Om sesongskorrigeringsmetoden
Sesongjustering av arbeidsledighetsstatistikk
Generelt
Tallstørrelser på NAVs ulike arbeidsmarkedsstatistikker varierer ofte med årstiden som en følge av at mange fenomener gjentar seg omtrent på samme tid hvert år. Eksempelvis går arbeidsledigheten normalt opp om sommeren og etter årsskiftet. Dette har sammenheng med at mange skoleelever (studenter) avslutter utdanningen og melder seg som arbeidssøkere etter at semestrene er avsluttet. I tillegg følger deler av sysselsettingen bedriftenes kontraktsperioder. Slike kontrakter utløper ofte før sommeren og ved årsskiftet.
Sesongkorrigering foretas for at man skal kunne ta hensyn til denne typen regelmessige sesongeffekter, og er et virkemiddel for at man skal kunne følge utviklingen på arbeidsmarked fra måned til måned
For å skille ut underliggende endringer og rense bort sesongmessige forhold benytter NAV statistikkprogrammet X12 Arima. Dette programmet baserer seg på historisk informasjon om sesongsvingninger. Vi korrigerer tidsseriene for kjente brudd i statistikken før sesongkorrigering. Se «Sesongjustering og X-12-ARIMA Innføring i tidsserier» for en beskrivelse av sesongjustering og en oversikt av X-12-ARIMA.
NAVs statistikk oppdateres for tiden natt til tirsdag, i hovedsak natt til siste tirsdag i måneden. I forbindelse med påske, jul og andre helligdager, kan vi avvike fra dette. Tidspunktet for oppdatering av statistikken kan endre seg noe fra år til år.
Seriene som blir sesongjustert justeres hver for seg. Dette vil si at den sesongjusterte serien arbeidssøkere IKKE er summen av den sesongjusterte serien Helt ledige og arbeidssøkere på tiltak og den sesongjusterte serien delvis ledige. Dermed så kan den sesongjusterte serien arbeidssøkere avvike fra summen av de overnevnte sesongjusterte seriene. Dette henger sammen med at helt ledige og delvis lediges sesongmønster kan i enkelte deler av året være i motfase og serien arbeidssøkere bare observerer netto effekten av dette mønsteret.
Sesongjusteringen gjøres for en rullerende periode på 15 år
2020-2022 COVID 19 pandemien
I mars 2020 ble inngripende tiltak iverksatt for å begrense spredning av Covid19 viruset, disse tiltakene hadde sterke innvirkninger på arbeidsmarkedet. Fra februar 2020 til mars 2020 økte antall helt ledige med 235 000 personer. Utslagene var landsdekkende, men traff enkelte bransjer hardere enn andre. Spesielt utsatt var Butikk- og salgsarbeid og Reiseliv og transport.
Det svært høye nivået for antall arbeidssøkere fra mars 2020 falt til desember til et nivå som var om lag dobbelt så høy som ved inngangen av året.
For å håndtere dette i sesongjusteringen så ble en dummy-variabel tilnærming brukt. Perioden januar 2020 til mars 2022 ble merket i modellen med dummy variabler.
Nov 2018 Ny registering av arbeidssøkere
Fra november 2018 ble en ny arbeidssøkerregistrering introdusert. Før dette tidspunkt var det nødvendig at en arbeidssøker etter registrering måtte i en manuell saksbehandlingsprosess og godkjennes av NAV. Dette for å kontrollere at angitte opplysninger var korrekt. Dette kunne medføre en tidsforskyvning mellom registrering og telling. Dette steget falt bort fra november 2018, og medførte en raskere registering av nye arbeidssøkere, og tilsvarende flere personer i beholdningen etter bruddet. Bruddet var størst i forhold til månedene rett før bruddet, men kan regnes som tilnærmet 0 hvis man sammenlikner 15 år før bruddet.
Publisert sesongjustert statistikk 2019-mai 2023 ble bruddjustert for november 2018 bruddet for å få best mulig sammenlignbar statistikk i perioden etter bruddet. Metoden som ble brukt: Tall ble justert opp for perioden 2005-2019 før sesongjustering for å hensynta dette bruddet. Serien tilgang ordinære arbeidssøkere per virkedag kunne ikke brudd justeres og en valgte isteden å hensynta dette med en dummy-variabel tilnærming
Publisert sesongjustert statistikk fra juni 2023 blir ikke justert for nov 2018 bruddet. Bruddet ligger så langt tilbake i tid at tester viser at bruddjustering kun gir marginale differanser, og at sesongjustert tidsserie uten denne bruddjustering gir bedre egenskaper. Dvs at sesongusteringsprogramvaren selv håndterer bruddet.
Sesongjustering av tilgang ledige stillinger per virkedag
Generelt
Tilgang ledige stillinger varierer gjennom året. Tidlig på året så er tilgangen høy da bedrifter begynner å registrere feriejobber for påske/sommer-ferie tiden mens om sommeren så er tilgangen relativ lav. Lengden av måneden har noe å si på hvor mange stillinger som blir registrert. Dette blir hensyntatt ved å korrigere med antall virkedager i måneden.
For å skille ut underliggende endringer og rense bort sesongmessige forhold benytter NAV statistikkprogrammet X12 Arima. Dette programmet baserer seg på historisk informasjon om sesongsvingninger.
Over tid så har det også mellom årene vært betydelige endringer. For å ha en godt justerbar serie så har NAV valgt å justere tidsserien fra 2018.