Hjelpemidler for mobilitet og orientering
HJELPEMIDDEL
|Oppdatert 5. juli 2023
Kort om hjelpemidler for mobilitet og orientering
Hvis du er blind eller svaksynt og har vanskeligheter med å forflytte eller orientere deg, finnes det hjelpemidler som kan gjøre deg mer selvstendig i hverdagen.
Kan være aktuelt for deg som
Innhold
Hva sier loven?
Kort om hjelpemidler for mobilitet og orientering
Hvis du er blind eller svaksynt og har vanskeligheter med å forflytte eller orientere deg, finnes det hjelpemidler som kan gjøre deg mer selvstendig i hverdagen.
Kan være aktuelt for deg som
Hvem kan få?
For å kunne få hjelpemidler for mobilitet og orientering må du oppfylle disse kravene:
- Synsnedsettelsen din må være varig, det vil si at du har hatt eller kommer til å ha nedsatt syn over to år.
- Du har en synsnedsettelse med synsskarphet (beste visus) som er 0,33 eller dårligere.
- Hvis synsfeltet ditt er innskrenket (synsfeltutfall) kan du ha rett til synshjelpemidler selv om visus er bedre enn 0,33.
- Du må kunne håndtere og nyttiggjøre deg hjelpemiddelet.
- Du må være medlem av folketrygden.
Hva kan du få?
Mobilitetsstokk (hvit stokk)
En mobilitetsstokk er en stokk som du kan bruke for å ta deg frem på en mest mulig trygg, effektiv og selvstendig måte. Stokken skal holdes slik at den er i kontakt med underlaget. For å kunne bruke mobilitetsstokken på en god måte, vil du trenge profesjonell opplæring.
Markeringsstokk
En markeringsstokk brukes først og fremst for å vise andre at du har nedsatt syn. Markeringsstokken er kortere enn en mobilitetsstokk, og brukes normalt ikke til å føle seg frem med.
Talende GPS
En talende GPS er et hjelpemiddel du kan ha med deg. Den forteller deg hvor du er og hva som finnes i nærheten, som for eksempel et lyskryss. Den kan også guide deg til et bestemt sted.
Lydfyr
Et lydfyr er et navigasjonsverktøy som hjelper deg å orientere deg ved at det lager lyd. Et lydfyr kan for eksempel gjøre det lettere for deg å finne inngangsdøren, postkassen eller lignende hvis du har et lydfyr montert der.
På Kunnskapsbanken kan du få mer informasjon om mobiltetshjelpemidler
Hvordan kan du få?
Ta kontakt med kommunen du bor i. Kommunen har ansvar for å hjelpe deg med hjelpemidler og tilrettelegging i dagliglivet.
En kommunal synskontakt eller hjelpemiddelformidler kan kartlegge behovet ditt og finne ut hvilke hjelpemidler du trenger i samarbeid med NAV Hjelpemiddelsentral. Har du en kontaktperson i kommunen, bør du først kontakte denne personen. Denne personen skal også hjelpe deg med å søke og bidra med oppfølging.
Søknad og dokumentasjon
Første gang du søker om synshjelpemidler må du legge ved dokumentasjon fra øyelege som viser at du har en øyesykdom. Før du søker om hjelpemidler bør du sjekke om du har oppdaterte briller. Det gjør du hos optiker.
Måten du skal søke på kommer an på hvilken sammenheng du skal bruke hjelpemidlene i.
For hjelpemidler til bruk på arbeidsplassen, bør du involvere arbeidsgiver og en eventuell bedriftshelsetjeneste.
Er du arbeidssøker eller har fått innvilget arbeidsavklaringspenger (AAP), kan du sammen med din veileder på NAV-kontoret kontakte NAV Hjelpemiddelsentral.
Hvis du trenger hjelpemidler ved høyere utdanning, kontakter du tilretteleggingstjenesten ved høyskolen/universitetet der du studerer. Du kan også ta direkte kontakt med NAV Hjelpemiddelsentral i det fylket der du studerer.
