Når du ikke betaler innen fristen
Hvis du ikke klarer å betale regningene dine innen fristen kan du kontakte NAV for bistand. Du kan prate med oss på telefon 55 55 33 39 eller møte oss på ditt NAV-kontor. Tjenesten er gratis. I denne artikkelen kan du i tillegg få informasjon og noen råd om hva du bør gjøre selv hvis du ikke klarer å betale regningene dine innen fristen.
Første faktura
Hvis du har lånt penger eller kjøpt en vare eller tjeneste, vil du først få en vanlig faktura. Hvis du ikke betaler innen fristen, den såkalte forfallsdatoen, får du en påminnelse om manglende betaling, også kalt en purring, eller et inkassovarsel.
Hvis du er uenig i fakturaen bør du ta kontakt med kreditor så fort som mulig. Kreditor er den du skylder penger til. Forklar hvorfor du er uenig. Du kan lese mer om dine klagerettigheter på Forbrukerrådet.
Purring (valgfri)
Hvis du ikke betaler første faktura innen fristen kan kreditor sende en ny faktura som kalles en purring. Da må du ofte betale forsinkelsesrenter og et purregebyr.
Inkassovarsel
Hvis du ikke betaler hele beløpet på første faktura eller purring innen fristen, kan du få et inkassovarsel. Betaler du deler av beløpet innen fristen, vil resterende beløp bli sendt til inkasso. Et inkassovarsel må være skriftlig og skal ha en betalingsfrist på minst 14 dager. Inkassovarselet kan inneholde gebyr og forsinkelsesrenter. Hvis du ikke betaler innen fristen, vil saken bli sendt til inkasso, og det blir normalt lagt på et inkassosalær. Er du uenig i inkassokravet, er det viktig å sende en innsigelse til den som har sendt deg inkassovarselet innen fristen.
Du kan lese mer om hva som er verdt å vite om inkasso og betalingsanmerkninger på Finansportalen.no.
Betalingsoppfordring
Hvis et pengekrav sendestil inkasso, får du et brev der du blir bedt om å betale. Dette kalles en betalingsoppfordring. En betalingsoppfordring er en bekreftelse på at saken er oversendt til inkasso. Betalingsoppfordringen kan tidligst sendes 14 dager etter at du fikk inkassovarsel. Du får en frist på minst 14 dager til å betale eller klage på pengekravet. Betalingsoppfordringen kan inneholde et inkassosalær og forsinkelsesrenter.
Du kan lese mer om dine klagerettigheter på Forbrukerrådet.
Rettslig inndrivelse og betalingsanmerkning
Hvis du ikke har betalt etter at du fikk betalingsoppfordring kan inkassoselskapet starte en rettslig inndrivelse. Det betyr at de sender saken din til namsmannen. Namsmannen kan trekke deg i lønn eller ta pant i eiendelene dine. Dette kalles rettslig inndrivelse.
Hvis du er uenig i pengekravet, kan du sende en skriftlig beskjed til inkassoselskapet om at du ønsker at saken din skal behandles i forliksrådet. Hvis du får en innkalling fra forliksrådet, må du møte opp og begrunne hvorfor du er uenig i pengekravet. Hvis du ikke møter opp, kan inkassoselskapet fortsette den rettslige inndrivelsen.
Hvis inkassosaken din er sendt til rettslig inndrivelse, eller du har misligholdt en avtale om avdragsordning du har inngått med for eksempel et inkassobyrå, kan du få en betalingsanmerkning. En betalingsanmerkning er et varsel om at du ikke har betalt en forfalt faktura, til tross for at den du skylder penger forsøker å få inn pengene. Anmerkningen blir registrert av kredittopplysningsbyråene etter at den er innmeldt fra inkassobyråer, namsmannen, forliksrådet, Statens Kartverk, Løsøreregistret eller Statens innkrevingssentral.
Det er vanlig at det blir gjort en kredittvurdering i forbindelse med søknad om boliglån, kreditt, tegning av forsikringer eller abonnementer. Hvis du har en betalingsanmerkning, kan det føre til at du får avslag på søknaden din.
Du får varsel fra kredittopplysningsbyrået før de registrerer en betalingsanmerkning på deg. For å unngå betalingsanmerkningen må du betale hele pengekravet innen 30 dager.
En betalingsanmerkning vil slettes når hele pengekravet er betalt, inkludert alle tilleggskostnader som renter og gebyrer, eller når det har gått fire år.
Du kan lese mer om inkasso og betalingsanmerkninger på Finansportalen.no.