3. Om produksjon av statistikken
3.1 Datainnsamling
Arbeidssøkere - Opplysninger om arbeidssøkere blir registrert av saksbehandler på Nav-kontor og gjennom selvbetjening på nav.no. Opplysningene godkjennes i Navs saksbehandlingssystem, Arena og bearbeides i et eget datavarehus.
Arbeidsmarkedsstatus - settes sammen av flere opplysninger som oppstår under saksbehandling i Navs saksbehandlingssystemer, meldekortet og registreringen.
Livsoppholdsytelser/stønader til arbeidssøkere - stammer fra saksbehandlingen i Navs saksbehandlingssystem Arena. Statistikk bruker opplysningen om vedtak om ytelse til å klassifisere om personen er mottaker av ytelsen.
Alder og kjønn hentes fra folkeregistret. Alder regnes ut fra fødselsdato.
Yrkesklassifisering - Personen opplyser om siste yrke ved registrering på Nav.no. Dersom personen i etterkant fyller ut CV på arbeidsplassen.no brukes opplysninger derifra. Før 2019 ble CV fra Navs saksbehandlingssystem Arena benyttet som kilde for denne opplysningen.
Høyeste påbegynte utdanningsnivå - Personen opplyser om høyeste påbegynt utdanningsnivå ved registrering. Dersom personen senere fyller ut CV på arbeidsplassen.no brukes opplysninger derifra. Før 2019 ble CV fra Navs saksbehandlingssystem Arena benyttet som kilde for denne opplysningen.
Innvandrerbakgrunn og fødeland - fra 2022 bruker Nav opplysninger mottatt fra SSB til å definere innvandrerstatus i arbeidsmarkedsstatistikken. Fram til 2022 ble opplysninger for offisiell statistikk hentet fra Folkeregisteret. For personer som ikke er registrert med foreldre i norsk folkeregister importeres foreldres fødeland basert på personens fødeland.
3.2 Hvordan statistikken er produsert
Retningslinjer for produksjon av statistikken
• Data hentes fra Navs ulike vedtakssystemer og andre kilder (se punkt 3.1)
• Pseudonymiserte statistikkopplysninger lagres i datavarehus og en databank på tilgangsstyrt sikker filkatalog.
• Pseudonymiserte statistikkopplysninger leses inn i et statistikkprogram.
• Data kobles med andre data som f.eks. personkjennetegn i henhold til formål med behandlingen.
• Data aggregeres til sluttprodukter som tabeller og statistiske mål.
• I henhold til Statistikklovens § 7-1 har Nav valgt å erstatte verdier i celler hvor tallene er mindre enn 4 med spesialtegn «*». Dette for å sikre at verdiene ikke kan føres tilbake til identifiserbare enkeltpersoner.
• Tabeller og aggregert informasjon publiseres på Nav.no.
Upartiskhet og objektivitet i produksjonen
Uavhengighet og upartiskhet er kjerneverdier for å ivareta tilliten til offisiell og offentlig statistikk fra Nav. Der Nav gjøres oppmerksom på feil bruk eller tolkning av vår statistikk vil vi gjøre bruker oppmerksom på dette og kreve retting. Se punkt om «Upartisk og objektiv statistikk» på nettsidene om retningslinjer for mer detaljert informasjon.
3.3 Feilkilder og usikkerheten i statistikken
Endringer i lovgivning, kilder og systemer
Grunnet endringer som har skjedd over tid er det ikke alle perioder som kan direkte sammenlignes eller må sees i forhold til hverandre med en viss forsiktighet. Se «5. Historikk og sammenlignbarhet over tid» for aktuelle endringer og brudd i statistikken.
3.4 Publisering og produksjonstid
Statistikkperioden avsluttes siste mandag i måneden for all månedlig statistikk om arbeidsmarkedet. Det publiseres også supplerende statistikk kvartalsvis om "Avgang som arbeidssøker og nedsatt arbeidsevne".
Antall dager fra statistikkperioden utløp til statistikken blir publisert er normalt 4 dager for "Hovedtall om arbeidsmarkedet", supplerende statistikk blir publisert normalt 10 dager etter.
Se publiseringskalenderen for nøyaktige publiseringsdatoer.
3.5 Sesongjustering
Tallstørrelser på Navs ulike arbeidsmarkedsstatistikker varierer ofte med årstiden som en følge av at mange fenomener gjentar seg omtrent på samme tid hvert år. Eksempelvis går arbeidsledigheten normalt opp om sommeren og etter årsskiftet. Dette har sammenheng med at mange studenter avslutter utdanningen og melder seg som arbeidssøkere etter at semestrene er avsluttet. I tillegg følger deler av sysselsettingen bedriftenes kontraktsperioder. Slike kontrakter utløper ofte før sommeren og ved årsskiftet.
Sesongkorrigering foretas for at man skal kunne ta hensyn til denne typen regelmessige sesongeffekter, og er et virkemiddel for at man skal kunne følge utviklingen på arbeidsmarked fra måned til måned.
For å skille ut underliggende endringer og rense bort sesongmessige forhold benytter Nav statistikkprogrammet X12 Arima. Dette programmet baserer seg på historisk informasjon om sesongsvingninger. Vi korrigerer tidsseriene for kjente brudd i statistikken før sesongkorrigering. Se «Sesongjustering og X-12-ARIMA Innføring i tidsserier» for en beskrivelse av sesongjustering og en oversikt av X-12-ARIMA.
Sesongjusteringen gjøres for en rullerende periode på 15 år og seriene som blir sesongjustert justeres hver for seg. Dette vil si at den sesongjusterte serien arbeidssøkere, ikke er summen av den sesongjusterte serien Helt ledige, arbeidssøkere på tiltak og den sesongjusterte serien delvis ledige. Dermed så kan den sesongjusterte serien arbeidssøkere avvike fra summen av de overnevnte sesongjusterte seriene. Dette henger sammen med at helt ledige og delvis lediges sesongmønster kan i enkelte deler av året være i motfase og serien arbeidssøkere kun observerer netto effekten av dette mønsteret.
Se «punkt 5.3 brudd og endringer» for informasjon om bruddjusteringer i den sesongjusterte statistikken.