Pengestøtte — For leger og tannleger eller andre behandlere
Omsorgspenger (hjemme med sykt barn-dager)
Når en må være borte fra jobb på grunn av barns eller barnepassers sykdom.
Det finnes også informasjon om omsorgspenger til privatpersoner og arbeidsgivere.
Innhold på siden
I dette kapittelet
For å ha rett til omsorgspenger gjelder alle disse punktene:
For å ha rett til å bruke omsorgsdager må du ha omsorgen for barnet. Det betyr som hovedregel at foreldre og fosterforeldre som bor med barnet kan ha rett til å bruke omsorgsdager. Hvis du ikke bor sammen med den andre forelderen, men dere har en avtale om delt fast bosted, bor barnet fast hos dere begge.
I noen tilfeller kan også samværsforeldre og steforeldre bruke omsorgsdager, hvis de har fått omsorgsdager fra en forelder som er alene om omsorgen.
For å ha rett til omsorgspenger, må du ha fravær fra jobb slik at du mister arbeidsinntekt.
Det er flere forhold som må være oppfylt:
- Du har en årsinntekt som er minst 62 014 kroner (halvparten av folketrygdens grunnbeløp).
- Arbeidstiden eller inntekten din er redusert med minst 20%
- Du er under 70 år
I tillegg må fraværet skyldes at du må være hjemme fordi barnet eller barnepasser er sykt. Her kan du lese mer detaljert om hvilke situasjoner som gjør at du kan bruke omsorgsdager.
For å ha rett til omsorgspenger, må du ha jobbet minst fire uker før du er hjemme på grunn av sykt barn eller barnepasser.
Unntak når du ikke har jobbet fire uker
Perioder med disse ytelsene kan likestilles med jobb:
- Sykepenger
- Dagpenger
- Foreldre- og svangerskapspenger
- Pleie-, opplærings- og omsorgspenger
Vi kan også gjøre unntak hvis du har vært i ulønnet permisjon i inntil 12 måneder direkte etter foreldrepengeperioden, og har avtalt med arbeidsgiver når du skal tilbake til jobb.
Du må likevel ha tapt arbeidsinntekt, og kan derfor tidligst bruke omsorgsdager når du skulle vært tilbake i jobb.
Hvis du ikke har jobbet 4 uker før du må bruke første omsorgsdag, er ikke arbeidsgiver forpliktet til å utbetale deg lønn. Du kan da søke om utbetaling fra NAV.
Bor du i Norge er du vanligvis medlem av folketrygden.
Man kan bruke omsorgsdager i disse situasjonene:
Hvis barnet trenger nødvendig tilsyn og pleie på grunn av sykdom, kan du bruke omsorgsdager hvis du må være hjemme fra jobb.
Det kan for eksempel være hvis barnet har omgangssyke eller influensa, og derfor må være hjemme fra skole eller barnehage.
Hvis barnet ditt trenger oppfølging på grunn av sykdom, kan du bruke omsorgsdag selv om barnet ikke er sykt og pleietrengende den aktuelle dagen.
Dette kan for eksempel være at barnet skal til legen, eller at dere har oppfølgingsmøter med lege, fysioterapeut, BUP, PPT eller ansvarsgruppe.
Hvis den som vanligvis har den daglige omsorgen for barnet er syk, kan du bruke omsorgsdag for å ta vare på barnet.
Dette kan for eksempel være hvis en forelder i foreldrepermisjon blir syk, hvis dagmamma er syk og hvis barnehagen må stenge på grunn av sykdom hos de ansatte.
Du kan bruke omsorgsdag hvis den som vanligvis har den daglige omsorgen må følge et annet barn til utredning eller innleggelse.
Dette kan for eksempel være at en forelder har omsorgen for et barn i foreldrepermisjon, men må følge et annet barn til utredning. Da kan du bruke omsorgsdag for å passe det barnet som vanligvis er hjemme.
Man kan ikke bruke omsorgsdager i disse tilfellene:
- møter med skolen, som ikke skyldes sykdom
- planlagt fravær, for eksempel ved skoleferie og planleggingsdager
- rutinekontroller på helsestasjonen
- rutinekontroll hos tannlege, som ikke skyldes sykdom
- når barnehage/skole er stengt på grunn av streik
I dette kapittelet
Omsorgspengene skal dekke inntekten du vanligvis har opptil 6 ganger grunnbeløpet, som tilsvarer en årslønn på 744 168 kroner.
Omsorgspengene beregnes etter samme regler som sykepenger.
Det er arbeidsgiver som utbetaler omsorgspenger. Hvis man er frilanser eller selvstendig næringsdrivende, må man selv dekke de første ti dagene. Det er derfor kun unntaksvis at man søker om utbetaling av omsorgsdager fra NAV.
Når du har egne barn boende hos deg, har du rett til et bestemt antall omsorgsdager som du kan bruke per kalenderår. Hvor mange dager du har rett til, avhenger blant annet av:
- Alderen til barnet
- Om du har aleneomsorg
- Om barnet har langvarig sykdom som gir høyere risiko for fravær.
Som hovedregel har man rett til:
- 10 dager for 1-2 barn
- 15 dager for 3 eller flere barn
Du får som hovedregel kun omsorgspenger for egne barn som bor med deg, eller fosterbarn. Du skal ikke telle med andres barn, eller egne barn som ikke bor med deg.
Som hovedregel har du kun rett til omsorgspenger for barn ut det kalenderåret de fyller 12 år. Det betyr at hvis du har eldre barn, vil ikke disse påvirke hvor mange omsorgsdager du har rett til.
Unntaket er hvis du har vedtak om ekstra omsorgsdager på grunn av langvarig sykdom eller funksjonshemning. Du har da rett til omsorgsdager for dette barnet ut kalenderåret det fyller 18 år, og det kan påvirke hvor mange omsorgsdager du har rett til.
Eksempel:
Hvis du har tre barn på 8, 11 og 14 år, har du som hoveregel to barn som gir rett til 10 omsorgsdager.
Hvis du har fått ekstra omsorgsdager for barnet på 14 år, har du tre barn som gir rett til 15 omsorgsdager. De 10 ekstra dagene på grunn av langvarig/kronisk sykdom eller funksjonshemning kommer i tillegg.
Les mer om antall og deling av omsorgsdager ut fra foreldrenes situasjon:
Når foreldrene bor sammen, har dere rett til likt antall omsorgsdager.
Hver av dere har rett til:
- 10 omsorgsdager hvis dere har 1-2 barn
- 15 omsorgsdager hvis dere har tre eller flere barn.
Dere trenger ikke å søke NAV om å få disse dagene.
Om å dele omsorgsdager
Foreldre som bor sammen, kan ikke overføre omsorgsdager til hverandre.
Unntaket er hvis den ene forelderen ikke kan passe barnet, slik at du regnes som alene om omsorgen. Les mer om når dette er aktuelt under Når kan du søke om ekstra dager.
Når du har fått nytt barn med ny partner, og i tillegg bor med egne barn fra tidligere forhold, har du rett til omsorgsdager ut fra hvor mange av barna dine som bor med deg. Dette gjelder både hvis barna fra tidligere forhold bor fast hos deg, eller har avtale om delt fast bosted.
Du har da rett til:
- 10 omsorgsdager hvis du har 1-2 barn
- 15 omsorgsdager hvis du har tre eller flere barn.
I denne situasjonen har ikke nødvendigvis den nye partneren din like mange omsorgsdager. Dere regner ut hvor mange omsorgsdager hver av dere har rett til, ut fra hvor mange egne barn dere bor med.
Eksempel:
Hvis du har to barn fra tidligere forhold som bor hos deg, og får et barn med ny partner, har du rett til 15 omsorgsdager for 3 barn. Hvis den nye partneren ikke har barn fra tidligere forhold, har han eller hun ett barn som gir rett til 10 omsorgsdager.
Om ekstra omsorgsdager
Aleneomsorg
Hvis du har barn fra tidligere forhold som bor med deg, og som ikke har avtale om delt fast bosted, kan du fortsatt regnes som alene om omsorgen for disse barna. Du kan da søke om dobbelt antall dager ut fra hvor mange barn som gir rett til omsorgspenger, og som du har aleneomsorg for.
Eksempel:
Hvis du har to barn fra tidligere forhold som bor hos deg, og får et barn med ny partner, har du rett til 15 omsorgsdager for 3 barn. Du kan i tillegg søke om ekstra omsorgsdager for de to barna fra tidligere forhold, som gir deg ti ekstra omsorgsdager.
Barn med langvarig/kronisk sykdom eller funksjonshemning
Hvis du har vedtak om ekstra omsorgsdager for et barn i alderen 12-18 år, på grunn av langvarig sykdom eller funksjonshemning, skal dette barnet også telles med for å finne riktig antall omsorgsdager. Hvis dette gjelder et barn fra tidligere forhold, kan disse dagene dobles hvis du har fått ekstra omsorgsdager fordi du er alene om omsorgen for dette barnet.
Eksempel:
Hvis du har tre barn på 8, 11 og 14 år, har du som hoveregel to barn som gir rett til 10 omsorgsdager.
Hvis du har fått ekstra omsorgsdager for barnet på 14 år, har du tre barn som gir rett til 15 omsorgsdager. Fordi dette barnet er fra tidligere forhold, og du er alene om omsorgen, får du 20 ekstra dager.
Husk at du må søke om å få ekstra omsorgsdager ved aleneomsorg eller sykdom. Hvis du har flere barn som du har aleneomsorg for, eller flere barn med langvarig sykdom, må du sende en søknad per barn.
Om å dele omsorgsdager
Foreldre som bor sammen, kan vanligvis ikke dele omsorgsdagene som de får automatisk for egne barn.
Hvis du har fått ekstra omsorgsdager fordi du er alene om omsorgen for barn fra tidligere forhold, kan du dele av disse omsorgsdagene både med forelderen som ikke bor med barnet og med din nye samboer/ektefelle.
Du kan dele opptil ti omsorgsdager med ny samboer/ektefelle. Disse dagene vil komme i tillegg til de dagene han eller hun eventuelt har automatisk rett til for egne barn.
Hvis du skal dele med den andre forelderen som ikke bor barnet, bestemmer du selv hvor mange av de ekstra omsorgsdagene du vil dele. Du har rett til å beholde alle dagene, eller trekke dem tilbake, hvis dere ikke kommer til enighet om fordeling av omsorgsdager.
Det er også mulig å søke om å overta alle omsorgsdagene til den andre forelderen, hvis denne forelderen ikke kan passe barnet. Du finner mer informasjon om når dette er aktuelt under "Når kan du søke om ekstra dager".
Når foreldrene ikke bor sammen, men har avtale om delt fast bosted, er barnet bosatt hos begge. Foreldrene har da rett til likt antall omsorgsdager, slik som foreldre som bor sammen.
Hver av dere har rett til:
- 10 omsorgsdager hvis dere har 1-2 barn
- 15 omsorgsdager hvis dere har tre eller flere barn.
Dere trenger ikke å søke NAV om å få rett til disse dagene.
Om å dele omsorgsdager
Foreldre som har avtale om delt fast bosted for barnet, kan ikke overføre omsorgsdager til hverandre.
Unntaket er hvis den ene forelderen ikke kan passe barnet, slik at du regnes som alene om omsorgen. Les mer om når dette er aktuelt under Når kan du søke om ekstra dager.
Når barnet bor fast sammen med bare en av foreldrene, vil forelderen som barnet bor med være alene om omsorgen for barnet.
Bostedsforelderen har da rett til alle omsorgsdagene, og har derfor dobbelt antall omsorgsdager:
- 20 omsorgsdager for 1-2 barn
- 30 omsorgsdager for tre eller flere barn.
Du må søke om ekstra omsorgsdager når du er alene om omsorgen.
Om deling av dager
Hvis du har fått ekstra omsorgsdager fordi du er alene om omsorgen for barn, har du mulighet til å dele dagene dine med den andre forelderen og med din nåværende samboer/ektefelle.
Selv om du får vedtak om ekstra omsorgsdager fra NAV på grunn av aleneomsorg, skal du ikke melde fra til oss når du deler av disse omsorgsdagene. Dere må selv gi beskjed til egne arbeidsgivere, som da får oversikt over hvor mange omsorgsdager hver av dere kan bruke.
Dele med den andre forelderen
Du kan dele omsorgsdager med den andre forelderen når du har aleneomsorg for barn, og du og den andre forelderen ikke har avtale om delt bosted.
Forelderen som bor med barnet bestemmer hvor mange omsorgsdager han eller hun vil dele, uavhengig samværsavtalen. Den som er alene om omsorgen har rett til å beholde alle dagene, hvis dere ikke kommer til enighet.
Dele med nåværende ektefelle eller samboer
Du kan dele opptil 10 omsorgsdager med en samboer du har bodd med i minst 12 måneder, eller med nåværende ektefelle. Dette gjelder når dere ikke har felles barn, eller når samboer/ektefelle ikke allerede har omsorgsdager for egne barn.
Les mer om reglene for når en kan søke om ekstra omsorgsdager:
Når du er alene med omsorgen for barn kan du ha rett til doblet antall omsorgsdager. Disse ekstra omsorgsdagene må du søke om.
Når det gjelder omsorgsdager er du alene om omsorgen når barnet bor fast hos deg, og du ikke bor med den andre forelderen. Det kan for eksempel være på grunn av samlivsbrudd, at du er blitt enke/enkemann, eller at du er alene med et donorbarn.
At barnet bor fast hos deg vil si at
- barnet bor hos deg, og
- du og den andre forelderen har ikke avtale om delt fast bosted.
Hvis du får nytt barn med ny samboer/ektefelle, beholder du retten til ekstra omsorgsdager for særkullsbarnet som man fortsatt er alene om omsorgen for.
Vil du dele dager med en annen omsorgsperson?
Hvis du har ekstra omsorgsdager fordi du er alene om omsorgen, kan du:
- dele dager med den andre forelderen. Du velger selv hvor mange dager du vil dele, uavhengig av samværsavtalen.
- dele dager med den nye samboeren din. Du kan dele inntil 10 omsorgsdager med samboeren eller ny ektefelle.
Du trenger ikke å informere NAV om at du deler omsorgsdagene, men arbeidsgiver må informeres.
Om søknaden
Du må sende søknad for å få ekstra omsorgsdager når du er alene om omsorgen. Hvis du er alene med flere barn, må du sende en søknad for hvert av barna.
Hvis du er arbeidstaker, må du informere arbeidsgiveren din hvis du får vedtak om ekstra omsorgsdager.
Du må gi beskjed til oss hvis
- dere senere inngår avtale om delt fast bosted
- du flytter sammen med den andre forelderen
- barnet flytter fra deg
Hvis du har et barn med kronisk/langvarig sykdom eller funksjonshemning, kan dette gjøre at du har markert høyere risiko for å måtte være borte fra jobb. I denne situasjonen kan du søke om å få 10 ekstra omsorgsdager, eller 20 ekstra omsorgsdager hvis du er alene om omsorgen.
Har du flere barn med kronisk/langvarig sykdom eller funksjonshemning, kan du få 10 ekstra dager for hvert barn. Du må sende én søknad for hvert barn.
Når du har fått ekstra dager i denne situasjonen beholder du både de ordinære og de ekstra omsorgsdagene ut det kalenderåret barnet fyller 18 år.
Om søknaden
Du kan søke digitalt om ekstra omsorgsdager hvis du har barn med langvarig/kronisk sykdom eller funksjonshemning som gjør at du har markert høyere risiko for fravær.
Det er viktig at du sender inn legeerklæring som beskriver barnets sykdom eller funksjonshemning, og hvordan denne gir markerrt høyere risiko for fravær. Hvis sykdommen er langvarig, må legen også si noe om forventet varighet på sykdommen.
Nyttig å vite:
- Hvis begge foreldre bor med barnet, enten sammen eller ved delt fast bosted, må dere sende en søknad hver for å få ekstra omsorgsdager.
- Du trenger ikke å søke om disse dagene flere ganger for samme barn. Hvis du har fått innvilget ekstra omsorgsdager på grunn av kronisk/langvarig sykdom eller funksjonshemning, varer vedtaket frem til barnet fyller 18 år.
Du kan søke om ekstra omsorgsdager hvis den andre forelderen ikke kan ha tilsyn med barn i en periode på minst 6 måneder.
I tillegg til at situasjonen må vare i minst 6 måneder, må det være utenfor forelderens kontroll at han eller hun ikke kan ha tilsyn med barnet. Det kan for eksempel være fordi forelderen:
- er fysisk eller psykisk syk
- er innlagt i helseinstitusjon
- har en funksjonshemning
- er i fengsel
- utøver verneplikt
I disse tilfellene kan du søke om å bli regnet som alene om omsorgen, selv om dere bor sammen eller har avtale om delt fast bosted.
Hvis situasjonen er innenfor deres kontroll, vil du ikke bli regnet som alene om omsorgen. Det kan være når forelderen:
- arbeider et annet sted
- studerer eller går på skole et annet sted
- er militærpersonell utstasjonert i utlandet
Vanligvis har man rett til å bruke omsorgsdager ut kalenderåret barnet fyller 12 år.
Hvis man har søkt om og fått ekstra omsorgsdager for barn som er kronisk/langvarig sykt eller funksjonshemmet, har man rett ut kalenderåret barnet fyller 18 år.
Det er egne regler hvis du skal bruke omsorgspenger samtidig som du oppholder deg utenfor EØS-området.
Andre tilbud
Mer informasjon når man har sykdom i familien.
Foreldre med barn under 19 år som er kronisk/langvarig sykt eller funksjonshemmet, kan søke om å få ekstra omsorgsdager. Legen må dokumentere at sykdommen eller funksjonshemningen gir en markert høyere risiko for fravær fra arbeid.
Tidligere måtte legen skrive erklæring på en del av søknadsskjemaet til foreldrene. Legeerklæringen er nå skilt ut i et eget skjema. Erklæringen honoreres etter takst L8.
Vedtak om ekstra omsorgsdager gjelder frem til barnet fyller 18 år. Det er ikke nødvendig å søke hvert kalenderår.
Selvstendig næringsdrivende, frilansere eller arbeidstakere som ikke får utbetalt omsorgspenger fra arbeidsgiver, må søke om utbetaling av omsorgspenger fra NAV. I disse tilfellene krever NAV en legeerklæring som gjelder senest fra den 4. sammenhengende omsorgsdagen som søker bruker.
Arbeidsgiver kan også be arbeidstaker om å fremvise legeerklæring fra fjerde fraværsdag for å dokumentere fraværet.
Denne legeerklæringen er ikke et skjema hos NAV, men kan skrives i fritekst av legen.
Oppdatert 14.08.2024
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Alltid åpen
Ring oss på 55 55 33 36
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalg