Økonomi- og gjeldsrådgivning

Klarer ikke å betale regningene mine

Sliter du med å få endene til å møtes? Her er råd om hva du bør gjøre hvis du ikke klarer å betale husleie, strøm, mat, tannlege eller andre nødvendige utgifter.

Få oversikt over regninger og kontakt kreditor

Begynn med å åpne alle brev og regninger du har fått i posten, på e-post og i nettbanken. Sorter alle regninger, purringer og inkassokrav som hører sammen, slik at du finner den nyeste. Da vet du hvor stort kravet er blitt med alle gebyrer. Sjekk deretter hvilke regninger du har betalt, og få en oversikt over hva som er faste utgifter.

Hvor mye har du igjen til å betale regninger etter at faste utgifter som husleie, strøm og mat er betalt? Hvis du ser at du ikke har nok penger til betale i tide må du kontakte kreditor. Kreditor er de du skylder penger. Forklar situasjonen du er i, og se om du kan få til en avtale. Du kan for eksempel be om en midlertidig betalingsutsettelse eller å få delt opp regningen.

Les mer om hvordan du får oversikt over gjelden.

Lag et realistisk budsjett

Sett opp en oversikt over inntekter, utgifter og hvilke regninger som du bør betale først: strøm, husleie, barnebidrag og lignende.

Les mer om hvordan du lager et budsjett.

Stram inn forbruket

Vær nøktern når du vurderer hva du ikke kan klare deg uten, og prioriter de helt nødvendige tingene. Du kan vurdere forbruksutgiftene dine opp mot liknende husholdninger i referansebudsjettet til SIFO for forbruksutgifter.

Flere nyttige tips:

  • sjekk skattetrekket ditt, det kan være satt for høyt
  • unngå bruk av kredittkort
  • unngå å ta opp forbrukslån
  • har du ting som du egentlig ikke trenger og kan selge?
  • har du muligheter for utleie av deler av boligen din?
  • har du muligheter for å jobbe ekstra?