Sletting av gjeld
Som hovedregel må du betale tilbake det du skylder. Det kan likevel være noen situasjoner hvor du kan få redusert eller slettet gjeld. Dette kalles også ettergivelse av gjeld. Hvis du har økonomiske utfordringer, kan du kontakte NAV for bistand. Du kan prate med oss på telefon 55 55 33 39 eller møte oss på ditt NAV-kontor. Tjenesten er gratis.
Gjeldsordning gjennom Namsmannen
Sliter du med å betale gjeld og har forsøkt å betale gjelden på egenhånd, kan du søke gjeldsordning hos namsmannen. Hvis namsmannen vurderer at du har store problemer med gjeld og ikke har mulighet til å betale det du skylder, kan du få kontroll over økonomien din gjennom en såkalt gjeldsordning.
Som regel varer en gjeldsordning i fem år. I denne perioden skal du betale ned så mye du klarer av gjelden din. Når perioden med gjeldsordning er over er du som hovedregel gjeldfri, med unntak av gjeld som er sikret med pant i bolig.
Les mer om gjeldsordning på nav.no.
Slette bidragsgjeld
Hvis du mener at barnebidraget er fastsatt for høyt, kan du søke om ny fastsettelse av barnebidraget eller gjøre en privat avtale med bidragsmottaker. Som forelder har du en plikt til å forsørge barna dine, derfor er det kun i unntakstilfeller at det er mulig å redusere eller slette bidragsgjeld.
Slette gjeld og renter hos Lånekassen
Hvis du er mer enn 50 prosent ufør og har lav inntekt, kan du få slettet hele eller deler av studiegjelden din. Se mer informasjon om gjeld og betaling ved uførhet på lånekassen.no.
Hvis du er i en situasjon som gjør at du har lav inntekt, kan du søke om sletting av renter i inntil tre år tilbake i tid hos Lånekassen. Dette kan for eksempel være aktuelt hvis du er syk eller arbeidsledig. Les om sletting av renter på studiegjeld på lånekassen.no.
Slette skattegjeld hos Skatteetaten
Hvis du skylder skatt som du over flere år ikke har klart å betale, kan du søke om å få slettet hele eller deler av skattegjelden din. Dette kalles ettergivelse av skatt. Les om ettergivelse av skatt på skatteetaten.no.
Du kan også undersøke om du kan få hjelp av Skattehjelpen i Skatteetaten. Skattehjelpen er en del av Skatteetaten. Skattehjelpen hjelper deg som ikke er i stand til å betale det du skylder til Skatteetaten. Det kan gjelde deg som er i en vanskelig livssituasjon, som fører til at du har betalingsvansker. Les mer om skattehjelpen på Skatteetaten.no.
Slette gjeld gjennom Statens innkrevingssentral
Statens innkrevingssentral krever inn ubetalt gjeld på vegne av enkelte kreditorer, som du skylder penger til. Hvis du ikke klarer å betale gjelden til Statens innkrevingssentral over en lengre periode, kan du søke om å få slettet gjelden. Send søknaden om sletting av gjeld til Statens innkrevingssentral. Statens innkrevingssentral sendersaken til riktig kreditor hvis de ikke har fullmakt til å behandle den. Les om sletting av gjeld hos Statens innkrevingssentral.
Slette gjeld til NAV
Du kan få vedtak om tilbakebetaling fra NAV. Det kan for eksempel skjei saker hvor du har fått for mye utbetalt. Hvis du er uenig i vedtaket, kan du klage innen fristen som står i vedtaket.
Du kan søke om å få slettet eller redusert gjeld til NAV. Det finnes ikke et eget søknadsskjema. Du skriver søknaden selv, og sender den til NAV. I søknaden må du begrunne hvorfor du mener at gjelden skal slettes eller reduseres. Du bør også sende relevant dokumentasjon som støtter begrunnelsen din, hvis du har det. Send søknaden i posten sammen med en førsteside til den enheten i NAV som har sendt vedtaket.
Spillegjeld på kredittkort
Hvis du har spilt direkte på kreditt, kan du undersøke om du har plikt til å betale tilbake denne gjelden. Dette kan for eksempel gjelde deg som har belastet kredittkortet når du har spilt pengespill. Les mer om gjeld forårsaket av spille- eller gamblingproblem.
Fått for mye lån av banken
Står du i fare for å få problemer med å betale gjeld, skal bankene fraråde deg å ta opp nye lån. Dette gjelder alle typer lån som banken tilbyr. Hvis banken ikke har gjort det, kan du ta kontakt med banken og be om at lånet blir redusert eller slettet. Be samtidig om en tilbakemelding på hvordan de vurderte din økonomiske situasjon da du fikk innvilget lånet. Hvis banken ikke er enig med deg, kan du klage til Finansklagenemnda. De kan gjøre en ny vurdering av saken din og avgjøre om gjelden din skal reduseres eller slettes.
Uenig i et pengekrav
Hvis du er helt eller delvis uenig i et pengekrav, bør du sende en innsigelse. En innsigelse er en skriftlig klage til kreditor. Begrunn hvorfor du er uenig i pengekravet og be om at pengekravet reduseres eller slettes. Du kan også sjekke om inkassobyrået har beregnet riktige renter, salærer og gebyrer. Mer informasjon finnes på forbrukerrådet sine nettsider.
Hvis kreditor er uenig med klagen din, kan de sende saken til forliksrådet. Forliksrådet er den laveste domstolen for sivile saker. Du vil bli kalt inn til et rettsmøte hvor Forliksrådet skal avgjøre saken gjennom mekling eller dom. Les mer om hva som skjer i forliksrådet.
Barn under 18 år som har tatt opp lån
Barn under 18 år kan ikke ta opp lån eller bestille varer og tjenester uten at en foresatt har underskrevet bestillingen. Kreditor har ikke lov til å kreve inn en slik betaling fra barnet. Kontakt kreditor og send bestilte varer i retur. Hvis du er usikker på om inkassoselskapet følger reglene, kan du kontakte Finansklagenemnda for råd og veiledning.
Forhandle renter og gebyrer ved å kontakte kreditor
I noen tilfeller kan kreditorer redusere rentene eller hovedkravet. Hvis en kreditor godtar å slette gjeld, vil det som regel være snakk om pengekrav som har gått til inkasso, og som derfor har ekstra renter og gebyrer.
I noen tilfeller vil kreditorene godta en lavere engangsinnbetaling, en såkalt akkord. Det vil i praksis si at du kontakter kreditor og tilbyr en engangsinnbetaling som er lavere enn det du skylder. Hvis kreditoren godtar tilbudet ditt, vil resten av gjelden slettes når du har betalt engangssummen. Tenk på det som å prute på prisen, mot at du betaler alt med en gang.
Identitetstyveri
Identitetstyveri kan være når noen har misbrukt din identitet til å kjøpe varer, åpne en bankkonto, tegne abonnement eller å søke om lån eller kredittkort. Du bør ta kontakt med banken eller kreditor med en gang for å bestride kravet. For informasjon om identitetstyveri og hva du bør gjøre, se Politiet og Datatilsynet.