Retningslinjer for samarbeidet mellom NAV-veiledere og eksterne IPS-jobbspesialister
NAV Oslo har i samarbeid med eksterne IPS-tjenester utarbeidet retningslinjer for samhandling mellom eksterne IPS-tjenester og NAV. Med eksterne IPS-tjenester menes tjenester som jobber etter IPS- metodikken, og hvor alle jobbspesialistene er ansatt utenfor NAV systemet.
De fleste jobbspesialistene som jobber med IPS i Oslo er ansatt i NAV. For denne gruppen er det utarbeidet tiltak og samarbeidsrutiner. Enkelte IPS-jobbspesialister er ansatt i helsetjenester i kommune eller helseforetak, og disse kaller vi eksterne IPS-tjenester.
Retningslinjer for samarbeid mellom NAV-veiledere og eksterne IPS-jobbspesialister
Eksterne IPS-tjenester vil ha arbeidssøkere som følges opp av NAV og helsetjenestene samtidig.
NAV har ansvar for å følge opp arbeidssøkere som er i behandling og finne ut om det er mulighet for ordinært lønnet arbeid og vurdere behov for tiltak. De eksterne IPS-jobbspesialistene er en del av det tverrfaglige behandlingsteamet hvor arbeidssøker er i behandling og bistår arbeidssøker i å finne egnet jobb. De eksterne IPS-jobbspesialisten følger også opp etter at arbeidssøkeren er kommet i jobb og har mulighet til å støtte arbeidsgiver og deltaker fortløpende.
For å sikre god oppfølging og tverrfaglig samarbeid mellom de som bistår arbeidssøkere i IPS, har NAV og eksterne IPS-tjenester i fellesskap utarbeidet følgende retningslinjer:
- Henvendelser via NAV Kontaktsenter til NAV-veileder som handler om deltakelse i ekstern IPS-tjeneste, skal besvares så raskt som mulig, og i henhold til NAV sine retningslinjer om senest innen 48 timer. Dette gjelder også kontakt med NAV-veileder via andre kommunikasjonskanaler.
- Inntak i IPS-tjenesten tar alltid utgangspunkt i behandlingsteamet hvor arbeidssøker får behandling. Eksterne jobbspesialister skal, i drøfting med potensiell deltaker i IPS, kontakte NAV så raskt som mulig når arbeidssøker ønsker inntak i IPS-tjenesten. Man skal finne ut om personen allerede deltar i tiltak, er søkt inn på, eller skal delta på andre tiltak via NAV. Dersom arbeidssøker mottar arbeidsrettet oppfølging fra NAV, skal jobbspesialist og NAV-veileder dele kontaktinformasjon med hverandre.
- Dersom arbeidssøker i IPS er i en tiltaksprosess gjennom NAV skal personen sammen med NAV-veileder og jobbspesialist finne ut av hva som er den beste løsningen. Arbeidssøker ønske om ordinært lønnet arbeid skal alltid veies tungt.
- Personlige møter mellom jobbspesialist, arbeidssøker og NAV må prioriteres høyt. Det er viktig å finne ut om deltakelse i IPS-tjenesten er i konflikt med etablerte avtaler mellom arbeidssøker og NAV. Målsettingen er å etablere et godt samarbeid for den videre prosessen. Oppfølgingen dokumenteres av NAV-veilederen.
- Deltakelse i IPS-tjenesten innebærer også tett samarbeid med NAV om andre forhold som for eksempel stønader, økonomi, virkemidler eller andre tjenester. Dersom arbeidssøker ikke er registrert som jobbsøker hos NAV, kan personen velge å registrere seg på nav.no for å få tilgang til NAVs tjenester, som for eksempel arbeidsrettede virkemidler eller økonomiske ytelser.
For å styrke samhandlingen mellom NAV og eksterne IPS-tjenester, har NAV i Oslo dedikerte kontaktpersoner og fagressurser med ansvar for arbeid og psykisk helse. Eksterne IPS-tjenester kan ta kontakt hvis det er spørsmål om retningslinjene eller praktisering av disse.