Pengestøtte
Bidrag til særlige utgifter
Betaling fra den andre forelderen for sin del av utgifter til tannregulering, konfirmasjon, briller m.m.
Innhold på siden
Den forelderen som har utgifter til for eksempel tannregulering, konfirmasjon og briller, kan søke om at den andre forelderen betaler sin del.
Når du søker om bidrag til særlige utgifter, fastsetter NAV et beløp som den andre forelderen skal betale. Det er altså ikke NAV som betaler utgiftene.
Foreldre kan gjøre opp seg imellom ved en privat avtale om barnebidrag.
Det ekstra bidraget skal gå til nødvendige engangsutgifter og kommer i tillegg til det ordinære barnebidraget.
Tannregulering, konfirmasjon, briller og linser er eksempler på særlige utgifter. Nødvendige utgifter til vedlikehold, utskiftning og fornyelse kan også fordeles ved et ekstra bidrag, for eksempel til briller og linser.
Utgiftene skal svare til en nøktern standard.
Hvis begge foreldrene har holdt konfirmasjonsselskap for barnet, kan begge søke om bidrag fra den andre til å betale utgiftene.
Du kan ikke søke om ekstra bidrag til utgifter som det ordinære bidraget er ment å dekke. Det gjelder for eksempel utgifter til sportsutstyr, musikkinstrumenter, reiser og andre fritidsaktiviteter.
Minstebeløp for å søke
For å søke om bidrag til særlige utgifter, må utgiftene være over 1 970 kroner (gjelder fra 1. juli 2023). Utgifter under minstebeløpet blir ikke godkjent.
Minstebeløpet tilsvarer satsen for forhøyet bidragsforskudd.
Utgiftene skal fordeles mellom foreldrene i forhold til hvor store inntekter de har. Hvis barnet har egen inntekt over 60 000 kroner, blir denne inntekten tatt med i beregningen.
Hvis barnet har en inntekt over 167 000 kroner, regnes barnet som selvforsørget. Bidrag til særlige utgifter blir da normalt ikke innvilget.
Den forelderen som skal betale bidrag til en særlig utgift, kan ikke bli pålagt dette hvis forelderen ikke kan betale det vanlige barnebidraget fullt ut på det tidspunktet NAV gjør et vedtak.
Frem til barnet er 18 år kan det kreves bidrag for særlige utgifter. Etter at barnet har fylt 18 år, kan en forelder bare bli pålagt bidrag til særlige utgifter hvis også betingelsene for å fastsette barnebidrag er oppfylt.
Barn over 18 år som går på videregående skole eller tilsvarende, kan lage en avtale direkte med foreldrene, eller søke om at NAV fastsetter barnebidraget. Det er da barnet som eventuelt søker om og får barnebidraget.
Hvis foreldrene kommer fram til en avtale om barnebidrag som alle parter er tilfreds med, er det ikke nødvendig å informere eller involvere NAV. En slik avtale er like bindende som et vedtak fra NAV.
Foreldrene kan bruke skjemaet Avtale om barnebidrag for barn over 18 år for å inngå en avtale.
I dette skjemaet kan foreldrene også søke om at NAV skal administrere barnebidraget. Kryss av for at NAV skal kreve inn bidraget, og send kopi av avtalen til NAV.
Hvis foreldrene ikke blir enige om en privat avtale om barnebidrag, kan barnet søke om at NAV fastsetter bidraget. Når NAV fastsetter bidraget, gjelder de samme reglene som for bidrag til barn under 18 år.
Før barnet fyller 18 år kan bidragsmottakeren søke om å få fastsatt barnebidraget på vegne av barnet.
Bidragsmottakeren vil da kunne bli pålagt et gebyr fra NAV for å fastsette bidraget, selv om bidraget blir beregnet etter at barnet er 18 år.
Bor barnet alene, kan det ha rett til bidrag fra begge foreldrene.
Når NAV fastsetter bidrag til et barn over 18 år, vil bidraget normalt bli fastsatt frem til det tidspunktet skolegangen er forventet avsluttet. Hvis det er tvil om barnet er sikret skoleplass gjennom hele den videregående opplæringen, vurderer NAV om bidraget bør fastsettes for ett år av gangen.
Bidraget opphører automatisk når tidsperioden i vedtaket utløper. Hvis barnet er forsinket i skolegangen, vil NAV vurdere om betingelsene for å få fortsatt barnebidrag er oppfylt.
Når inntekten til barnet er høyere enn 197 000 kroner, regnes barnet som selvforsørget. Da har ikke barnet rett på bidrag. Hvis barnet får en slik inntekt i løpet av perioden med bidrag, må barnet eller den bidragspliktige søke om at bidraget blir endret.
Hvis bidraget skal opphøre av andre grunner, som at foreldrene har inngått en privat avtale, må foreldrene melde fra til NAV om dette. Den bidragspliktige kan sende inn avtalen, eller barnet som er over 18 år kan melde fra om at bidraget skal stanses.
I dette kapittelet
Du må søke innen ett år etter at du hadde utgiftene. Utgiftene kan løpe over lang tid, i slike tilfeller vurderer NAV hver faktura eller kvittering mot ettårsfristen. Et eksempel er utgifter til tannregulering, da bør du sende hver faktura innen fristen på ett år.
Hvis du har søkt om bidrag til en særlig utgift, men saken ikke er behandlet, kan du når som helst sende en ny faktura. Hvis du har fått svar på din nyeste søknad om bidrag til særlig utgifter, må du sende en ny søknad sammen med ny faktura.
Både den forelderen som har plikt til å gi bidrag og den som får, kan søke NAV om å fastsette bidrag til særlige utgifter.
Du kan søke om at NAV både skal fastsette og kreve inn det særlige bidraget. Du må da krysse av for begge deler i søknaden. Du får raskere svar fra NAV hvis søknaden er fullstendig utfylt og nødvendig dokumentasjon er lagt ved.
Når NAV får en søknad, ber NAV om at den andre forelderen skal fylle ut skjemaet Svar på forhåndsvarsel i sak om barnebidrag. Den andre forelderen får også som hovedregel en kopi av søknaden.
Det koster ikke noe å søke om bidrag til særlige utgifter.
Du må legge ved
- kopi av kvitteringer eller faktura på utgiftene
Hvis du har annen inntekt enn lønnsinntekt, må du legge ved dokumentasjon på det (for eksempel forsikringer som ikke NAV utbetaler). NAV bruker inntekten din som ett av flere momenter til å fastsette hvor stort bidraget skal være. NAV har tilgang til lønnsinntekten din gjennom a-ordningen.
Hvis du er selvstendig næringsdrivende eller har kapitalinntekter, og det er store endringer fra siste ligning, må du dokumentere endringen.
Hvis barnet har inntekt som er større enn 30 ganger fullt bidragsforskudd, skal barnets inntekt regnes med når NAV fastsetter hvor stort bidraget skal være. NAV har tilgang til barnets lønnsinntekt gjennom a-ordningen. Hvis barnet har kapitalinntekter og det er store endringer fra siste ligning, må du dokumentere endringen.
Hvis du mottar sosialhjelp, må du legge ved en bekreftelse som viser at du får sosialhjelp. Sosialhjelp regnes ikke som inntekt, og bekreftelsen er et bevis på at du ikke tjener penger.
Hvis dere har privat avtale om å dele utgiftene, eller den andre forelderen har dekket deler av de aktuelle utgiftene, må dere legge ved den skriftlige avtalen.
Du kan ta kontakt med NAV hvis du ønsker mer informasjon og veiledning, og/eller hjelp til å fylle ut skjemaet.
Du får skriftlig vedtak når søknaden er behandlet.
Saksbehandlingstid for søknader
Saksbehandlingstiden er tiden fra vi får søknaden din og til vi har gjort et vedtak. Husk at vi trenger all nødvendig dokumentasjon for å behandle søknaden din.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Søknad | 6 måneder |
Internasjonal søknad | 12 måneder |
I vedtaket står det hvordan du går fram hvis du skal klage, hvem du skal klage til og klagefrist. Hvis du har spørsmål om vedtaket, kan du kontakte oss.
Saksbehandlingstid for klage
Har du fått et vedtak fra oss som du mener er feil? Da kan du klage til NAV-enheten som skrev vedtaket. De vil vurdere saken din på nytt. Hvis de ikke er enig i klagen din, sender de den videre til NAV Klageinstans.
Saken gjelder | Forventet saksbehandlingstid |
---|---|
Klage til NAV-enhet | 15 uker |
Klage til NAV Klageinstans | 26 uker |
Oppdatert 14.06.2024
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Alltid åpen
Skriv til oss
Send beskjed eller nye opplysninger i saken din. Du kan også sende spørsmål.
Svartid er 4 arbeidsdager. Hvis du vil ha svar raskere, kan du bruke chat.
Ring oss på 55 55 33 33
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalg