Slik gjør du det
Fordele reisekostnader ved samvær
Hvordan fordele reisekostnader ved samvær med barn.
I dette kapittelet
Barn med foreldre som bor fra hverandre, må ofte reise for å ha samværet de har rett til.
Det er opp til dere som foreldre å fordele reisekostnader ved samvær på den måten dere mener passer best. Det er en privat sak. Hvis dere ikke blir enige om noe annet, skal dere dele reisekostnadene forholdsmessig mellom dere etter størrelsen på inntekten deres.
I noen svært få tilfeller kan NAV fastsette fordelingen. Da må det såkalte "særlige grunner" til for vi skal kunne fastsette en annen fordeling enn etter forholdet mellom inntektene deres. Det holder ikke at dere som foreldre er uenige i fordelingen.
Å dele reisekostnader ved samvær er en privat sak. Det betyr at dere som foreldre kan avtale å fordele reisekostnadene slik dere mener er best i deres konkrete situasjon.
Hvis dere ikke blir enige om noe annet, skal dere dele reisekostnadene forholdsmessig mellom dere etter størrelsen på inntekten deres. Det betyr at den av dere som har høyest inntekt, skal dekke en større del av reisekostnadene enn den som har lavest inntekt.
Reisekostnadene må være rimelige og nødvendige, så lenge dere ikke blir enige om noe annet.
Hvordan beregne foreldrenes inntekter?
Inntekten skal beregnes på samme måte som ved fastsettelse av barnebidrag, med mindre dere avtaler noe annet. Hvis NAV har fastsatt barnebidrag for dere, kan det være fornuftig å basere seg på inntektene i vedtaket.
Dere kan også bruke bidragskalkulatoren for å beregne inntekter, og den prosentvise fordelingen mellom dere.
For å få til en god samværsordning som sikrer barnet tid med begge foreldrene, er det viktig at dere blir enige om hvordan reisekostnadene skal fordeles. Dere må derfor bidra så godt dere kan med å gi hverandre inntektsopplysningene som trengs for å få til dette
Dere beregner inntekten på samme måte som ved beregning av barnebidrag. Her ser dere hva NAV regner som inntekt når vi fastsetter barnebidrag.
NAV fordeler underholdskostnaden mellom foreldrene ut fra inntektene deres. Når vi beregner inntekten til foreldrene, ser vi på
- brutto personinntekt, som ordinær lønn fra arbeidsgivere inkludert feriepenger, overtidsbetaling og andre tillegg, skattepliktige fordeler av forsikringer, bruk av bil og telefoni og media
- omsorgslønn fra kommunen, styrehonorar, private pensjonsordninger og forsikringsutbetalinger
- positive netto kapitalinntekter over 10 000 kroner, for eksempel aksjeutbytte, renteinntekter og salg av fast eiendom
- pengestøtte fra NAV som er skattepliktig, som sykepenger, dagpenger, arbeidsavklaringspenger, uføretrygd og overgangsstønad
- annen pengestøtte fra NAV til bidragsmottakeren som skal regnes med, som kontantstøtte for det barnet du mottar bidrag for, utvidet barnetrygd og ekstra småbarnstillegg
Hvis inntekten din er vesentlig lavere enn det du bør være i stand til å tjene, kan NAV fastsette inntekten din etter skjønn. Vi vurderer da hva du kunne ha hatt i inntekt.
Frøya og Tor har barna Ask og Embla sammen. Ask og Embla reiser til mamma Frøya for å ha samvær. Reisen koster kr 3 000 per gang. Frøya og Tor er enige om at reisekostnaden på kr 3 000 per reise skal fordeles forholdsmessig mellom dem etter størrelsen på inntektene deres.
Mamma Frøya har kr 600 000 som sin inntekt, mens pappa Tor har kr 400 000 som sin inntekt. Frøya og Tors samlede inntekt er da kr 1 000 000. I prosent er Frøyas andel av den samlede inntekten 60 prosent, mens Tors andel er 40 prosent.
Det betyr at:
- Mamma Frøya skal betale 60 prosent av 3 000 kroner: 1 800 kroner per reise.
- Pappa Tor skal betale 40 prosent av 3 000 kroner: 1 200 kroner per reise.
Reisekostnader er utgifter dere har til å bringe barnet til og fra samvær. Uavhengig av hvor mange ulike transportmidler dere bruker, er det de faktiske reisekostnadene fra dør til dør som skal fordeles.
De faktiske kostnadene ved å reise kollektivt (buss, tog, fly, båt, trikk og t-bane) er hva billetten for reisen koster. Kjører dere bil, vil de faktiske kostnadene bestå av for eksempel drivstoff, bompenger og tunell-, bro- eller fergeavgift.
Reisekostnadene må gjelde følgende reiser:
- reisen til barnet, og en voksen hvis barnet ikke kan reise alene
- foreldres alenereiser i forbindelse med at barnet skal bringes enten til eller fra samvær
- samværsforeldres reise til og fra barnets bosted, når samværet skal skje der barnet bor
Hva regnes ikke som reisekostnader?
Dette regnes ikke som reisekostnader:
- utgifter til feriereiser under samværet
- tapt arbeidsfortjeneste for den forelderen som bringer barnet til eller fra samvær
Ved bruk av bil som transportmiddel, vil ikke utgifter til forsikring og vedlikehold av bilen være faktiske reisekostnader.
Dere må selv avtale hvordan betalingen av reisekostnadene skal skje dere imellom. Dette gjelder uansett om dere selv blir enige om fordeling av reisekostnadene, eller om NAV har fastsatt fordelingen for dere. NAV kan ikke kreve inn reisekostnader ved samvær.
Hvis du ikke får pengene dine fra den andre forelderen, kan du kontakte namsmannen. For at namsmannen skal kunne kreve inn pengene, må et av disse punktene være oppfylt:
- NAV har fastsatt hvordan fordelingen av reisekostnadene mellom dere skal være.
- NAV har bekreftet gyldigheten av en skriftlig avtale mellom dere om fordelingen av reisekostnader ved samvær.
Dere kan be NAV om å bekrefte at en skriftlig avtale mellom dere om fordeling av reisekostnader ved samvær er gyldig. For at NAV skal kunne gjøre det, må begge foreldrene være enige.
NAV vil kontrollere at de formelle vilkårene for en gyldig avtale er oppfylt.
Formelle vilkår som må være på plass er
- navn og fødselsnummer på barn som avtalen gjelder for
- hvilken fordeling dere er enige om
- hvordan betalingen mellom dere skal være
- signatur fra begge foreldrene
NAV vil også vurdere avtalens rimelighet. Hvis avtalen er sterkt urimelig eller i strid med barnets beste, vil ikke NAV bekrefte den.
Les mer om saksgang hos namsmann og forliksråd (politiet.no).
Det er i utgangspunktet samværsforelderen som skal hente og bringe barnet til samvær, men dere står fritt til å bli enige om en annen løsning. Det samme gjelder for hvor barnet skal hentes og bringes, for eksempel i barnehagen eller på skolen.
Hvis dere har inngått en samværsavtale eller dere har en avgjørelse fra domstolen om samværet, er ofte dette med å hente og bringe barnet regulert der.
Aktuell informasjon
Mer informasjon til deg som
Det skal mye til for at NAV skal kunne fastsette en annen fordeling av reisekostnadene, enn etter forholdet mellom inntektene deres. Det må være særlige grunner til at en annen fordeling er rimelig.
Det holder for eksempel ikke at dere som foreldre er uenige om fordelingen.
Hva er særlige grunner?
Det er saksbehandler hos NAV som vurderer om det er særlige grunner i deres sak. Særlige grunner kan for eksempel være store inntektsforskjeller mellom dere, samtidig som reisekostnadene er høye.
At en av dere flytter, vil som regel ikke alene være en særlig grunn. Flytting kan likevel være et av flere momenter som til sammen utgjør en særlig grunn.
I tillegg har barnets alder betydning for om NAV kan behandle saken:
- Er barnet under 15 år, må dere være enige om at NAV skal fastsette fordelingen for dere.
- Er barnet over 15 år, kan NAV behandle saken hvis bare en av dere ønsker det.
- Har barnet fylt 18 år, kan ikke NAV fastsette fordelingen for dere.
Be NAV om å fordele reisekostnader
Her kan du be NAV om å fordele reisekostnader.
Oppdatert 30.05.2024
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Alltid åpen
Skriv til oss
Send beskjed eller nye opplysninger i saken din. Du kan også sende spørsmål.
Svartid er 4 arbeidsdager. Hvis du vil ha svar raskere, kan du bruke chat.
Ring oss på 55 55 33 33
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalg