Ved utgangen av april er det 1 898 helt ledige arbeidssøkere i Nordland, noe som tilsvarer 1,5 prosent av arbeidsstyrken.
I tillegg til de helt ledige er det 641 arbeidssøkere på tiltak og 766 arbeidssøkere som er delvis ledige. Dermed har Nordland totalt 3 305 arbeidssøkere i april, noe som utgjør 2,7 prosent av arbeidsstyrken. 1 639 av arbeidssøkerne har innvandrerbakgrunn og utgjør halvparten av alle arbeidssøkerne i Nordland.
Denne våren innføres et nytt arbeidssøkerregister og andre endringer som påvirker ledighetsstatistikken. Dette gjør at vi har et brudd i statistikken i april, og at tallene ikke er direkte sammenlignbare med tidligere måneder.
Fortsatt stor etterspørsel etter arbeidskraft
I april ble det lyst ut i alt 2 935 ledige stillinger i Nordland. Det er 444 færre enn samme måned i fjor, men 221 flere enn forrige måned. Flest utlyste stillinger er det innen helse, pleie og omsorg (730 stillinger). Deretter følger butikk- og salgsarbeid (481 stillinger) og serviceyrker og annet arbeid (368 stillinger).
- Høy tilgang på ledige stillinger viser at vi har et stabilt arbeidsmarked og stor etterspørsel etter arbeidskraft. Utfordringen for Nordland er at det er få personer med riktig kompetanse til å fylle de ledige stillingene, sier Cathrine Stavnes. Dette gjør det nødvendig med forsterket samarbeid mellom virksomheter, helse, utdanning og Nav, sånn at vi kan inkludere flere av de som står utenfor arbeidsmarkedet i dag
Arbeidsledighet i Nordlandskommunene
19 av fylkets kommuner har 1,5 prosent helt ledige eller lavere. Lavest ledighet er det i Vevelstad kommune, mens Værøy har fylkets høyeste ledighet. I de større bykommunene har Bodø, Rana og Narvik en ledighet på 1,4 prosent og Vefsn 1,1 prosent.
Landet som helhet har 2 prosent helt ledige ved utgangen av april 2025. Laveste ledighet har Troms med 1,3 prosent helt ledige, etterfulgt av Nordland med 1,5 prosent. Høyest ledighet av fylkene finner vi i Oslo som har 2,7 prosent helt ledige.
1. Infografikk 2025-04 Arbeidsmarkedet i Nordland (PDF)
2. Infografikk 2025-04 Arbeidsmarkedet i Nordland (PNG)
3. Hovedtall helt ledige Nordland april 2025 (EXCEL)
4. Hovedtall delvis ledige Nordland april 2025 (EXCEL)
5. Hovedtall permitterte Nordland april 2025 (EXCEL)
6. Tabeller kommunevis ledighet Nordland april 2025 (EXCEL)
.png&w=1440&q=90)
For ytterligere kommentarer fra Nav Nordland:
Direktør Cathrine Stavnes – tlf. 916 65 071
Fakta
Fakta
April 2025: Brudd i statistikken for arbeidssøkere
Etter innføringen av nytt Arbeidssøkerregister har vi fått et brudd i statistikken over arbeidssøkere på tiltak, helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere i alt fra april 2025.
For arbeidssøkere på tiltak kommer dette som følge av to årsaker;
Personer med midlertidig lønnstilskudd får med den nye ordningen spørsmål om de ønsker å fremdeles være registrert som arbeidssøker. Tidligere beholdt denne gruppen status som arbeidssøkere grunnet unntak fra meldeplikten. Mange av disse svarer at de ikke ønsker å være arbeidssøker og om lag 1 200 personer ble omklassifisert fra «arbeidssøkere på tiltak» til «andre på tiltak» mellom mars til april 2025 (Se tabell 1).
Det har også skjedd en endring i antallet som bekrefter at de ønsker å være registrert som arbeidssøkere hos de som er i tiltaksgruppene; oppfølgingstiltak, opplæringstiltak og arbeidspraksis.
Tabell 1.
Ca. antall personer som har gått over til tiltaksgruppen “andre på tiltak” fra de representative tiltaksgruppene, april 2025, tall for landet som helhet.
Lønnstilskudd | 1 200 |
Oppfølging | 700 |
Opplæring | 600 |
Arbeidspraksis | 300 |
Total | 2 800 |
I tabell 1 ser man omfanget av bruddet for alle tiltaksgruppene. Antallet viser om lag hvor mange som har gått ut av sine representative tiltaksgrupper og nå finnes under “andre på tiltak”.
Brudd for helt ledige
Bruddet vi ser i antall helt ledige kommer også som følge av flere ulike årsaker;
Etter innføringen av arbeidssøkerregisteret har det kommet endringer som kan ha ført til at det er lettere å registrere ja at man er i arbeid og går fra å være helt til delvis ledig. Spørsmål om «har du arbeidet siste 14 dager» er i Arbeidssøkerregister kun knyttet til statistikk og brukes ikke for beregninger av ytelser. Dette kan medføre at det oppleves noe enklere å svare at man har vært i arbeid enn før.
Innføringen av arbeidssøkerregisteret har medført en større grad av frivillighet og direkte svar fra brukere om de vil være arbeidssøkere. Dette skaper mer dynamikk enn tidligere, hvor Nav vurderte gjennom vedtak om bruker var arbeidssøker eller ikke. Videre fører dynamikken til endring i statistikken gjennom at flere personer oftere bytter status mellom å være arbeidssøker og ikke enn tidligere. Det er for tidlige å estimere effekten av disse endringene.
Påsken har også en innvirkning på ledighetstallene. Som tidligere år ser man en nedgang i antallet helt ledige fra mars til april grunnet påskehøytid.
Det er tatt i bruk ny løsning for vedtak etter Nav-loven §14a om bistand fra Nav. Det er for tidlig å vurdere om dette påvirker tallene.
Disse endringene startet fra og med statistikk for april 2025. Det er for tidlig å estimere tallmessig effekt av endringene, Nav vil forsøke dette senere. Endringene medfører at det er større usikkerhet enn vanlig, og samtidig vanskelig å tyde hva endringene i ledighetstallene betyr. Dermed knytter vurderingen for april 2025 seg til de store endringene i arbeidsmarkedet og at det ikke er mulig å vurdere om små endringer skyldes brudd eller reelle endringer.
Endringen slår ut ulikt for ulike grupper. Grupper som særlig er påvirket av endringene:
Unge under 25 år – er i mindre grad helt ledige enn før endringen
Konklusjon
Situasjonen i arbeidsmarkedet har ikke endret seg mye fra mars til april måned. Selv om tallene kan gi et inntrykk av at antallet helt ledige har gått ned fra forrige måned er dette innenfor usikkerheten ved tallene for april. Det er derfor usikkert om nedgangen i tallene er en reell nedgang.