Få oversikt over gjelden din
Det kan være vanskelig å få oversikt over hvor mye man skylder, hvis brev og regninger har hopet seg opp. Hvis du syns det er vanskelig å få oversikt over gjelding din, kan du kontakte NAV for bistand. Du kan prate med oss på telefon 55 55 33 39 eller møte oss på ditt NAV-kontor. I denne artikkelen kan du i tillegg få noen råd om hva du bør gjøre selv får å få oversikt over gjelden din.
For å kunne håndtere gjelden din bør du først finne ut hvor mye du skylder og til hvem. Du er lurt å starte med å åpne brev og regninger du har fått i posten, på e-post og i nettbanken. Sorter alle regninger, purringer og inkassokrav som hører sammen, slik at du finner den nyeste. Da vet du hvor stort pengekravet er blitt med alle tilleggskostnader for renter og gebyrer. Sjekk deretter om du har betalt noen av regningene, slik at du bare sitter igjen med regninger som ikke er betalt enda.
Det finnes flere nettsider hvor du kan sjekke hvor mye forbruksgjeld du har, for eksempel hos Gjeldsregisteret, Norsk gjeldsinformasjon eller Experian. Vær oppmerksom på at det bare er kredittkort- og forbrukslån som vises i disse registrene. Hvis du har regninger som har gått til inkasso, kan du logge inn hos inkassoselskapet du skylder penger til for å få oversikt. Hvis du ikke vet om du har gjeld hos inkassoselskaper, kan du sende en gjeldsforespørsel. Virke.no har en oppskrift på hvordan du kan sende gjeldsforespørsel til inkassoselskapene.
Kontakt kreditorene dine
Hvis du ser at du ikke klarer å betale i tide, må du kontakte kreditorene dine. Kreditorene er de du skylder penger til. Forklar at du ønsker å betale, men at du ikke har mulighet akkurat nå. Forklar situasjonen du er i, og prøv å få til en avtale.
Ta utgangspunkt i den betalingsevnen du har nå med dine inntekter og utgifter. Du kan bruke hjelpeskjemaet fordeling til kreditorene (Excel) til å foreslå en betalingsplan.
Det er lurt å ha kontakten med kreditor skriftlig, slik at du har oversikt over hva som blir avtalt. Derfor bør du be om en skriftlig bekreftelse på det dere ble enige om, hvis du ringer eller møter kreditor.
Kontakt banken din
Hvis du har økonomiske utfordringer og har lån, kan du spørre om banken kan hjelpe deg. Les mer om hvilke løsninger bankene kan tilby på Finans Norge:
- Be om avdragsfrihet inntil videre
- Be eventuelt om en midlertidig betalingsutsettelse
- Be om en betalingsplan eller å forlenge nedbetalingsperioden. Spør om mulighet for refinansiering hvis du for eksempel har flere smålån. Du kan be om refinansiering av lån med sikkerhet i bolig, hvis det er mulig. Da kan smålån inngå som en del av boliglånet ditt.
Kontakt inkassobyråer
Hvis du har regninger som er sendt til inkasso, kan du kontakte inkassobyrået for å sjekke dine muligheter. Spør for eksempel om du kan få en nedbetalingsplan eller betalingsutsettelse. I noen tilfeller kan inkassobyrået redusere rentene eller hovedkravet.
Les også Hva skjer hvis du ikke kan betale innen fristen?
Er du uenig i kravet fra kreditor?
Hvis du er helt eller delvis uenig i kravet, bør du sende en melding til kreditor.
Husk at hvis du har barn under 18 år, regnes de som umyndige og kan ikke bestille varer uten at du har underskrevet bestillingen. Verken bedriften eller inkassobyrået har rett til å kreve at du betaler slike pengekrav. Kontakt kreditoren, og send varer i retur. Hvis du er usikker på om inkassobyrået følger reglene, kan du kontakte Finansklagenemnda for råd og veiledning.
Skattehjelpen
Skattehjelpen er en del av Skatteetaten. Skattehjelpen hjelper deg som blant annet ikke er i stand til å betale det du skylder til Skatteetaten. Det kan gjelde deg som er i en vanskelig livssituasjon, som fører til at du har betalingsvansker. Skattehjelpen kan også veilede deg med å få riktig skattetrekk dersom du har fått lavere inntekt. Les mer om skattehjelpen på Skatteetaten.no.