NAVs arbeid med oppfølging av sykmeldte arbeidstakere. Ny kontakt - nye roller?
Offentlig sektor-ph.d. stipendiat Karianne Nyheim Stray har forsket på hvilke utfordringer NAV-veiledere opplever i oppfølgingen av sykmeldte arbeidstakere.
Karianne har igjennom offentlig sektor-ph.d. i NAV gjennomført sin doktorgrad ved Universitetet i Sørøst-Norge med tittelen Den norske arbeids- og velferdsforvaltningens (NAV) arbeid med oppfølging av sykmeldte arbeidstakere. Ny kontekst – nye roller?
Avhandlingen handler om den norske arbeids- og velferdsforvaltningen (NAV) sitt arbeid med oppfølging av sykmeldte arbeidstakere, og hvordan dette arbeidet kan forstås i lys av utviklingen av den norske velferdsstats- og organisasjonskonteksten. Den tar utgangspunkt i NAV-veilederes ståsted gjennom å utforske arbeidet deres med å aktivere sykmeldte brukere tilbake til jobb. Denne yrkesrollen omtales også som bakkebyråkrat i den internasjonale forskningslitteraturen.
Datagrunnlag
Datainnsamlingen er konsentrert rundt dialogmøte 2, som er NAVs obligatoriske oppfølgingsmøte når den sykmeldte arbeidstakeren har vært sykmeldt i ca. 6 måneder. . Datamaterialet består av lydbåndopptak og referater fra slike møter, etnografisk feltarbeid og dybdeintervjuer med informanter ved to NAV-kontorer i to ulike regioner i Norge. Datainnsamlingen ble gjennomført i 2018–2019.
Funn
Stray finner at måten sykefraværsoppfølgingen i Norge organiseres og styres på – i en flerdimensjonal kontekst med ulike aktører og interesser – får betydning for veiledernes skjønnsutøvelse. Hun finner at arbeidet innebærer mer administrativ kompetanse, og trekker her på Bourdieu sitt kapitalbegrep. Det gjøres ved å introdusere begrepet administrativ kapital for å beskrive en potensiell endring i veiledernes profesjonelle habitus. Videre finner hun at måten arbeidsgiverne involveres på i oppfølgingen av sykmeldte arbeidstakere, skiller seg fra tidligere forskning på arbeidsgiverinvolvering. Tradisjonelt har denne litteraturen hatt fokus på arbeidsgivernes rolle i inkludering av (sårbare) grupper utenfor og i randsonen av arbeidsmarkedet. Siden målgruppen av sykmeldte arbeidstakere allerede er inkludert i arbeidslivet, får det konsekvenser for NAV sitt samarbeid med arbeidsgivere. Ifølge veilederne må arbeidsgiverne oppdras eller læres opp i NAVs aktiveringsarbeid. Denne rollen som aktiveringsagent på vegne av NAV er en forventning eller en type arbeid som arbeidsgiverne ikke nødvendigvis forstår, eller er enige i.
Stipendiat Stray introduserer i den forbindelse et nytt begrep: arbeidsgiverrettet aktivering, for å synliggjøre at dette samarbeidet skiller seg fra arbeidsgiverinvolvering beskrevet som arbeidsgiverrettet arbeidsinkludering, som tidligere forskning på området har fokusert på. Dette skillet kan bidra til å nyansere kunnskapen om arbeidsgivernes rolle, og dermed utvikle mer målrettet praksis både for arbeidsgivere, brukerne og NAV.
Stray diskuterer videre om funnene i avhandlingen kan illustrere en moralsk vending av velferdsstaten, basert på at veilederne trekker på sine individuelle erfaringer i møte med sykdom og helseplager, samt at de tar personlig ansvar for velferdsstatens bærekraft. Hun konkluderer med at dette utviklingstrekket snarere må forstås som en følge av styringen og organiseringen av arbeidet deres, enn resultatet av en svekkelse av deres individuelle moral. Avhandlingen peker på at arbeid ser ut til å utgjøre en økende del av myndighetenes styringsapparat, der ikke bare brukerne, men også bakkebyråkrater og arbeidsgivere sees som redskaper for denne styringen.
Avhandlingen konkluderer med at framtidig forskning på velferdsstatsregimer i større grad bør inkludere og vektlegge forholdet mellom makt og moral.
Publikasjoner
Avhandlingen består av to artikler og et bokkapittel. Merk at første artikkel fortsatt var til review ved publisering. Den er derfor ikke tilgjengelig i den digitale versjonen av avhandlingen. Den er derimot tilgjengelig i lenken nedenfor.
- Artikkel 1:
- Artikkel 2:
- Bokkapittel:
Fakta
Offentlig sektor-p.hd. i NAV:
- Ordningen eies av Norges Forskningsråd (NFR) og skal bidra til økt forskningsinnsats i offentlige virksomheter, økt forskerrekruttering i offentlig sektor og økt samspill mellom akademia og offentlig sektor. Her kan du lese mer om ordningen hos NFR.
- NAVs bruk av virkemiddelet skal bidra til relevant forskning på organisasjonens områder, og til at ansatte som blir opptatt i programmet tilegner seg solid kompetanse om forskning.