Pengestøtte
Stønad til barnetilsyn for gjenlevende ektefelle
Dekker deler av utgiftene til barnepass når du er en gjenlevende ektefelle som er i arbeid og alene om omsorgen for barnet ditt.
Innhold på siden
I dette kapittelet
For å få stønad til barnetilsyn må du være i arbeid, etablere egen virksomhet eller ha en sykdom som ikke er varig. Du kan kun få stønaden hvis du er gjenlevende mor eller far.
Du regnes som gjenlevende mor eller far hvis alle disse punktene gjelder deg
- Du har omsorg for barn og den andre av barnets foreldre er død.
- Du bor alene med barn eller deler bolig med annen voksen som du ikke har felles barn sammen med, som du ikke er gift med eller tidligere har vært gift med.
- Du og barnet/barna bor og oppholder dere i Norge.
Se informasjon om endringer i kravet til botid og avvikling av folketrygdens særskilte bestemmelser for flyktninger.
Du regnes ikke som gjenlevende mor eller far hvis du
- er samboer med en du har eller har hatt felles barn sammen med
- er samboer med en du tidligere har vært gift med
- er gift
Du kan få stønad til barnetilsyn hvis du er i arbeid eller etablerer en egen virksomhet. Det er en forutsetning at du overlater barnepasset til andre.
Hvis du har en sykdom som gjør at du ikke kan være i arbeid, kan du få stønad i inntil 1 år. Sykdommen kan ikke være varig.
Hvis du kombinerer arbeid med utdanning eller jobbsøking, kan du få stønad hvis du har utgifter til barnepass når du er på jobb.
Arbeidet må være lønnet. Vi kan gjøre unntak fra denne regelen hvis du for eksempel har praksisplass eller lærlingkontrakt uten rett til lønn eller er selvstendig næringsdrivende.
Vi stiller ikke krav til stillingsprosenten din, men du har kun rett til stønad i de månedene du er i arbeid.
Kravene til virksomheten:
- Etableringen vil gjøre det mulig å forsørge deg selv.
- Virksomheten må være ny.
- Du må enten eie over halvparten av virksomheten alene, eller til sammen med en eller flere andre dagpengemottakere.
- Du må etablere og drive virksomheten din i de nødvendige offentlige registrene i løpet av etableringsperioden.
Hvis du får dagpenger mens du etablerer din egen virksomhet er dette godkjent av oss og du har rett til stønad.
Får du ikke dagpenger mens du etablerer egen virksomhet, må du skaffe næringsfaglig vurdering fra kommunen eller fylkeskommunen. Du kan også bruke en annen faglig kompetanse. Vi trenger denne vurderingen når vi skal ta stilling til om virksomheten kan godkjennes som yrkesrettet aktivitet.
Hvis du har en sykdom som gjør at du ikke kan være i arbeid, kan du få stønad i inntil 1 år. Sykdommen kan ikke være varig.
At sykdommen ikke er varig betyr i denne sammenhengen at den ikke har vart i mer enn 2 år eller vil vare i mer enn 2 år.
Det er en forutsetning at barnepassordningen ble opprettet fordi du var i eller skulle begynne i arbeid, og at den fortsetter i den perioden du er syk.
Vi trenger dokumentasjonen fra legen din som viser når du ble syk og når legen din regner med at du vil bli frisk.
Hvis du ikke er i arbeid, men er registrert som arbeidssøker hos NAV eller tar utdanning som NAV har godkjent, har du som hovedregel ikke rett til denne stønaden. Da kan du i stedet søke om tilleggsstønad til tilsyn av barn.
Tilleggsstønader til gjenlevende ektefelle
Pengestøtte
Stønaden bidrar til å dekke utgifter du har til opphold. Utgifter til kost, bleier og lignende dekkes ikke.
Du må dokumentere utgiftene til barnepass med faktura som står i ditt navn. Her må utgifter til opphold være spesifisert.
Hvis du har privat barnepass, for eksempel dagmamma, må du legge ved avtalen du har med den som passer barnet ditt når du søker. Her er et forslag til hvordan en avtale om privat barnepass (PDF) kan se ut. Dette forslaget viser også hvilke opplysninger vi trenger for å behandle søknaden din.
