Antallet mottakere av sosialhjelp økte med 4 prosent i de fire første månedene i 2025, sammenlignet med samme periode året før. Det viser foreløpige tall fra Nav.
Tallene er basert på innrapportering fra et utvalg Nav-kontorer, som til sammen har et dekningsområde på omtrent 30 prosent av befolkningen.
Antall kroner utbetalt i sosialhjelp økte med 10 prosent fra 1. tertial 2024 til 1. tertial 2025. Dersom vi justerer for prisveksten i samme periode, økte utbetalingene med 7 prosent.
– Det har vært en kraftig vekst i sosialhjelp siden 2022, både i antall mottakere og kroner utbetalt. I den første perioden av 2025 ser vi at veksten bremset litt opp, som er positivt, men det ligger fremdeles på et høyt nivå, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
Den prisjusterte veksten i sosialhjelpsutbetalinger var på 25 prosent i 2023 og 18 prosent i 2024, viser en tidligere analyse fra Nav.
Fra andre undersøkelser vet vi at mesteparten av økningen forklares med flyktningstrømmen fra Ukraina. Andelen sosialhjelpsmottakere har også økt noe i den øvrige befolkningen siden 2022, men er ikke på et høyere nivå enn før pandemien.
– Det har utvilsomt vært et høyt press på Nav-kontorene de siste årene. Det er særlig på grunn av flyktningstrømmen, men delvis også knyttet til boligmangel og prisvekst, som har gjort at flere har hatt et ekstra hjelpebehov, sier Holte.
Ukrainske flyktninger utgjør en stor andel
Det er en høy andel flyktninger og innvandrere blant sosialhjelpsmottakere. En viktig årsak til det, er at det tar tid å opparbeide seg rettigheter i Folketrygden til å kunne motta andre ytelser enn sosialhjelp og introduksjonsstønad.
– Høye sosialhjelpstall er en naturlig følge av at vi har tatt imot mange flyktninger. Men sosialhjelp skal være midlertidig, og vi må fortsette å jobbe for at flest mulig kommer ut i jobb og blir selvforsørget, sier Holte.
Antallet nyankomne flyktninger har etter hvert avtatt, og flere ukrainere har kommet i jobb. I april 2025 var over 1 av 3 ukrainere i yrkesaktiv alder i jobb (ssb.no).
Flere med sosialhjelp som viktigste inntektskilde
I årets fire første måneder økte antallet personer som hadde sosialhjelp som viktigste inntektskilde med 10 prosent, sammenlignet med samme periode året før.
– Det er en ganske stor økning, og årsaken bør undersøkes nærmere. Noe forklares nok med at blant annet ukrainere som er ferdig med introduksjonsprogrammet og ikke har kommet i jobb ennå, ikke har rett på andre ytelser til livsopphold enn sosialhjelp, sier Holte.
Navs analyse av KOSTRA-tall viser at det i 2024 var 43 prosent av alle sosialhjelpsmottakere som hadde sosialhjelp som hovedinntektskilde. Andelen var størst blant ukrainere.
I 1. tertial 2025 var det en økning på 5 prosent i antallet sosialhjelpsmottakere som forsørger barn, mens antallet sosialhjelpsmottakere under 30 år var om lag uendret.
Se statistikknotat om sosialhjelpstallene her.
Ved spørsmål kan pressen ta kontakt på presse@nav.no eller på telefon 400 03 144.