Hva kan Nav Arbeidslivssenter hjelpe med?
Nav arbeidslivssenter er ressurs- og kompetansesenter for inkluderende arbeidsliv.
På Nav arbeidslivssenter i Vestfold og Telemark jobber eksperter på:
- sykefraværsarbeid
- arbeidsmiljø
- det utvidete partssamarbeidet
Nav arbeidslivssenter gir prosesstøtte til virksomheter som er prioritert for bistand i IA-arbeidet.
Samarbeidet med Nav arbeidslivsenter skal gi virksomheten økt kunnskap og nye ferdigheter om sykefravær og arbeidsmiljø. Målet er å få ned sykefraværet, og at virksomheten jobber godt med sykefraværet og arbeidsmiljøet på egenhånd.
IA-rådgiverne på Nav arbeidslivssenter samarbeider med SYFO-veiledere og Markedskontakter på Nav-kontor, i tillegg til Nav hjelpemiddelsentral.
Nav Arbeidslivssenter er en samarbeidspartner for et inkluderende arbeidsliv (IA), og er et ressurs- og kompetansesenter for virksomheter som ønsker bistand til et mer inkluderende arbeidsliv.
Vi kan gi råd til virksomheter om hvordan de kan få lavere sykefravær og bedre arbeidsdager. Tjenesten er et samarbeid mellom Nav, arbeidsgiver og ansattrepresentanter. Våre tjenester er uten kostnad for bedriften. Samarbeidet med Nav arbeidslivsenter skal gi virksomheten økt kunnskap og nye ferdigheter om sykefravær og arbeidsmiljø.
Partssamarbeid, forebyggende arbeidsmiljøarbeid og redusere sykefravær
Våre rådgivere bidrar til kompetanseheving gjennom prosesser, samt råd og veiledning tilpasset behovene i virksomheten innenfor temaene Partssamarbeid, Arbeidsmiljø, Sykefravær, samt Arbeid og psykisk helse.
Ledere, tillitsvalgte og verneombud kan få faglig støtte til å utvikle en mer inkluderende arbeidsplass. Vi kan hjelpe til med å vurdere og analysere utfordringer på arbeidsplassen og anbefale tiltak. Ut fra hva dere trenger på arbeidsplassen deres kan vi gi hjelp og støtte i prosesser for arbeidsmiljøutvikling. Målet er å få ned sykefraværet, og at virksomheten jobber godt med sykefraværet og arbeidsmiljøet på egenhånd.
Bistanden fra oss kan inneholde temaer som:
- Arbeidsmiljøutvikling
- Endring og omstilling
- Oppfølging av arbeidsmiljøundersøkelser
- Livsfaseorientert personalpolitikk
- Psykisk helse
- Rolleforståelse for tillitsvalgte, verneombud og ledere
- Videreutvikling av sykefraværsrutiner
- Oppfølgingssamtalen
- Tilretteleggings- og medvirkningsplikt
Psykisk helse
- «Tankevirus» er et mestringskurs rettet mot forebygging og tidlig behandling av lette til moderate psykiske plager.
- «Sees i morgen!» er en kurspakke som skal gi deg som arbeidsgiver, tillitsvalgt, verneombud og medarbeider mer kunnskap om hvordan du kan møte ansatte som har psykiske helseutfordringer. Når du kan mer om psykisk helse, blir det lettere å snakke med og tilrettelegge for en medarbeider som sliter. Det kan bidra til at han eller hun blir værende i jobb.
- Arbeidsgiverlos For å unngå at ansatte med psykiske helseproblemer faller ut av arbeidslivet, kan arbeidsgivere, tillitsvalgte og verneombud få støtte fra en arbeidsgiverlos. Arbeidsgiverlosen har særskilt kompetanse innen psykisk helse og arbeid. Målet er å skape trygghet og motivasjon i virksomheten til å jobbe med mer inkludering.
HelseIArbeid, bedriftstiltaket
- HelseIArbeid handler om å øke kunnskapen om alminnelige helseplager for ansatte og ledere i virksomhetene.
- Vi kommer til arbeidsplassen din og snakker om de helseplagene som oftest fører til sykefravær, nemlig muskel- og skjelettplager og psykiske plager -også kalt alminnelige helseplager. Samtidig jobber dere med viktige spørsmål om hvordan dere på arbeidsplassen kan ta denne kunnskapen inn i eget arbeidsmiljø.
- Målet vårt er at arbeidstakere som opplever disse plagene likevel føler trygghet i arbeidsmiljøet til å komme på jobb.
- HelseIArbeid er et samarbeid mellom Sykehusene i Vestfold og Telemark og Nav Arbeidslivssenter.
Les mer om inkluderende arbeidsliv på Idebanken
Om den nye IA-avtalen (regjeringen.no)