Pengestøtte til ansatt — For arbeidsgivere
Uføretrygd
Om hva du bør tenke på hvis en ansatt skal søke om eller har uføretrygd.
Det finnes også informasjon om uføretrygd til privatpersoner og leger og tannleger eller andre behandlere.
Hva er uføretrygd
Uføretrygd sikrer inntekten for en som har varig redusert inntektsevne på grunn av sykdom eller skade.
En ansatt med uføretrygd har fortsatt lov til å jobbe. Utbetalingen av uføretrygd blir justert ned hvis den ansatte jobber over en viss grense, men det vil stort sett alltid lønne seg å jobbe, fordi uføretrygd og inntekt er høyere enn uføretrygd alene.
Ansatt søker om uføretrygd
Som arbeidsgiver bør du ha god dialog med den ansatte som søker uføretrygd. Virksomheten burde også ha rutiner for hvordan den håndterer ansatte som er i overgangen fra AAP til uføretrygd.
Hvis en ansatt søker uføretrygd og skal jobbe delvis, skal du som arbeidsgiver fylle ut skjemaet Inntektsskjema for arbeidstakere - uføretrygd. Når skjemaet er utfylt, skal du skrive det ut og sende det til den ansatte sammen med en kopi av siste lønnsslipp.
Hvis den ansatte blir ufør og ikke skal jobbe fremover, trenger du ikke fylle ut skjemaet.
Hvis du har spørsmål om arbeidsavtaler, oppsigelser og lignende, anbefaler vi at du tar kontakt med Arbeidstilsynet og/eller arbeidsgiverorganisasjonen din.
Hvis du er ansatt i eget aksjeselskap
Du som søker fyller ut skjemaet Inntektsskjema for næringsdrivende og ansatt i eget aksjeselskap - uføretrygd, skriver det ut og sender det til revisor eller liknende for signering. Revisoren må returnere skjemaet til deg slik at du kan legge det ved søknaden din.
Ansatt jobber deltid og har uføretrygd
Som arbeidsgiver skal du rapportere den ansattes inntekt via a-meldingen.
Hvis den ansatte jobber eller tjener mer enn avtalt
En ansatt som har uføretrygd har lov til å jobbe, også utover det arbeidsavtalen sier. Utbetalingen av uføretrygd blir justert ned hvis den ansatte jobber over en viss grense, men det vil stort sett alltid lønne seg å jobbe, fordi uføretrygd og inntekt er høyere enn uføretrygd alene.
Se og endre inntektsgrense
Den ansatte kan finne sin individuelle inntektsgrense ved å logge seg inn på nav.no og bruke inntektsplanleggeren (ligger under Uføretrygd - Planlegg og send inn inntekt).
Hvis den ansatte tjener mer enn det virksomheten har oppgitt ved søknadstidspunktet for uføretrygd, må den ansatte selv melde fra om endret årsinntekt i inntektsplanleggeren.
Lønnsøkning
Hvis den ansatte har gradert uføretrygd og får en lønnsøkning, kan den ansatte be om at inntektsgrensen endres. Den ansatte må dokumentere inntektsøkningen med en bekreftelse fra deg som arbeidsgiver på at lønnsøkningen ikke skyldes økt stillingsandel eller økt arbeidsinnsats ved for eksempel ekstravakter eller overtidsjobbing.
Her kan du lese mer om det å kombinere arbeid og uføretrygd.
Feriepenger og etteroppgjør
Feriepenger skal som hovedregel regnes som inntekt, og vil derfor få konsekvenser for uføretrygden.
Unntaket er feriepenger som den ansatte har opptjent før den ansatte fikk innvilget uføretrygd eller endret sin uføregrad. Disse feriepengene kan regnes som etterslepsinntekt, og vil ikke føre til at uføretrygden blir redusert.
Les mer om hvilke inntekter som kan holdes utenfor etteroppgjøret her. Her får du også informasjon om hva slags dokumentasjon den ansatte trenger fra deg under avsnittet "Hvilke inntekter kan holdes utenfor etteroppgjøret".
Rett til sykepenger
Ansatt kombinerer uføretrygd med jobb
Ansatte som kombinerer uføretrygd med arbeid og inntekt, kan kreve sykepenger på lik linje med andre ansatte.
Ansatt har avtale om varig tilrettelagt arbeid
Ansatte som har uføretrygd og i tillegg har en avtale om varig tilrettelagt arbeid i ordinær virksomhet, kan søke om sykepenger på samme måte som andre ansatte.
- Fordi den ansatte ikke er meldt inn i Aa-registeret, må dere be den ansatte om papirsykmelding del C.
- Den ansatte må sende inn del D av papirsykmeldingen til Nav for å kreve sykepenger.
- Du som arbeidsgiver må sende inntektsmeldinng til Nav via Altinn.
Oppdatert 01.04.2025
Finner du ikke svaret her? Ta kontakt med oss
Chat med oss
Du møter først chatbot Frida som har døgnåpent. Mellom klokken 9 og 15 på hverdager kan du be Frida om å få chatte med en veileder.
Alltid åpen
Skriv til oss
Still oss et spørsmål og få skriftlig svar.
Svartid er 3 arbeidsdager. Hvis du vil ha svar raskere, kan du bruke chat.
Ring oss på 55 55 33 33
Åpent hverdager kl. 9–15. Vi kan ringe deg tilbake hvis ventetiden er over 5 min.
Se flere telefonnummer og tastevalg