Det er skolen eller barnehagen som har ansvaret for å søke om hjelpemidler, men søknaden sendes gjerne i samarbeid med spesialpedagog i PPT (pedagogisk-psykologisk tjeneste). Som foresatt skal du skrive under på søknaden. Statped (Statlig spesialpedagogisk tjeneste) eller NAV Hjelpemiddelsentral kan bistå med veiledning og hjelp til å velge riktig hjelpemiddel.
Når du skal søke om hjelpemidler til dagliglivet, anbefaler vi at du får hjelp fra kommunen du bor i. En kommunal synskontakt eller hjelpemiddelformidler kan kartlegge behovet ditt og finne ut hva du trenger. Som regel er det best at kommunal hjelpemiddelformidler fyller ut søknaden på dine vegne. Vedkommende skal også bidra med oppfølging og opplæring.
Hvorfor bør du få hjelp av kommunen?
En god utredning med en godt begrunnet søknad øker sjansen for at du får med all informasjonen som er nødvendig. Kommunale formidlere:
- er godt kjent med de ulike mulighetene
- kan utrede hva som passer best for deg
- vet hva som trengs av dokumentasjon
En kommunal formidler kan skrive en søknad med riktig dokumentasjon, utredning og god begrunnelse, og vil bidra til at NAV kan behandle søknaden din raskere.
Hvis du er en erfaren hjelpemiddelbruker og ønsker å søke selv, kan det være aktuelt å søke om brukerpass.
Hvis du ønsker å søke selv
Vær oppmerksom på at en hjelpemiddelsøknad ofte krever god kjennskap til regelverket. Det finnes også svært mange ulike hjelpemidler med forskjellige funksjoner og bruksområder, og det er ikke alltid enkelt å vite nøyaktig hvilket hjelpemiddel du kan ha bruk for og krav på. En god utredning med en godt begrunnet søknad øker sjansen for at vi får den informasjonen vi trenger, derfor anbefaler vi deg å be om hjelp fra kommunen.
Du har krav på å få søknaden din behandlet hvis du likevel ønsker å søke selv. Da er det ting du må passe på.
Når du skal finne hjelpemiddel:
- Se etter produkter som er på avtale med NAV. Det kalles for rammeavtale i Hjelpemiddeldatabasen.
- Produkter som er rangert som nummer 1 må vurderes først. Lavere rangerte produkter må begrunnes spesielt.
- Du kan få andre hjelpemidler, hvis produkter som er på avtale med NAV ikke dekker behovet ditt. Da må dette begrunnes spesielt.
Dette må søknaden din inneholde
Søknaden må inneholde en god forklaring på behovet ditt, og begrunnelse for hvorfor du trenger dette hjelpemiddelet.
Det må komme fram at en person har påtatt seg et ansvar for å lære opp deg til riktig bruk av hjelpemiddelet og følge opp i etterkant. Som oftest er dette en kommunal terapeut, men hvis du søker uten hjelp fra kommunen har du anledning til å føre opp deg selv. NAV Hjelpemiddelsentral vil vurdere i hvert enkelt tilfelle om det er tilstrekkelig.
Trenger du hjelp til å vurdere eller prøve ut hjelpemidler må du ta kontakt med kommunen.
Bekreftelse fra fagperson på at du har en synsnedsettelse.
Bekreftelse på hvem som har påtatt seg ansvaret for opplæring og oppfølging av hjelpemidlet. Det er som oftest noen i kommunen din som har dette ansvaret.
Saksbehandlingstid for søknader
Saksbehandlingstiden er tiden fra vi får søknaden din og til vi har gjort et vedtak.
I spesielt krevende saker, eller saker der vi ikke har fått fullstendige og riktige opplysninger, kan saksbehandlingstiden bli lengre enn vi først har oppgitt.
Leveringstid for hjelpemiddelet kommer i tillegg til saksbehandlingstiden.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Søknad om hjelpemiddel til dagligliv | 17 dager |
Søknad om hjelpemiddel til arbeidsliv | 21 dager |
Hvis du trenger å prøve ut et hjelpemiddel, kan en fagperson i kommunen henvise deg til utprøving hos NAV Hjelpemiddelsentral.
Levering
Når du har fått innvilget hjelpemiddelet, tar det som oftest mellom en og tre uker før du får det. Hjelpemidlene blir først levert fra NAV Hjelpemiddelsentral til et kommunalt mottakssted. Kommunen kontakter deg når hjelpemiddelet skal leveres videre til deg.
Du vil få beskjed når hjelpemiddelet er klart
Du vil få beskjed på SMS eller e-post når hjelpemidlet er klart til å sendes fra oss til kommunen, med mindre du har reservert deg mot digitale meldinger fra staten. Du vil også kunne følge status på saken din hvis du logger inn på nav.no med ID-porten.
Montering og opplæring
Kommunen har ansvar for montering og opplæring av hjelpemiddelet. I mer avanserte tilfeller kan NAV Hjelpemiddelsentral eller leverandør bistå med montering.
Hvis du trenger mobilitetsstokk og talende GPS, vil du ha behov for opplæring. Opplæringen får du gjennom for eksempel voksenopplæringen.
Reparasjon og vedlikehold
Du har selv ansvar for normalt vedlikehold av hjelpemidlene dine. Det kan for eksempel være batteriskift, rengjøring og lading. Hvis hjelpemidlet ikke fungerer eller blir ødelagt, tar du kontakt med kommunen. Reparasjon og vedlikehold må utføres av fagfolk. Ved behov for oppdatering av spesialprogramvare bør du ta kontakt med NAV Hjelpemiddelsentral.
Har du fått hjelpemidler til arbeidsplassen eller utdanningsstedet, må du ta kontakt med de som har levert utstyret ved behov for reparasjoner og vedlikehold.
Forsikring og tyveri
Meld fra til kommunen hvis hjelpemiddelet blir stjålet. De vil vurdere om du må politianmelde tyveriet.
Du kan som regel få nytt hjelpemiddel hvis det blir stjålet, eller om du mister eller kommer i skade for å ødelegge hjelpemiddelet.
Du trenger ikke forsikre hjelpemidler utlånt av NAV Hjelpemiddelsentral, siden NAV er selvassurandør og dermed håndterer tap og skader hvis det oppstår.
Bytte og levere tilbake
Av og til må man bytte hjelpemiddel, for eksempel hvis det er utslitt eller det ikke passer lenger. Ta kontakt med kommunen for å få hjelp til å bytte. Hvis du ønsker å ordne det selv kan du bruke bytteskjemaet.
Du kan bare bytte til samme type hjelpemiddel. Trenger du et annet må du søke på nytt.
Hvis du mister eller ødelegger hjelpemidler kan du som regel få nytt. Ta kontakt med kommunen eller bruk bytteskjemaet.
Hvis hjelpemiddelet ikke fungerer og ikke kan repareres, kan det hende det holder å bytte enkeltdeler. Ved bytte av enkeltdeler er det viktig å passe på at den nye delen fungerer sammen med den gamle. Du bør få hjelp av en tekniker i kommunen til å finne ut av dette.
Hvis du ikke trenger hjelpemiddelet lenger, skal du sende det tilbake. Ta kontakt med kommunen din eller NAV Hjelpemiddelsentral.
Klagerettigheter
Får du avslag på søknaden din kan du klage til NAV Hjelpemiddelsentral. Du må ha sendt en søknad som er blitt behandlet for å kunne klage. Du kan ikke klage på muntlig avslag.
Klage på vedtak
I vedtaket står det hvordan du går fram hvis du skal klage, hvem du skal klage til og klagefrist. Hvis du har spørsmål om vedtaket, kan du kontakte oss.
Anke vedtak
Hvis du er uenig i svaret på klagen din fra NAV klageinstans, kan du med noen unntak anke vedtaket. Fristen for å anke står i vedtaket.
Du kan også bruke advokat eller gi fullmakt til en person som klager på dine vegne.
Mer om
Saksbehandlingstid for klage og anke
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til NAV-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt. Hvis de ikke er enig i klagen din, sender de den videre til NAV Klageinstans.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Klage til NAV-enhet | 17 uker |
Klage til NAV Klageinstans | 18 uker |
Anke til NAV Klageinstans | 18 uker |
Finner du ikke svaret her? Ta kontakt med oss
Skriv til oss
Send beskjed eller nye opplysninger i saken din. Du kan også sende spørsmål.
Svartid er noen arbeidsdager.