Samarbeid — For andre samarbeidspartnere
Innsats mot arbeidslivskriminalitet
NAV samarbeider med flere offentlige etater for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.
Arbeidslivskriminalitet innebærer ulike handlinger som bryter med norske lover om lønns- og arbeidsforhold, trygder, skatter og avgifter. Lovbruddene er ofte utført organisert, på måter som utnytter arbeidstakere eller virker konkurransevridende og undergraver samfunnsstrukturen.
Arbeidstilsynet, NAV, politiet og Skatteetaten jobber sammen i sentre for å bekjempe arbeidslivskriminalitet (a-krim), gjennom å hente inn informasjon og kontrollere virksomheter. Trygdesvindel som blir avdekket i a-krimsamarbeidet, følges opp av NAV. De fire etatene samarbeider også med andre etater.
Det er etablert a-krimsentre i Oslo, Tønsberg, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim, Bodø og Alta. I tillegg til sentrene, er det etablert tverretatlige samarbeid i Møre og Romsdal, Innlandet, Troms og Follo, Romerike og Østfold.
NAVs ordninger og a-krim
A-krim er både svindel med stønader og misbruk av tiltaksmidler. Stønader fra NAV kan bli brukt til å urettmessig redusere lønnskostnadene i bedriften og til personlig vinning.
Se også
Felles årsrapport - arbeidslivskriminalitet 2023
Det tverretatlige a-krimsamarbeidet har kartlagt og kontrollert en rekke bransjer og virksomheter i 2023. Det ble også iverksatt flere tiltak for å styrke styring, samhandling og kunnskapsbygging.
– Nå legger vi ut vår felles årsrapport og den viser at når etatene går sammen og benytter sine virkemidler og sanksjoner i fellesskap, gir dette konkrete resultater, sier leder for styringsgruppen for det tverretatlige samarbeidet, Ole Johan Heir, direktør i NAV Kontroll.
– Samtidig tar det tid og krever både ressurser og innsats hos alle etatene for å bekjempe kriminelle aktører og nettverk. Dette er et kontinuerlig arbeid som er under utvikling, og det vil alltid være rom for forbedring.
De fire etatene som utgjør det tverretatlige a-krimsamarbeidet, er politiet, Skatteetaten, NAV og Arbeidstilsynet.
Skal avdekke og bekjempe kriminalitet og useriøsitet
Hensikten med a-krimsamarbeidet er at etatene gjennom felles innsats bidra til å forebygge og bekjempe arbeidslivskriminalitet.
A-krimsamarbeidet har i 2023 jobbet mot ulike bransjer som blant annet renhold, bilverksted og bilpleie, fiskeindustrien/ havbruk, bygg og anlegg, servering og verft. Det er også gjort en innsats i bransjer som hyttemarkedet, dagligvare, frisør, avfallshåndtering, og i sesongrelaterte virksomheter, som oppsøkende håndverkere, turisme, dekkskifte og landbruk.
– Etter at a-krimsentrene og de lokale a-krimsamarbeidene har koblet seg tettere på Skatteetatens innkrevingsmiljø har vi også tatt inn større verdier fra de kriminelle aktørene. Dette samarbeidet gir oss bedre muligheter til å avdekke lovbrudd, sier Heir.
Videreutvikling er avgjørende
– Det er viktig at vi fortsetter å utvikle det tverretatlige a-krimsamarbeidet, det er noe vi aldri blir ferdige med. Kriminaliteten utvikler seg, metoder utvikler seg, og vi må sørge for å holde tritt eller helst ligge i forkant, sier Heir.
I etterkant av en større evaluering av a-krimsamarbeidet, gjennomført av KMPG, er det iverksatt tiltak for å møte noen av utfordringene som ble pekt på i rapporten. Det er utarbeidet et årshjul for kunnskapsbasert styring som blant annet skal være beslutningsgrunnlag for lokale og nasjonale prioriteringer. Også andre tiltak skal bidra til å videreutvikle a-krimsamarbeidet for å styrke den strategiske styringen av samarbeidet og sikre økt slagkraft, kunnskap og samlet effekt.
Utvikling av IKT-støtte gjennom felles a-krim samarbeidsløsning er viktig i arbeidet med å videreutvikle a-krimsamarbeidet.
Samarbeid på tvers av a-krimsentrene er blitt styrket og mer systematisk gjennom 2023. Blant annet har det vært mer samarbeid i konkrete saker, og man har delt informasjon og koordinert kontrollinnsats. Samtidig har det vært utfordrende å bemanne sentrene med riktig og nødvendig kompetanse, og alle etatene har måttet balansere og prioritere innenfor en stram budsjettsituasjon.
– Det er en realitet vi må forholde oss til, men for å kunne styrke innsatsen, må vi fortsette å utvikle både regelverk, teknologi og kompetanse og sørge for nødvendig kapasitet, sier Heir.
Kronikk om a-krimsamarbeidet
Kronikken "A-krimsamarbeidet har verdi" tar utgangspunkt i TV2-satsingen Norge bak fasaden.
Kronikken er skrevet av av Ole Johan Heir, leder av styringsgruppen for det tverretatlige a-krimsamarbeidet 2024.
Kronikken ble publisert på tv2.no 26. februar.
Etatene er avhengige av god dialog med enkeltpersoner og arbeids- og næringslivet. Ingen etat kan bekjempe arbeidskriminalitet alene.
Hvis det er brudd på en etats lover og regler, er det ofte brudd på andres. Arbeidstilsynet, NAV, politiet og Skatteetaten jobber sammen for å forebygge og bekjempe arbeidskriminalitet.
Hver etat tar imot tips på sitt ansvarsområde og samarbeider for å gjøre innsatsen effektiv og målrettet.
Har du mistanke om arbeidskriminalitet og ønsker å tipse en av etatene? Hvis tipset angår flere etater, vil den etaten som mottar tipset involvere de andre etatene.
Ta kontakt med:
Pengestøtte fra NAV kan bli brukt til å redusere lønnskostnadene i bedriften og til personlig vinning. Slik kan pengestøtte bli utnyttet til å finansiere useriøse og kriminelle aktører.
Har du mistanke om trygdesvindel, misbruk av tiltaksordninger eller annet misbruk av velferdsordningene, kan du tipse NAV.
Har du mistanke om brudd på arbeidsmiljøloven, for eksempel arbeidskontrakter, lønnsforhold, arbeidstid, innkvartering eller sikkerhet, kan du tipse Arbeidstilsynet.
Har du mistanke om alvorlig profittmotivert kriminalitet i arbeidslivet, som svart arbeid, korrupsjon, hvitvasking av penger, bedrageri, konkurskriminalitet eller regnskapskriminalitet, kan du tipse politiet. Er situasjonen akutt, ring politiets nødnummer 112.
Har du mistanke om manglende innrapportering til a-ordningen, unndragelse av skatt, avgifter, svart arbeid eller andre skattemessige avvik, kan du tipse Skatteetaten.
Oppdatert 19.06.2024