Supplerende stønad for uføre flyktninger
Fra januar 2021 innføres det supplerende stønad til uføre flyktninger. Hvis du er både ufør og har flyktningstatus, er du dermed garantert en samlet inntekt som tilsvarer minste ytelse for uføretrygd. Har du søkt om uføretrygd i 2020 eller tidligere, har du ikke rett til denne stønaden. Det er et vilkår at du har søkt om uføretrygd i januar 2021 og senere.
Hvem kan få supplerende stønad til ufør flyktning?
Du må ha flyktningstatus etter § 28 i utlendingsloven. Dette vedtaket har du fått av UDI. I tillegg må du fylle de medisinske vilkårene i folketrygdloven §§ 12-4 til 12-7. Dette vedtaket har du fått av NAV.
Du må ha oppholdstillatelse og være bosatt i Norge.
Du får stønaden for 12 måneder om gangen. To ganger i løpet av stønadsperioden må du på oppfølgingssamtaler hos NAV-kontoret ditt.
Stønaden er behovsprøvd og all inntekt fra Norge og utlandet blir regnet med. Inntekten til eventuell ektefelle, samboer eller registrert partner blir også regnet med. Stønaden blir også behovsprøvd mot formue.
Stønadsretten faller bort dersom du oppholder deg utenfor Norge i mer enn 90 dager i løpet av stønadsperioden.
Hvordan søker du?
Du må møte personlig på NAV-kontoret ditt når du skal søke. Det samme gjelder hvis du skal søke om stønad for en ny periode.
Du må ta med pass eller annet reisedokument når du møter på NAV-kontoret. Det er nødvendig for at du skal kunne legitimere deg og for at NAV skal kunne kontrollere utlandsoppholdene dine.
Ved førstegangs søknad og søknad om ny stønadsperiode, må du legge frem oppdatert dokumentasjon på all brutto inntekt eller pensjon, både i Norge og fra utlandet. Dette gjelder både for deg og eventuell ektefelle, samboer eller partner. Du trenger ikke å dokumentere utbetalinger fra NAV.
Dette kan du gjøre selv
Du kan få raskere svar hvis du selv innhenter den informasjonen som NAV-kontoret ditt trenger for å behandle søknaden.
Vedlegg til søknaden
- Kopi av pass
- Kopi av siste utskrift av fastsetting eller siste skattemelding hvis den er nyere, for søker og eventuell ektefelle, samboer eller registrert partner.
Hva kan du få?
Supplerende stønad skal sikre en inntekt som svarer til folketrygdens minste ytelser for uføretrygd. Stønaden gis med to satser, ordinær og høy sats. Hvilken sats du får, er blant annet avhengig av om du har ektefelle eller bor alene. Full stønad tilsvarer:
- For enslige stønadsmottakere og stønadsmottakere med ektefelle som ikke er 67 år eller flyktning: høy sats (24 515 kroner per måned)
- For personer med ektefelle over 67 år eller som er flyktning: ordinær sats (22 538 kroner per måned)
- For personer som deler bolig med annen voksen person: ordinær sats (22 538 kroner per måned)
Stønaden reduseres krone for krone mot inntekter du og ektefellen, samboeren eller partneren har til sammen.
Unntaket er hvis ektefellen, partneren eller samboeren din har fylt 67 år eller er ufør flyktning. Da skal bare inntekt over et fribeløp trekkes fra den supplerende stønaden din. Hvis ektefellen din er 67 år, er fribeløpet garantipensjonsnivå med ordinær sats. Hvis ektefellen din er ufør flyktning, tilsvarer fribeløpet ordinær sats for minste årlige uføretrygd.
Du kan få etterbetaling for inntil 3 måneder.
Når du skal til utlandet
Meld fra til NAV før du reiser.
Hvis du oppholder deg i utlandet mer enn 90 dager i sammenheng eller samlet i løpet av en stønadsperiode, faller retten til stønad bort.
Ta vare på dokumentasjon på ut- og innreise i Norge. Denne må leveres på NAV ved retur eller ved neste oppfølgingssamtale.
Institusjonsopphold
Dersom du oppholder deg på institusjon eller fengsel får du stønad ut den måneden du ble innlagt, samt måneden etter. Hvis du blir innlagt 2. oktober, blir stønaden din stanset 1. desember. Med institusjonsopphold menes alders- og sykehjem, sykehus og rehabiliteringsinstitusjoner.
Meld fra om endringer
Hvis du får endringer i inntekt, familiesituasjon og/eller jobbsituasjon, eller planlegger opphold i utlandet, kan det ha betydning for beløpet du får utbetalt fra NAV. I slike tilfeller må du derfor straks melde fra til NAV.
Aktuelle tillegg
Når du mottar supplerende stønad som ufør flyktning, har du rett på honnørkort. Du får kortet fra NAV uten at du trenger å be om det. Du mister ikke retten til honnørkortet hvis du har inntekt ved siden av stønaden.
Utbetalinger
Se utbetalingsdatoer, feriepenger og skattetrekk.
Du kan også sjekke utbetalinger i tjenesten Utbetalingsoversikt.
Klagerettigheter
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til NAV-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt. Hvis de ikke er enig i klagen din, sender de den videre til NAV Klageinstans.
Klage på vedtak
I vedtaket står det hvordan du skal gå fram hvis du skal klage, hvem du skal klage til og klagefrist.
Anke vedtak
Hvis du har fått et vedtak fra NAV Klageinstans som du mener er feil, kan du med noen unntak anke. I vedtaket kan du lese om fristen for å anke.