du har vært midlertidig ute av jobb i mindre enn fire uker, vurderer vi om du kan ha rett til det du søker om. Her finner du mer informasjon om det å være midlertidig ute av jobb.
Andre omsorgspersoner
Flere omsorgspersoner kan få opplæringspenger samtidig når dette er nødvendig for å kunne ta seg av barnet. I tillegg til foreldre og steforeldre kan også andre personer ha en klar rolle i omsorgen for å ta seg av barnet, og dermed ha rett til opplæringspenger.
Støttekontakter, avlastningshjem eller profesjonelle har ikke rett til opplæringspenger. Det betyr at det ikke gis opplæringspenger til å lære opp ansatte rundt barnet.
Hva er en godkjent helseinstitusjon?
En godkjent helseinstitusjon tilbyr vanligvis heldøgnsopphold, og tjenester fra flere typer helsepersonell og behandlingstilbud. Typiske eksempler er sykehus, opptreningsinstitusjoner og poliklinikker.
Kurset eller opplæringen kan også skje utenfor helseinstitusjonens lokaler, men dette forutsetter at det er i regi av helseinstitusjonen, og at institusjonen har hele det faglige og økonomiske ansvaret for kurset. Det inkluderer også de pårørendes utgifter.
Kommunehelsetjenesteloven eller Spesialisthelsetjenesteloven sier hva som er en godkjent helseinstitusjon.
Hva er ikke godkjent som helseinstitusjon?
Det gis ikke opplæringspenger hvis du deltar i opplæring som arrangeres av humanitære organisasjoner, brukerorganisasjoner eller lignende. Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) og hjelpemiddelsentralen er andre eksempler på helseinstitusjoner som ikke er godkjente.
Hvis NAV er i tvil om opplæringsstedet er en godkjent helseinstitusjon eller et offentlig spesialpedagogisk kompetansesenter, må institusjonene selv dokumentere sin status.
Hvor lenge kan du få?
Det er ingen tidsbegrensing på hvor lenge du kan få opplæringspenger når du er i en situasjon hvor alle vilkårene er oppfylt.
Hvor mye penger kan du få?
Opplæringspengene skal dekke inntekten du vanligvis har opptil 6 ganger grunnbeløpet, som tilsvarer en årslønn på 711 720 kroner.
Hvis du mottar fosterhjemsgodtgjørelse eller kommunal omsorgsstønad (tidligere omsorgslønn), må du opplyse om dette i søknaden om opplæringspenger. Fosterhjemsgodtgjørelse og omsorgsstønad kan påvirke beregningen og utbetalingen av opplæringspengene.
Opplæringspengene gis bare for den tiden du faktisk får opplæring, ikke for hjemmelekser, praktiske øvelser utenom kursene eller lignende. Nødvendig reisetid fram og tilbake til opplæringsstedet kan regnes med.
Når utbetales pengene?
Pengene utbetales innen den 25. i måneden.
I din utbetalingsoversikt kan du se utbetalingen på kvelden den dagen pengene er utbetalt.
Hvor mye du får utbetalt ser du på Min side, under utbetalingsoversikten.
NAV sender ikke utbetalingsmeldinger til digital postkasse eller i posten, du finner dem på Min side.
Arbeidsgiveren din kan utbetale opplæringspengene til deg, og kreve refusjon fra NAV etterpå. Hvis arbeidsgiveren ikke ønsker å gjøre dette, får du utbetalingen direkte fra NAV.
Utbetaling for søknader som nylig er behandlet
Nye søknader som ikke er ferdigbehandlet innen den 20. i en måned eller innen den 6. i desember, blir etterbetalt fortløpende når søknaden er ferdig behandlet.
Feriepenger
Feriepengene blir utbetalt i mai året etter at feriepengene er opptjent.
Du har ikke rett til opplæringspenger for de dagene du avvikler ferie. Utbetaling av opplæringspenger opphører i ferieperioden og begynner igjen etter at ferien er avviklet. Feriepenger skal erstatte inntektstapet i perioden du har ferie. Hvis du avvikler ferie når du mottar opplæringspenger, må du gi beskjed til NAV. Du kan kontakte oss, hvis du har spørsmål.
Du skal ikke gi beskjed til NAV hvis du har avtalt med arbeidsgiver at du får utsatt ferie etter ferielovens bestemmelser. Spørsmål om ferieloven må rettes til Arbeidstilsynet.
Feriepenger
Du får bare feriepenger for de første 12 ukene i opptjeningsåret. Feriepengene utgjør 10,2 prosent av de opplæringspengene som gir rett til feriepenger.
Hvis du har hatt både opplæringspenger og pleiepenger i samme kalenderår, kan du få feriepenger av totalt 12 uker til sammen. Det betyr at du får feriepenger bare for de første 12 ukene, selv om du har hatt opplæringspenger og pleiepenger i en periode som er lenger enn 12 uker.
Hvis stønadsperioden går fra ett kalenderår og over i neste kalenderår, vil du i år kun få utbetalt feriepenger av de dagene du har hatt med opplæringspenger forrige kalenderår. Feriepenger for inneværende kalenderår utbetales ved neste års feriepengeutbetaling.
Skatt
Hvis du er arbeidstaker, frilanser eller får en pengestøtte fra NAV, blir det trukket skatt av utbetalingene fra NAV.
Utbetalinger for desember som blir utbetalt i desember, har halvt skattetrekk. Etterbetalinger har ordinært skattetrekk.
Hvis du betaler Svalbardskatt er det ordinært skattetrekk i desember.
Selvstendig næringsdrivende betaler selv forskuddsskatt. Det blir derfor ikke trukket skatt av utbetalinger fra NAV.
Endringer du må melde fra om
Du må melde fra til oss når det blir endringer i noen av disse situasjonene i perioden du har opplæringspenger:
- du begynner å jobbe igjen, eller øker antall arbeidstimer.
- du får en endring i inntekten din.
- du får en ny inntekt som du ikke hadde på tidspunktet du søkte om opplæringspenger.
- omsorgen for barnet er overført til andre, helt eller delvis.
- du får omsorgsstønad fra kommunen.
- du skal ha ferie.
- du skal til et land utenfor EØS.
Du melder fra om endringer ved å skrive en beskjed til oss.
Skriv til oss
Til og fra utlandet
Når du skal reise til et land utenfor EØS må du gi beskjed til NAV.
Hvis du reiser utenfor EU-/EØS-området, og vilkårene for rett til opplæringspenger er oppfylt i perioden, kan du motta opplæringspenger i opptil 8 uker i løpet av en 12 måneder lang periode.
Hvis du skal reise innenfor EU-/EØS-området er det ingen begrensning for hvor lenge du kan motta opplæringspenger, så lenge vilkårene for rett til opplæringspenger er oppfylt i perioden. Du må gi beskjed til NAV hvis du avvikler ferie.
Du melder fra ved å skrive en beskjed til oss.
Skriv til oss
Søknad og dokumentasjon
Du søker på et papirskjema. Skjemaet har felter som fylles ut og signeres av en lege ved helseinstitusjonen, eller kompetansesenteret som er ansvarlig for opplæringen.
Legen gir opplysninger om barnets diagnose eller funksjonshemning, og om anbefalt opplæring. Legen gir også en vurdering av om opplæringen er nødvendig, og hvor mange timer som blir brukt på opplæringen hver dag.
Inntektsopplysninger
Er du arbeidstaker må arbeidsgiver sende inntektsmelding når du
- søker for første gang
- søker på nytt etter et opphold i opplæringspengene på 4 uker eller mer
- søker på nytt etter et opphold på mindre enn 4 uker, og det er endring i inntekten
Er du selvstendig næringsdrivende eller frilanser legger du ved inntektsopplysningsskjema NAV 09-35.01 sammen med papirsøknaden.
Får du utbetalt penger fra NAV, trenger du ikke legge ved dokumentasjon på dette.
Er du midlertidig ute av arbeid, legger du ved skjemaet Krav om sykepenger - midlertidig ute av inntektsgivende arbeid. Dette skjemaet brukes til opplæringspenger, i tillegg til sykepenger.
Vil du søke nå?
Når får du svar på søknaden?
Du får skriftlig vedtak når søknaden er behandlet.
Saksbehandlingstid for søknader
Saksbehandlingstiden er tiden fra vi får søknaden din og til vi har gjort et vedtak. Husk at vi trenger all nødvendig dokumentasjon for å behandle søknaden din.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Søknad | 3 måneder |
Internasjonal søknad | 6 måneder |
Søknadsfrist
Normalt søker du med en gang. NAV kan gi opplæringspenger for opptil 3 måneder før den måneden du søkte. Søker du for eksempel om opplæringspenger for juni, må NAV ha søknaden senest i september.
Vil du endre på noe, eller gi oss en beskjed?
Hvis du vil gi oss en beskjed kan du enten skrive en beskjed til oss om endringen, eller du kan ringe oss på 55 55 33 33.
Skriv til oss
Klagerettigheter
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til NAV-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt. Hvis de ikke er enig i klagen din, sender de den videre til NAV Klageinstans.
Klage på vedtak
I vedtaket står det hvordan du går fram hvis du skal klage, hvem du skal klage til og klagefrist. Hvis du har spørsmål om vedtaket, kan du kontakte oss.
Anke vedtak
Hvis du er uenig i svaret på klagen din fra NAV klageinstans, kan du med noen unntak anke vedtaket. Fristen for å anke står i vedtaket.
Saksbehandlingstid for klage og anke
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til NAV-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt. Hvis de ikke er enig i klagen din, sender de den videre til NAV Klageinstans.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Klage til NAV-enhet | 10 uker |
Klage til NAV Klageinstans | 12 uker |
Anke til NAV Klageinstans | 12 uker |
Finner du ikke svaret her? Ta kontakt med oss
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Skriv til oss
Send beskjed eller nye opplysninger i saken din. Du kan også sende spørsmål.
Svartid er 4 arbeidsdager. Hvis du vil ha svar raskere, kan du bruke chat.
Ring oss på 55 55 33 33
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalg