Evaluering av Senter for sykefraværsoppfølging i Hamarregionen
Oxford Research og NORCE har fått i oppdrag å evaluere Navs sykefraværsoppfølging i Nav Innlandet og Nav Vest-Viken. Dette er delrapport 1, evaluering av Senter for sykefraværsoppfølging i Hamarregionen.
Oxford Research og NORCE har fått i oppdrag å evaluere Navs sykefraværsoppfølging i fylkene Innlandet og Vest-Viken. Oppdraget finansieres med midler fra FoU-programmet under IA-avtalen. Formålet er å fremskaffe mer kunnskap om Navs sykefraværsoppfølging og lokale initiativer, og hvordan denne oppfølgingen kan bidra til å nå målene i IA-avtalen om å redusere sykefravær og frafall fra arbeidslivet.
Oppdraget består av to delprosjekter. Det første delprosjektet skal evaluere Senter for sykefraværsoppfølging i Hamarregionen i Nav Innlandet. Senteret ble etablert i 2018 med formål om å sentralisere sykefraværsoppfølgingen slik at ressursene fra sykefraværsoppfølgingen i fire Nav-kontor (Hamar, Stange, Løten og Ringsaker) og Nav Arbeidslivssenter Innlandet er samlet i én felles enhet. Målet er å redusere sykefraværet ved å etablere et større faglig miljø med sykefraværsoppfølging som primæroppgave.
Evalueringen tar for seg to hovedproblemstillinger:
- Bidrar Senter for sykefraværsoppfølging til mindre sykefravær?
- Bidrar organiseringen, oppgavene og arbeidsmåtene i Senter for sykefraværsoppfølging til måloppnåelse i form av større og mer robuste fagmiljøer, likere saksbehandling, fornøyde arbeidsgivere og brukere?
Den første hovedproblemstillingen er besvart gjennom en effektanalyse som indikerer at etableringen av Senter for sykefraværsoppfølging har hatt ønsket effekt på sykefraværets varighet. Resultatene tilsier at i fravær av senteret ville sykefraværstilfellene i snitt vart to dager lengre. Videre viste resultatene av analysene en svært beskjeden, men signifikant, oppgang i antall sykefraværstilfeller i perioden.
Den andre hovedproblemstillingen er belyst gjennom gruppeintervjuer med Nav-veiledere ved senteret, IA-rådgivere, arbeidsgivere og sykemeldte. Det er i tillegg gjort en kort survey blant arbeidsgivere, et refleksjonsskjema til fastleger samt datauttrekk fra Navs fagsystemer. Ifølge rapporten ligger det et forbedringspotensial knyttet til enkelte forhold som bedre samhandling mellom aktørene og økt kapasitet hos veilederne. Datauttrekk fra Navs fagsystemer viser at kontakten mellom aktørene i sykefraværsoppfølgingen har økt, men at kvaliteten på oppfølgingsplanene er den samme i 2021 som i 2017, før etableringen av Senter for sykefraværsoppfølging.
Her finner du delrapport 2, Evaluering av utvikling og implementering av nye modeller for sykefraværsoppfølging - Nav Vest-Viken.
Fakta
- For å undersøke om etableringen av Senter for sykefraværsoppfølging har bidratt til lavere sykefravær er det gjennomført forskjell-i-forskjeller analyser (difference-in-differences) i utviklingen av sykefraværet. Dette er en kvasieksperimentell metode for å estimere de kausale effektene av et tiltak når tiltaket ikke er tilfeldig fordelt, slik det ville vært i en randomisert kontrollert studie.
- Det er benyttet registerdata fra Navs sykefraværsregister og Aa-registeret i effektanalysen.
- Oppdraget finansieres med midler fra FoU-programmet under IA-avtalen.
- Formålet med denne satsningen er å fremskaffe mer kunnskap om Navs sykefraværsoppfølging og lokale initiativer, og hvordan denne oppfølgingen kan bidra til å nå målene i IA-avtalen om å redusere sykefravær og frafall fra arbeidslivet