Krigen i Ukraina fører til mye uro og usikkerhet for mange mennesker. Er du flyktning i en nødssituasjon, kan du få hjelp fra NAV.
Інформація українською мовою
Информация на русском языке
Innhold
Tilgang til digitale tjenester fra det offentlige
For å få tilgang til digitale tjenester trenger du en elektronisk ID fra Norge.
Her finner du informasjon om krav til å få elektronisk ID og fordeler med det.
Søke jobb i Norge
- På arbeidsplassen.no finner du mer informasjon om å søke jobb i Norge.
- Hvis du har gyldig arbeidstillatelse, kan NAV hjelpe deg med informasjon, veiledning og ulike tiltak for å komme i jobb. Hvis du ønsker å få hjelp fra NAV, må du registrere deg som arbeidssøker på nav.no. NAV kan hjelpe deg med å registrere CV, hvor du finner ledige stillinger, og hvordan du søker jobber.
Hjelp og støtte fra NAV for å komme i jobb
Du kan også registrere CV-en din hos et rekrutteringsbyrå.
Oversikt over jobbportaler og rekrutteringsbyråer
- I tillegg kan du få karriereveiledning hos fylkeskommunen.
Livsopphold og innkvartering av nyankomne flyktninger
Statlig innkvartering og livsopphold
- Staten (UDI) skal ivareta deg som flyktning når du først kommer til landet.
- Du får mottaksplass mens du venter på å bli bosatt.
- Dersom du er tildelt alternativ mottaksplass, har kommunen inngått en avtale med UDI om å ivareta deg på samme måte som i et ordinært mottak. Kommunen har dermed ansvar for ditt livsopphold.
Informasjon om asylmottak, akuttinnkvartering og alternativ mottaksplass (UDI).
Livsopphold når du er bosatt i en kommune
Introduksjonsprogram og introduksjonsstønad:
- Dersom du deltar i introduksjonsprogrammet, vil du få introduksjonsstønad fra kommunen.
- Du kan søke om økonomisk sosialhjelp mens du venter på at introduksjonsprogrammet starter eller dersom inntekten fra introduksjonsstønaden ikke er nok til å dekke dine utgifter.
Andre situasjoner der du ikke kan forsørge deg selv:
- Dersom du ikke har rett til å delta i introduksjonsprogrammet og ikke kan forsørge deg selv, kan du søke om økonomisk sosialhjelp.
Alderpensjon, uføretrygd og supplerende stønad
- For å ha rett til minste pensjonsnivå må du ha bodd i Norge i minst 5 år etter at du ble 16 år.
- For å ha rett til uføretrygd må du ha bodd eller jobbet i Norge de siste fem årene før du ble ufør.
- Du kan ha rett på supplerende stønad hvis du enten er over 67 år og har kort botid i Norge, eller hvis du er flyktning og ufør. Du må i begge tilfellene ha oppholdstillatelse som kan gi grunnlag for permanent opphold og bo i Norge. Kollektiv beskyttelse gir ikke grunnlag for permanent opphold.
Hva er økonomisk sosialhjelp og hvem kan få det ?
Økonomisk sosialhjelp er en midlertidig støtte du kan få hvis du ikke kan forsørge deg selv. Hvor mye du kan få i økonomisk støtte, vurderer vi ut fra situasjonen din, inntektene og utgiftene dine. Dersom inntekten din øker, vil den økonomiske støtten kunne reduseres.
Alle søknader vurderes individuelt. Når du søker, tar vi hensyn til alder, familiesituasjon, hvordan du bor og helse. Hvis du har barn, tar vi særlige hensyn til behovene deres i vurderingen.
NAV-kontoret kan frem til du er bosatt henvise deg til å benytte et tilbud om statlig mottaksplass fremfor å gi økonomisk støtte ut over det akutte.
levekostnader
helse og tannbehandling
depositum til bolig
strømutgifter
Hvis du har lav inntekt og høye boutgifter, kan du søke om bostøtte fra Husbanken.
Du kan søke digitalt eller på papir i den kommunen du oppholder deg.
Det er viktig at du opplyser oss om alle inntekter og utgifter du har, slik at vi får vurdert situasjonen din og behovet ditt for hjelp.
Dette kan du bli bedt om å dokumentere:
- legitimasjon
- gyldig oppholdstillatelse
- skattemelding
- skatteoppgjør
- hvis du er i jobb, lønnsslipp
- kontooversikter som viser alle dine konti med saldo
- opplysninger om boforhold (husleiekontrakt)
- fakturaer for det du har søkt om støtte til, for eksempel husleie og strøm
Hvis du ikke er i mottak, og står i en situasjon uten penger til mat eller et sted å bo akkurat nå, kan du kontakte NAV-kontoret i kommunen du oppholder deg. De vil kunne hjelpe deg med å søke.
Du kan klage hvis du mener vi gjorde noe feil da vi behandlet søknaden din. Du kan be om hjelp fra NAV-kontoret til å skrive klagen. Klagen må være skriftlig, og skal sendes til NAV-kontoret som har skrevet vedtaket du klager på.
Trenger du tolk?
Hvis du skal snakke med NAV og trenger hjelp til å forstå språket, har du rett til en tolk. Tolken vil hjelpe deg å forstå det som blir sagt, og med å formidle det du vil si. Det koster ikke noe å bruke tolk.
Denne filmen er på Ukrainsk, og viser hvordan en språktolk hos NAV kan hjelpe deg (Vimeo).
Har du nedsatt funksjon og trenger hjelpemidler?
Flyktninger og asylsøkere med funksjonsnedsettelse kan ha rett på å låne hjelpemidler gratis.
- er blind eller ser svært dårlig
- er døv eller hører svært dårlig
- har bevegelsesvansker, for eksempel vansker med å gå eller bruke hendene
- har kognitive vansker, som kan skyldes for eksempel hjerneskade, psykisk sykdom, autisme, demens eller utviklingshemming
- bruker tegnspråk eller alternative kommunikasjonsformer.
- rullestol
- toalettstol
- rullator
- høreapparat
- lupe
- briller til barn
- tegnspråktolking
- Hvis du trenger et hjelpemiddel, kan du ta kontakt med kommunen du bor i.
- Du kan også kontakte din nærmeste NAV Hjelpemiddelsentral hvis du har spørsmål eller trenger råd og veiledning.
Pengestøtte når du får barn
Foreldrepenger
Foreldrepenger skal sikre inntekten din når du skal være hjemme med barnet i forbindelse med fødsel eller adopsjon. For å få foreldrepenger må du:
- ha hatt inntekt i minst 6 av siste 10 måneder før permisjonen starter
- hatt en årsinntekt på minst et halvt grunnbeløp i folketrygden (52300 kroner)
- være medlem i folketrygden
Engangsstønad
Hvis du føder barn eller adopterer barn under 15 år, men ikke har rett til foreldrepenger, kan du få engangsstønad for hvert barn. Er du en mann som adopterer alene og ikke har rett til foreldrepenger, kan du også få engangsstønad. Du må være medlem av folketrygden for å få engangsstønad.
Har du barn under 18 år?
Barnetrygd er en månedlig utbetaling for deg som har barn under 18 år. For å kunne få barnetrygd, må barnet og den barnet bor sammen med oppholde seg i Norge i mer enn ett år.
Hvis du er asylsøker, blir du tidligst regnet som bosatt i Norge fra den måneden du får innvilget oppholdstillatelse. Hvis du har fått innvilget kollektiv beskyttelse i 12 måneder, fyller du som hovedregel ikke kravet om å oppholde deg i Norge i mer enn 12 måneder. Hvis oppholdstillatelsen din senere blir forlenget, kan du likevel ha rett til barnetrygd. Vi vurderer da retten din til barnetrygd fra måneden etter at dere fikk oppholdstillatelse.
Bosetting og integrering av flyktninger
Det er Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet (IMDi) som har overordnet ansvar for bosetting og integrering av flyktninger. Bosettingen avtales mellom IMDi og den aktuelle kommunen. Hvordan bosettingsprosessen skjer avhenger av om du oppholder deg på mottak, privat eller kommer direkte fra utlandet.
IMDi har samlet informasjon om bosetting og kvalifisering av flyktninger fra Ukraina. Nettsidene henvender seg både til kommuner som skal bosette og kvalifisere flyktninger, til privatpersoner og organisasjoner, og til flyktningene selv.
Flyktninger fra Ukraina | IMDi
Information for refugees from Ukraine | IMDi
Vil du tilby bolig til asylsøkere?
Du finner mer informasjon om å tilby bolig på UDIs nettsider. Du kan også se din kommunes nettsider for informasjon om utleie av bolig til flyktninger. Du kan også kontakte kommunen din for å høre om de har bruk for leieboliger.
Har du russisk bankkonto?
Russiske banker er for tiden utestengt fra betalingssystemet SWIFT. Derfor får ikke NAV utbetalt penger til russiske kontoer. Dette betyr at hvis du har krav på pengestøtte fra NAV og har oppgitt at pengene skal overføres til en russisk konto, kan vi for tiden ikke overføre penger til deg.
Hvis du har mulighet til å bytte til norsk kontonummer, anbefaler vi det. Se hvordan du kan endre kontonummer for utbetalinger fra NAV.
Hvis du er i Norge og ikke får tilgang til bankkontoene dine på grunn av sanksjoner mot Russland, må du kontakte den russiske ambassaden. På UDIs nettsider kan du lese mer informasjon til russiske borgere.
NAV eller andre norske myndigheter kan ikke hjelpe deg med dette.
Andre som kan hjelpe
Utlendingsdirektoratet (UDI) har ansvar for behandling av søknader fra utenlandske borgere om visum, opphold og asyl i Norge. UDI avtaler også drift av mottak og innkvartering.
Informasjon fra Utlendingsdirektoratet (UDI)
Intergrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) har informasjon om beskyttelse og opphold i Norge for krigsflyktninger fra Ukraina
Informasjon fra Intergrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)
Har du høye boutgifter, og lav inntekt? Da kan du ha rett til bostøtte.
Informasjon om bostøtte
Finner du ikke svaret her? Ta kontakt med oss
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som svarer deg. Du kan også be Frida om å få snakke med en veileder (hverdager 09:00-15:00).
Ring oss på 55 55 33 33
Åpningstider: hverdager 09:00–15:00. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalg