Relativ lavere økning i ledighetstallene i Østfold de siste årene, men fersk oversikt fra Nav viser stor variasjon mellom kommunene.
– Når vi ser tilbake på de to siste årene, ser vi at Østfold har hatt en relativ lavere økning i ledigheten enn de andre fylkene i landet, sier Lise Westly, direktør i Øst-Viken.
Andelen helt arbeidsledige i Østfold er 2,8 prosent, mot 2 prosent for hele Norge.
Viktige årsaker til ledigheten
Ledighetstallene er likevel generelt høyere i 2025 enn for to år siden. De viktigste driverne til den økte ledigheten vi har hatt de siste to årene, er at vi har flere arbeidssøkere fra Ukraina og økt arbeidsledighet innen bygg og anlegg. Disse faktorene kan forklare omtrent to tredjedeler av økningen.
– Antall helt ledige i Østfold økte noe fra mai til juni, men det er fortsatt et godt arbeidsmarked hvor det lyses ut mange ledige stillinger. I disse dager går også mange unge ut i sommerjobb, som gir dem et godt erfaringsgrunnlag de får nytte av også videre inn i arbeidslivet, sier Westly.
I Østfold var det til sammen registrert 1 170 nye ledige stillinger i løpet av juni. Flest utlysninger er det innen helse, pleie og omsorg 372, butikk- og salgsarbeid 122, samt industriarbeid 107.
Stor variasjon mellom kommunene
Se oversikt med ledighetstall for din kommune lenger ned i pressemeldingen.
Sarpsborg har den høyeste andelen helt ledige av kommunene i Østfold med 3,2 prosent, mens Aremark er i den andre enden av skalaen med 1,2 prosent helt ledige.
Nøkkeltall for Østfold
- 6 604 personer er registrert som arbeidssøkere i Østfold. Arbeidssøkere er summen av helt ledige, delvis ledige og arbeidssøkere på tiltak.
- 1 504 er delvis ledige, dette tilsvarer 1 prosent.
- 1 333 er langtidsledige (over 26 uker), som tilsvarer 31,6 prosent.
- 1 105 unge mellom 18-29 år er helt ledige.
- I aldersgruppen 30-67 år er det på samme tid 3 113 helt ledige.
Les hele pressemeldingen (pdf)
Infografikk - kart - Østfold (png)
Pressebilde (png) av Lise Westly, direktør i Nav Øst-Viken. Foto: Kim A. Dalskau.
Fakta
Tallene er ikke sammenlignbare med tidligere måneder
Denne våren innføres blant annet et nytt arbeidssøkerregister og andre endringer som påvirker ledighetsstatistikken. Det gjør at vi har et brudd i statistikken i april, mai og juni og at tallene ikke er direkte sammenlignbare med tidligere måneder. Derfor publiserer vi heller ikke sesongjusterte tall denne måneden.