Spille- eller gamblingproblem
Spilleavhengighet kan føre til økonomiske problemer for deg og familien din. Hvis du er spilleavhengig, kan du få råd og hjelp til å slutte å spille og til å få orden på økonomien din. Du kan kontakte NAV for bistand. Du kan kontakte oss på telefon 55 55 33 39 for generell råd og veiledning om din privatøkonomi, eller ta kontakt med ditt NAV-kontor
Det finnes flere hjelpetilbud til deg som har et spilleproblem. Her kan du finne hjelp:
- Fastlegen din
- Fjernbasert spillbehandling ved Sykehuset Innlandet
- Hjelpelinjen
- Spillavhengighet Norge
- Akan
- Blakors
Skaff deg oversikt over gjelden din
Prøv å få oversikt over gjelden din, og ta kontakt med dem du skylder penger.
Frivillig kredittsperre
Er du usikker på om du klarer å holde deg borte fra spilling, kan du legge inn en frivillig kredittsperre. En kredittsperre gjør at det ikke er mulig å gjøreen kredittvurdering av deg. Det kan føre til at du ikke kan ta opp nye lån eller starte abonnement. Les om frivillig kredittsperre (datatilsynet.no).
Fått for mye lån av banken?
Er det fare for at du ikke klarer å betale tilbake gjeld, skal bankene fraråde deg å ta opp nye lån. Hvis banken ikke har gjort det, kan du kreve at lånet blir redusert eller slettet.
Ta kontakt med banken din og forklar hvorfor du mener at de bør ha frarådet deg lånet. Be om en tilbakemelding på hvordan de vurderte din økonomiske situasjon da du fikk lånet. Hvis du ikke er enig i vurderingen til banken, kan du klage til Finansklagenemnda. De kan gjøre en ny vurdering av saken din og avgjøre om gjelden din skal reduseres eller slettes. Les mer på nettsiden til Finansklagenemda.
Spillegjeld finansiert ved lån eller på kredittkort?
Hvis du har tatt opp lån for spill, eller har spilt direkte på kredittkort, har du i utgangspunktet plikt til å betale tilbake denne gjelden. Du er ikke pliktig å tilbakebetale gjelden hvis den som har gitt deg kreditt visste at du brukte det direkte på pengespill.
De fleste kredittkort er sperret mot betaling til spillselskaper fordi betalinger går til en bestemt brukerstedskode som gjelder pengespill. For mer informasjon om dette, se Lotteritilsynets hjemmesider. Enkelte spillselskaper benytter betaling via en tredjepart, som for eksempel en e-lommebok eller en betalingsfullmektig. Dette kan gjøre det vanskeligere for bankene og kredittkortselskaper å vite om det gjelder ulovlig pengespill, men fritar ikke deg som ansvarlig for gjelden. De fleste kredittkortselskaper har forpliktet kundene til å ikke bruke kredittkort til pengespill, og bruk i strid med vilkårene gir kredittkortselskapet rett til å si opp avtalen.
Skriv til banken som har gitt deg lånet. Be om en tilbakemelding på hvordan banken kan hjelpe deg i den situasjonen du er i. Dersom du mener at banken visste at pengene gikk til spill, forklar hvorfor og be om en vurdering av om gjelden kan slettes.
Hvis du får avslag og mener at banken har handlet i strid med avtalen med deg, kan du klage saken til Finansklagenemnda. Legg ved den skriftlige dialogen du har hatt med banken og be om en ny vurdering av saken. Det er gratis å klage til Finansklagenemnda, og du trenger ikke bruke advokat. Les om saksgangen på nettsiden til Finansklagenemnda.