Hvis du for eksempel arbeider om kvelden, natten, skiftarbeid helgearbeid, turnustjeneste, pendlerforhold eller arbeid til sjøs, kan du få støtte til å dekke utgiftene til barnepass etter barnehagen og SFO. Du må dokumentere arbeidstiden din.
Det samme gjelder hvis du har en jobb som medfører at du må være borte fra hjemmet i lengre perioder. For at fraværet skal regnes som mer langvarig enn vanlig, må det overstige 10 timer per dag. Du må dokumentere arbeidstiden.
Stønaden dekker 64 prosent av utgiftene til barnepass, som for eksempel barnehage, skolefritidsordning (SFO) eller dagmamma. Det betyr at du må betale minst 36 prosent av utgiftene selv.
Du kan få dekket utgiftene til barnepass opp til en øvre grense som er fastsatt av Stortinget.
Satser
Fra 1. januar 2024 er det disse satsene som gjelder:
Antall barn | Maksimalt beløp per måned | Maksimalt beløp per år |
1 barn | 4 650 kroner | 55 800 kroner |
2 barn | 6 066 kroner | 72 792 kroner |
3 eller flere barn | 6 875 kroner | 82 500 kroner |
Du har ikke rett til stønad til barnetilsyn hvis månedsinntekten din ganget med 12 er mer enn 744 168 kroner før skatt, det vil si 6 ganger folketrygdens grunnbeløp.
Alt du tjener tar vi med i beregningen vår. Gjenlevendepensjonen din er ikke med i beregningen.
- dagpenger
- sykepenger
- pleiepenger, omsorgspenger, opplæringspenger
- arbeidsavklaringspenger
- foreldrepenger
- omsorgsstønad/fosterhjemsgodtgjørelse
Hvis du får kontantstøtte
Da trekkes månedsbeløpet du får i kontantstøtte fra utgiftene du har til barnetilsyn. Dette gjelder både for barn du får utbetalt kontantstøtte for, og for andre barn som du bor sammen med.
Hvis kontantstøtten er høyere enn utgiftene dine til barnepass, har du derfor ikke rett til stønad til barnetilsyn.
Hvis du har redusert foreldrebetaling for barnehageplass
Du kan ha rett til redusert foreldrebetaling for barnehageplassen hvis inntekten din er under kommunens grense for dette. Noen kommuner har lignende ordninger for foreldrebetaling av SFO-plass. Du kan kontakte kommunen din for å få mer informasjon om dette.
Hvis du får innvilget redusert foreldrebetaling av kommunen, må du gi beskjed til oss fordi det kan ha betydning for din stønad til barnetilsyn. Får du for mye stønad utbetalt, kan vi kreve at du betaler dette tilbake.
Beregn stønad til barnetilsyn
Hovedregelen er at du kan få stønad til barnetilsyn frem til barnet ditt har fullført 4. skoleår. Det er ingen andre begrensninger på hvor lenge du kan få stønad så lenge du fyller vilkårene.
Etter 4. skoleår kan barn vanligvis klare seg selv etter skoletiden mens du arbeider. Dette er også siste året barn som hovedregel har rett til SFO.
I noen tilfeller kan du få stønad til barnetilsyn etter at barnet ditt er ferdig med 4. skoleår:
- Hvis du har barn som trenger vesentlig mer pass enn jevnaldrende. Du må dokumentere behovet med uttalelse fra lege, spesialist eller annet helsepersonell.
- Hvis du har en jobb som fører til at du må være borte fra hjemmet i lengre perioder. For at fraværet skal anses som mer langvarig enn vanlig, må det overstige 10 timer per dag. Du må dokumentere arbeidstiden.
- Hvis du for eksempel arbeider om kvelden og natten, skiftarbeid, helgearbeid, turnustjeneste, pendlerforhold og arbeid til sjøs. Du må dokumentere arbeidstiden.
