Arbeidstrening
TILTAK
|Oppdatert 1. juni 2023
Kort om arbeidstrening
I arbeidstrening får du prøvd deg i en vanlig jobb for en kort periode. Det kan være aktuelt for deg som trenger arbeidserfaring for å mestre en bestemt type jobb, eller trenger en referanse mens du søker vanlige jobber.
Arbeidstrening er aktuelt for deg som
Er du arbeidsgiver? Se informasjon om
Innhold
Nyttig å vite
Kort om arbeidstrening
I arbeidstrening får du prøvd deg i en vanlig jobb for en kort periode. Det kan være aktuelt for deg som trenger arbeidserfaring for å mestre en bestemt type jobb, eller trenger en referanse mens du søker vanlige jobber.
Arbeidstrening er aktuelt for deg som
Er du arbeidsgiver? Se informasjon om
Hvem kan få?
Arbeidstrening er et tilbud til deg som har lite arbeidserfaring. Det er også et tilbud til deg som har fått arbeidsevnen din redusert og trenger hjelp for å komme i arbeid.
Hva er tilbudet?
Du får opplæring på en vanlig arbeidsplass og gjør vanlige arbeidsoppgaver i en begrenset periode. Arbeidsoppgavene skal være tilrettelagt behovene dine, og NAV følger deg opp. Målet er at du skal få prøvd ut mulighetene dine på arbeidsmarkedet.
Arbeidsgiveren din, NAV og du lager en avtale. I avtalen skal målet med arbeidstreningen, innholdet og planen for opplæringen stå.
I tillegg skal avtalt tilrettelegging og oppfølging fylles ut. Da får du en fast kontaktperson i NAV og på arbeidsplassen.
Når du har arbeidstrening, er du ikke vanlig ansatt i virksomheten.
Hvor lenge kan du få?
Behovene dine og mulighetene dine på arbeidsmarkedet bestemmer hvor lenge tiltaket skal vare.
Du kan ha arbeidstrening i inntil ett år. Har du nedsatt arbeidsevne, kan du ha arbeidstrening i ytterligere 6 måneder.
Aktuelle pengestøtter når du er på tiltak
Hvis du allerede får dagpenger, sykepenger, eller arbeidsavklaringspenger, beholder du pengestøtten mens du deltar på tiltaket.
Hvis du ikke får pengestøtte fra NAV, kan du ha rett til tiltakspenger. Tiltakspengene skal blant annet dekke de daglige utgiftene dine mens du deltar på tiltaket.
NAV kan gi inkluderingstilskudd til vanlige arbeidsgivere som har dokumenterte merutgifter til tilrettelegging av en arbeidsplass eller tiltaksplass.
Hvor finnes tilbudet?
Det er viktig at du ikke begynner i tiltaket før NAV har godkjent tiltaksplassen.
Klagerettigheter
Hvis du har fått et vedtak om et arbeidsmarkedstiltak, står det hvordan du kan klage. Du kan klage hvis du ikke ønsker å delta, hvis du ønsker et annet arbeidsmarkedstiltak, eller hvis du ikke får tilbud om et arbeidsmarkedstiltak du har bedt om.
Du kan også klage selv om du bare har fått et muntlig vedtak uten en skriftlig begrunnelse.
Du kan skrive til oss og klage. Skriv hvilket vedtak det gjelder, hvorfor du klager og begrunnelse. Hvis du har spørsmål om vedtaket, kan du kontakte oss.
Du kan også bruke advokat eller gi fullmakt til en person som klager på dine vegne.
Mer om
Finner du ikke svaret her? Ta kontakt med oss
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Skriv til oss
Svartid er noen arbeidsdager. Vil du ha svar raskere, kan du bruke chat.
Ring oss på 55 55 33 33
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalg