2. Bakgrunn og formål
2.1 Formål
Formålet er å beskrive utviklingen og sammensetningen av antall personer som mottar arbeidsavklaringspenger.
Publiseringen av statistikken startet etter at ordningen med arbeidsavklaringspenger ble innført fra mars 2010. Tidligere var denne statistikken en del av statistikken over arbeidssøkere registrert i NAV.
2.2 Brukere og anvendelsesområder
Arbeidsmarkedsmyndighetene og offentlig forvaltning ellers, interesseorganisasjoner, forskere, næringslivsorganisasjoner, massemedia, makroanalytikere, skoleelever og studenter er de sentrale brukerne av statistikken.
2.3 Om stønadsområdet
Arbeidsavklaringspenger kan innvilges til personer som har fått arbeidsevnen nedsatt med minst femti prosent på grunn av sykdom eller skade. Skyldes den nedsatte arbeidsevnen en godkjent yrkesskade eller yrkessykdom, er det tilstrekkelig at arbeidsevnen din er nedsatt med minst tretti prosent. Det er et krav at det foreligger en gyldig diagnose i henhold til klassifiseringssystemene ICD 10 og ICPC 2. Det er også et vilkår at man enten er under aktiv behandling, deltar i et aktivt tiltak, eller at man selv etter at dette er prøvd fremdeles anses å ha en viss mulighet for å komme i arbeid, og får oppfølging fra Arbeids- og velferdsetaten.
Arbeidsavklaringspenger ble innført i mars 2010 og erstattet de tre midlertidige helserelaterte ytelsene attføringspenger, rehabiliteringspenger og tidsbegrenset uførestønad. Personer som var under medisinsk behandling kunne motta rehabiliteringspenger, mens de som deltok i et arbeidsrettet tiltak mottok attføringspenger. Tidsbegrenset uførestønad kunne innvilges om man, til tross for medisinsk behandling og forsøk på attføring, ikke kunne komme i arbeid i overskuelig framtid, men at det var håp på lengre sikt. Minsteytelsen for arbeidsavklaringspenger er 2G (grunnbeløpet i folketrygden). Dersom du er yngre enn 25 år er minstesatsen 2/3 av 2G. Fra og med den dagen mottaker fyller 25 år oppjusteres grunnlaget til 2G. For personer som har rett på AAP og sykepenger, vil hovedregelen være at det innvilges AAP dersom dette gir høyere utbetaling.