Du må søke på nytt hvert år
Stønad til barnetilsyn gis normalt for 1 år av gangen, og du må søke på nytt hvert år / dokumentere utgiftene hvert år.
Du får stønad til og med juni hvert år. Juli er vanligvis betalingsfri måned i barnehager og SFO. Hvis du likevel har tilsynsutgifter også i juli, må du dokumentere dette.
Andre tilbud
Mer informasjon til deg som
I dette kapittelet
Du kan søke elektronisk eller på papir. Det er viktig at du fyller ut alle relevante punkter og legger ved all nødvendig dokumentasjon. Da blir saken din behandlet raskere.
Du kan søke så snart du har fått faktura fra barnepassordningen for måneden du søker stønad fra. Hvis du søker stønad til barnetilsyn fra august, må du legge ved faktura for august.
Hvis du har utgifter til barnehage og SFO, må fakturaen være spesifisert med hva som er kostpenger.
Hvis du har privat barnepass, for eksempel dagmamma, må du dokumentere utgiftene ved å legge ved avtalen du har med barnepasseren når du søker. Her er et forslag til hvordan en avtale om privat barnepass (PDF) kan se ut. Avtalen må inneholde
- navnet ditt, fødselsnummer og adresse
- barnepasserens navn og adresse
- navn og fødselsnummer for barnet/barna som passes
- perioden avtalen gjelder for
- dager i uken og klokkeslett for barnepass
- hvor mye du betaler for barnepass per måned, ikke inkludert kostpenger
- signaturer fra deg og barnepasseren
Du kan søke så snart du har fått faktura fra barnepassordningen for måneden du søker stønad fra. Hvis du søker stønad til barnetilsyn fra august, må du legge ved faktura for august.
Hvis du er i arbeid, må du fremlegge dokumentasjon fra arbeidsgiver på at du er i arbeid og inntektens størrelse. Det gis ikke stønad til barnetilsyn dersom inntekten din overstiger 6 ganger folketrygdens grunnbeløp. Du må derfor framlegge lønnslipp(er) som viser inntekt for minst de 3 siste månedene. Hvis du ikke har vært i arbeid i 3 måneder, må inntekten dokumenteres på annen måte.
Hvis du er selvstendig næringsdrivende, skal du framlegge siste skatteavregning, eventuelt skattemelding.
Hvis du har barn som er ferdig med fjerde skoleår og som krever særlig tilsyn, må du dokumentere at barnet trenger vesentlig mer tilsyn enn det som er vanlig for jevnaldrende. Det må dokumenteres med erklæring fra lege, psykolog eller liknende. Dokumentasjonen må særlig beskrive tilsynsbehovet sammenlignet med barn på samme alder.
Hvis du har barn som er ferdig med fjerde skoleår og du har langvarig eller uregelmessig fravær fra hjemmet, må du dokumentere arbeidsforholdet og eventuelt nødvendig reisetid. Det må dokumenteres at du enten må være
- borte fra hjemmet ut over det som er en vanlig arbeidsdag
- jobber om kvelden og natten
- jobber skiftarbeid, helgearbeid, turnustjeneste, er pendler ol.
Hvis du har utgifter til semesteravgift, eksamensavgift, skolepenger, må du legge ved kopi av opptaksbevis eller kvittering for betalt semesteravgift, eksamensavgift eller skolepenger
Du må også legge fram bekreftelse som viser omfanget av utdanningen - sett i forhold til full tids studiebelastning.
Spørsmålene i søknaden, sammen med eventuell dokumentasjon, gir oss svar på det vi trenger for å behandle søknaden din. Hvis vi trenger mer informasjon vil vi ta kontakt med deg.
Du kan ta kontakt med NAV hvis du ønsker mer informasjon og veiledning, og/eller hjelp til å fylle ut søknaden.
Du får skriftlig vedtak når søknaden er behandlet.
Saksbehandlingstid for søknader
Saksbehandlingstiden er tiden fra vi får søknaden din og til vi har gjort et vedtak. Husk at vi trenger all nødvendig dokumentasjon for å behandle søknaden din.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Søknad | 4 uker |
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til NAV-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt. Hvis de ikke er enig i klagen din, sender de den videre til NAV Klageinstans.
Klage på vedtak
I vedtaket står det hvordan du går fram hvis du skal klage, hvem du skal klage til og klagefrist. Hvis du har spørsmål om vedtaket, kan du kontakte oss.
Anke vedtak
Hvis du er uenig i svaret på klagen din fra NAV klageinstans, kan du med noen unntak anke vedtaket. Fristen for å anke står i vedtaket.
Du kan også bruke advokat eller gi fullmakt til en person som klager på dine vegne.
Saksbehandlingstid for klage og anke
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til NAV-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt. Hvis de ikke er enig i klagen din, sender de den videre til NAV Klageinstans.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Klage til NAV-enhet | 12 uker |
Klage til NAV Klageinstans | 20 uker |
Anke til NAV Klageinstans | 20 uker |
I dette kapittelet
Stønad til barnetilsyn blir utbetalt fra og med den måneden du har rett til stønad.
Du kan få etterbetalt stønad for inntil 3 måneder fra du søker dersom du har rett til stønad tilbake i tid. Da må du legge ved fakturaene for de aktuelle månedene.
Utbetalingen får du innen den 20. hver måned. Hvilken dag utbetalingen kommer, kan variere fra måned til måned.
Utbetalingsdato er dagen NAV garanterer at pengene skal være på kontoen din.
Utbetalingsdatoer i 2024 |
---|
19. januar |
20. februar |
20. mars |
19. april |
16. mai |
20. juni |
19. juli |
20. august |
20. september |
18. oktober |
20. november |
12. desember |
I utbetalingsoversikten din kan du se den kommende utbetalingen din flere dager før utbetalingsdatoen.
Når på dagen pengene er på konto, vil variere fordi det er banken din som overfører pengene til deg. Utbetalingen kan derfor komme på kontoen din først på ettermiddagen eller kvelden.
Hvis du har rett til stønad til barnetilsyn tilbake i tid, får du denne etterbetalingen kort tid etter at søknaden er behandlet.
Feriepenger
Det er ikke feriepenger på denne pengestøtten.
Skatt
Det blir ikke trukket skatt.
Du må melde fra om endringer hvis
- utgiftene dine til barnepass endrer seg
- du sier opp barnepassordningen
- du får innvilget redusert foreldrebetaling for barnepass
- arbeidssituasjonen din endrer seg
- månedsinntekten din ganget med 12 blir mer enn 608 106 kroner, det vil si 6 ganger folketrygdens grunnbeløp
- du får innvilget kontantstøtte eller andre stønader fra NAV
- du inngår samboerskap, partnerskap, eller gifter deg
- du blir kjæreste med en du tidligere har bodd sammen med og har barn med
- du venter nytt barn
- samværsordningen endres
- den daglige omsorgen for barnet blir midlertidig eller varig overlatt til andre
- du skal oppholde deg i utlandet
- du flytter
- du blir syk og dette hindrer deg i å være i arbeid
Ferie og utenlandsopphold
Du må melde fra til oss hvis du skal
- oppholde deg i utlandet i mer enn 12 måneder, eller i 6 måneder eller mer i to eller flere påfølgende år
Du kan ikke oppholde deg i utlandet hvis du ikke kan studere eller søke arbeid som avtalt.
Flytting
Skal du flytte eller har flyttet må vi vurdere om du fortsatt har rett til stønaden.
Du må sende oss informasjon om
- du fortsatt bor alene, eller deler bolig med en annen voksen. Hvis dere lever i et ekteskapslignende forhold, trenger vi han eller hennes navn og fødselsdato
- barnet/barna har byttet ordning for barnepass. Da må du dokumentere utgiftene på nytt
- du har byttet jobb. Da må du dokumentere arbeidsforholdet
Oppdatert 14.06.2024
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Alltid åpen
Skriv til oss
Send beskjed eller nye opplysninger i saken din. Du kan også sende spørsmål.
Svartid er 4 arbeidsdager. Hvis du vil ha svar raskere, kan du bruke chat.
Ring oss på 55 55 33 34
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalg