Utprøvinger av lokalt utviklede tiltak på sosialtjenesteområdet
Identifisering av lovende lokale tiltak på sosialtjenesteområdet, og evaluering av om de egner seg for overføring til andre Nav-kontor.
Arbeids- og velferdsdirektoratet (AVdir) har ansvar for å forvalte en tilskuddsordning som skal støtte opp under utvikling av de sosiale tjenestene i Nav. NTNU Samfunnsforskning har på oppdrag fra Nav identifisert lovende lokale arbeidsmetoder blant de som mottar tilskudd, og evaluert om de egner seg for å overføres til andre Nav-kontor. Forskerne kommer også med anbefalinger for Nav sitt videre arbeid med kunnskapsbygging basert på lokale modeller.
Du kan lese hele rapporten her.
To lovende tiltak ble prøvd ut
To av de lovende lokale arbeidsmetodene som ble identifisert ble prøvd ut i til sammen seks Nav-kontor. Denne rapporten inneholder en prosessevaluering av utprøvingene. De fleste prosjektmedarbeidere mener tiltakene er gode, noe som er en forutsetning for effektive tiltak. Tiltakene viste seg også å være overførbare til andre Nav-kontor, men krevde at det ble gjort lokale tilpasninger for vellykket implementering.
Tiltak 1: Sysselsetting, språkombud og arbeidsnorsk
Arbeidsmetoden innebærer at Nav holder kurs for ansatte på ulike arbeidsplasser der man får opplæring i å bli språkmentorer. Målet er å gjøre arbeidsgivere bedre i stand til å ta imot praktikanter med innvandrerbakgrunn som kan lite norsk.
Til tross for positiv interesse var det noen utfordringer med rekruttering av både arbeidsgivere og aktuelle praksiskandidater. Alle kontor fikk likevel gjennomført kursing av mentorer i løpet av prosjektperioden, og utplassert praktikanter og mentorer og praktikanter har gitt positive tilbakemeldinger. God matching mellom praktikant og mentor, språkmentorens egnethet, kandidatenes motivasjon, tett oppfølging, og felles forståelse mellom Nav og arbeidsplassen nevnes som viktige faktorer for å lykkes.
Tiltak 2: Back to school (BtS) og Stay at School (SaS)
Tiltaket består av to deler: «Stay at school» som jobber med elever og lærlinger som står i fare for å avbryte videregående opplæring, og «Back to school» som har fokus på ungdommer som har falt ute av skolen og ikke er i jobb. Målet er at ungdommene skal fullføre videregående som privatister.
“Stay at school” startet ved to Nav-kontor høsten 2023, og et tredje kontor kom i gang senere samme høst. Prosjektmedarbeiderne fant etter hvert sin plass på ulike videregående skoler hvor de jobbet med motivering av elever, veiledning, skolearbeid, og Nav-relaterte oppgaver. “Back to school” startet ved ett Nav-kontor høsten 2023, og to kontor har hatt ungdommer som meldte seg opp til privatisteksamen.
Erfaringer fra utprøvingene tydet på at både “Stay at School” og “Back to School” har hatt positive effekter i form av tiltakene har blitt godt mottatt av de involverte, der har ført til at deltakere har bestått eksamener de trolig ikke ville klart uten tiltaket. Ungdommene fikk også mer tro på egne evner. Forbedringspunkter som kan trekkes frem er at rekruttering har tatt lang tid, i tillegg til forankring og en felles forståelse av hva tiltaket skal være. I tillegg til at det er behov for å fortsatt ha tett individuell oppfølging av ungdommene fordi det ser ut til å være avgjørende for å lykkes.
Anbefalinger for Nav sitt videre arbeid med kunnskapsbygging basert på lokale modeller
NTNU Samfunnsforskning kommer med anbefalinger til hvordan Nav bør jobbe for å fremme mer nedenfra-og-opp kunnskapsbygging. De påpeker blant annet at det er viktig at Nav i en tidlig fase av utprøvinger tydeliggjør hvordan man skal balansere metodetrohet opp mot behov for lokale tilpasninger. De anbefaler også at det i forbindelse med utprøvinger etableres ulike roller i Nav, blant annet en tiltakskoordinator for å gi råd og dokumentere tilpasninger og en kvalitetssikrer som sikrer et «utenfra-perspektiv».
Fakta
- Prosjektet benyttet et to-delt metodisk rammeverk for prosessevalueringene:
- Delta-analyse: aktør-fokus. Benyttes for å beskrive et tiltak i forkant av implementeringen ("hvem gjør hva") og for å identifisere forutsetninger som ligger til grunn for måloppnåelse.
- RE-AIM: fokus på oppnådde resultater, metodetrohet og videreføring. Undersøker i hvilken grad man har klart å gjennomføre det planlagte tiltaket etter at en endring er iverksatt.
- Datagrunnlag: Dataene er samlet fra de seks Nav-kontorene som har prøvd ut tiltakene i perioden våren 2023 til høsten 2024. Informasjon er hentet fra Nav-veiledere, prosjektmedarbeidere og deltakere i tiltakene.