En av Navs viktigste oppgaver er å bidra til at folk kommer i jobb. Nå har Nav utviklet en arbeidsindikator som måler hvor godt etaten lykkes i dette arbeidet. De første resultatene viser en positiv utvikling.
– Vi har lenge ønsket oss bedre verktøy for å måle hvordan vi lykkes og hva som fungerer best, og det har vi fått nå. Dette skal vi bruke til å evaluere måten vi jobber på og endringer som blir vedtatt politisk. Og selvfølgelig til å lære av dem som lykkes best lokalt, slik at vi kan jobbe like godt i hele Norge, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
Arbeidsindikatoren måler Navs bidrag til hvorvidt folk kommer ut i jobb. Den skal brukes til å følge Navs utvikling over tid, både for etaten som helhet og lokalt. Indikatoren kan også brukes til å sammenligne resultater på tvers av regioner og Nav-kontorer.
Endringer i indikatoren kan bety at Nav har gjort endringer i organisasjonen eller måter å jobbe på, som har betydning for arbeidsdeltakelsen til de Nav hjelper.
Videre kan Nav gjøre analyser av hva som påvirker resultatene, som skal brukes til å utvikle og forbedre metodene for hvordan Nav følger opp de som trenger hjelp med å komme i jobb.
– Det er i utgangspunktet vanskelig å måle hvor godt Nav lykkes med å hjelpe folk i jobb, fordi det blant annet avhenger av situasjonen på arbeidsmarkedet. Den nye indikatoren tar hensyn til det, og til at de Nav skal hjelpe har ulike forutsetninger for å kunne komme i jobb. Det betyr at vi nå har et mye bedre verktøy for å måle i hvor stor grad vi lykkes med vår aller viktigste oppgave, sier Holte.
Slik fungerer arbeidsindikatoren
Arbeidsindikatoren måler bidraget til Nav sammenlignet med hva Nav tidligere har fått til – ikke sammenlignet med om Nav ikke hadde eksistert.
Indikatormodellen tar utgangspunkt i alle personene som får arbeidsrettet oppfølging fra Nav i en gitt måned. Den beregner så et statistisk forventet resultatet for hvor mange av disse som er i jobb tre måneder senere.
Det forventede resultatet er basert på en rekke kjennetegn ved personene som får oppfølging fra Nav, og forholdene på arbeidsmarkedet på det gjeldende tidspunktet.
Litt forenklet kan vi si at det som statistisk forventes er det som vanligvis skjer med personer med disse kjennetegnene i et slikt arbeidsmarked. «Vanligvis» er det som har skjedd med personer som tidligere har hatt arbeidsrettet oppfølging i Nav, i perioden fra 2017 og fram til måletidspunktet.
Forskjellen mellom det statistisk forventede resultatet, og det faktiske resultatet, viser om Nav har bidratt til å få flere eller færre ut i jobb enn forventet. Det er arbeidsindikatorens resultat.
Se artikkelen Spørsmål og svar om arbeidsindikatoren for mer detaljert informasjon om hvordan indikatoren fungerer, og for eksempel hvilke kjennetegn ved personer den tar høyde for.
Svakt negativt første resultat, men positiv utvikling
Indikatorens resultat for september 2024 er basert på alle som var registrert i Nav i september, og hvor mange av disse personene som var i jobb tre måneder senere, altså i desember.
I september 2024 var det 300 700 personer som fikk arbeidsrettet oppfølging fra Nav. Tre måneder senere var 19,4 prosent av disse i jobb (minst 19 timer i uka). Det er 0,6 prosentpoeng færre enn den statistiske forventningen skulle tilsi.
– Arbeidsindikatoren var svakt negativ i september 2024, men likevel ganske nært det forventede resultatet. Sammenlignet med ett år tidligere har det imidlertid vært en positiv utvikling, sier Holte.
I september 2023 var det 1 prosentpoeng færre enn forventet som var kommet i jobb tre måneder senere. Det betyr at det var en bedring i arbeidsindikatoren på 2,2 prosent fra september 2023 til 2024 (målt ved en indeks, se Statistikknotis for nærmere beskrivelse).
– Utviklingen er positiv, og det er bra. Nå skal vi bruke indikatoren til å gjøre dyptgående analyser av Navs arbeid, slik at vi kan jobbe enda mer kunnskapsbasert i framtiden, sier Holte.
Resultater for Navs prioriterte grupper
Indikatoren kan deles opp etter Navs fire prioriterte målgrupper:
- Innvandrere fra landgruppe 3. Her var 0,2 prosentpoeng færre som var kommet i jobb enn forventet i perioden.
- Unge under 30 år som omfattes av Ungdomsgarantien. I denne gruppen var 1,1 prosentpoeng færre kommet i jobb enn forventet i perioden.
- Personer som har vært arbeidsledige i minst ett år – langtidsarbeidssøkere. I denne gruppen var 2,3 prosentpoeng færre kommet i jobb enn forventet.
- Personer i gruppen «Trenger veiledning, nedsatt arbeidsevne». De fleste i denne gruppen har nedsatt arbeidsevne, mens noen ikke har det, men får ekstra oppfølging av andre grunner. Blant disse var 0,5 prosentpoeng færre kommet i jobb enn forventet.
Ukrainere inngår i gruppen med innvandrere fra landgruppe 3.
– Blant de prioriterte gruppene våre, har det vært størst forbedring det siste året for innvandrergruppen. Det betyr at det har blitt gjort godt arbeid med å hjelpe flyktningene fra Ukraina i hele landet. Det er jeg glad for, sier Holte.
Indikatoren fanger ikke opp om en person begynner på en utdannelse, og på denne måten er i aktivitet. Det bidrar sannsynligvis til å trekke tallet noe ned for personene i Ungdomsgarantien.
– Vi har fremdeles en vei å gå for å lykkes bedre med å hjelpe de unge i jobb. Her kan det være mange mulige forklaringer som vi ikke har god nok innsikt i ennå, samtidig som tiltakene som er satt inn for denne gruppen nok må få noe mer tid til å virke, sier Holte.
Det har imidlertid vært en positiv utvikling for denne gruppen siden Ungdomsgarantien ble innført sommeren 2023.
Møre og Romsdal på topp
I resultatene for september 2024 kommer Nav Møre og Romsdal best ut på indikatoren med et resultat på 1,3. Altså fikk Nav i Møre og Romsdal 1,3 prosentpoeng flere ut i jobb enn forventet. Nav Vest-Viken hadde også positivt resultat på 0,3 prosentpoeng. De andre fylkenes resultater varierte fra –1,1 til 0,0 prosentpoeng.
Utviklingen fra året før har imidlertid vært positiv for alle fylkene, med unntak av Nav Nordland som hadde en liten nedgang, og Nav Øst-Viken hvor det ikke var noen endring fra året før.
Navs fylkesenheter har det direkte oppfølgingsansvaret for de lokale Nav-kontorene. Resultatet på fylkesnivå inkluderer dermed resultatet til Nav-kontorene i fylkesenhetens dekningsområde.
Navs fylkesenheter følger ikke nøyaktig samme struktur som fylkene i Norge ellers, for eksempel er Akershus, Buskerud og Østfold delt inn i Nav Øst-Viken og Nav Vest-Viken.
Sier ikke noe om årsaker
Det vil alltid være en viss usikkerhet i arbeidsindikatorens tall. Det fordi ingen modell kan ta høyde for absolutt alle faktorer som påvirker hvorvidt en person kommer i jobb. Usikkerheten i tallene vil være større for små Nav-kontorer, enn for store.
Indikatoren gir heller ikke informasjon om årsakene til at resultatene er som de er, og for eksempel forskjellen mellom fylker eller Nav-kontorer.
– Resultatene må suppleres med lokal kunnskap for områdene de dekker. Indikatoren tar høyde for en rekke faktorer, men inkluderer ikke absolutt alle faktorer som påvirker hvorvidt folk kommer i jobb, sier Holte.
– I tillegg er det nettopp det vi skal bruke indikatoren til. Tallene skal brukes til analyse og utvikling av Navs tjenester, sier Holte.
Gå til statistikk om arbeidsindikator.
For mer informasjon, kontakt pressevakten hos Nav på e-post presse@nav.no eller telefon 400 03 144.
Nav har publisert to analyser om arbeidsindikatoren. Les dem her: