Papirsykmelding

Har du fått sykmeldingen på papir, kan du vente noen dager, så finner du den på nav.no. Den digitale versjonen er enkel å bruke og gir deg mange fordeler.

Alle sykmeldinger i landet blir sendt til NAV. Når fastlegen skriver sykmeldingen, skjer alt digitalt. Etter legebesøket får du en melding om at du kan logge deg inn på nav.no. Der finner du sykmeldingen på Ditt sykefravær. 

Verdt å vente på 

Får du sykmeldingen på papir, for eksempel fra et sykehus, tar det noen flere dager fordi papiret først skal sendes til NAV i posten. NAV registrerer og tolker sykmeldingen slik at den kan bli digital. 

Det lønner seg å vente på at papirsykmeldingen gjøres digital: 

  • Fra nav.no får du mulighet til å dele den på en enkel måte med arbeidsgiveren din. 
  • Du får også søke digitalt om sykepenger når perioden med sykmelding er over. 
  • Da kan du samtidig legge bort papirsykmeldingen, du trenger den ikke lenger.

Viktig: Arbeidsgiveren din må sende inntektsmelding

NAV kan ikke behandle søknaden før arbeidsgiveren din har sendt oss inntektsmelding. Har du pålegg om faste trekk, må arbeidsgiveren din også fylle ut skjemaet for trekkopplysninger.

---------

Noen må fortsatt bruke papiret 

Hvis noe av dette gjelder deg, trenger du fortsatt papirsykmeldingen:

  • Du har ikke bankID eller annen legitimasjon på høyeste sikkerhetsnivå. 
  • Du har strengt fortrolig adresse i Folkeregisteret.
  • Du har fått en sykmelding som gjelder reisetilskudd. Du kan bruke sykmeldingen, men må sende søknaden (del D) på papir enn så lenge.

Slik sender du papirsøknaden om sykepenger til NAV

Del D av sykmeldingen bruker du til å søke om sykepenger. Du kan bruke en førsteside som gjør at den kommer enkelt fram til riktig sted.  Er du selvstendig næringsdrivende, må du i tillegg sende inntektsopplysninger. Du kan sende opplysningene fra skjemaveilederen eller i posten.