Publisert 13. oktober 2023 | Oppdatert 13. oktober 2023
Ved utgangen av september mottok 146 274 personer arbeidsavklaringspenger (AAP). I løpet av 3. kvartal er antallet økt med 1 100 personer.
4,2 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år mottok arbeidsavklaringspenger ved utgangen av september 2023. Andelen har holdt seg stabil fra forrige kvartal.
– Antall AAP mottakere fortsatte å øke noe i tredje kvartal. Vi ser samtidig at antallet som starter å motta ytelsen holder seg stabilt, og det kan derfor tyde på at økningen i stor grad skyldes at flere fortsetter på ytelsen, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.
Figur 1: Antall mottakere av AAP
Figur 2: Andel mottakere av AAP
Rundt 11 700 personer sluttet å motta AAP i andre kvartal. Dette er en reduksjon på 1 200 fra året før. Nedgangen gjelder alle aldersgrupper, foruten dem i aldersgrupper 60 og eldre, hvor det er en svak økning på rundt 2 prosent. For dem i aldersgruppen 18 til 29 og 30 til 39 år ser vi en nedgang på rundt 14 prosent i antall som slutter å motta ytelsen.
Flere med psykiske lidelser
For diagnosegruppen «allment og uspesifisert» var det en økning i antall mottakere på 15,5 prosent, noe som utgjør rundt 1 400 flere personer på AAP, sammenliknet med fjoråret. Størst økning var det allikevel for psykiske lidelser hvor 4 600 flere personer mottok AAP.
– Vi ser en økning i antall mottakere for de fleste diagnosegrupper, på tvers av aldersgrupper. Det er allikevel en klar tendens til at antall med psykiske lidelser øker spesielt blant de unge, mens for dem i aldersgruppene over 40 år utgjør personer med «allment og uspesifisert» samt muskel-, og skjelettlidelser en større andel. Blant dem med psykiske lidelser er det en spesielt stor økning i antall med posttraumatisk stresslidelse. Vi ser samtidig en økning i antall med fibromyalgi, samt «slapphet og tretthet», sier Holte.
Størst økning i Oslo
Antall personer i Oslo som mottok AAP, økte med nær 1 700 personer eller 10,6 prosent, fra fjoråret. Det innebærer at over 17 800 personer nå er registrert med AAP ytelse i Oslo. Oslo har allikevel fortsatt færrest mottakere, målt som andel av befolkningen i aldergruppen 18 til 66 år, med rundt 3,6 prosent, mot 4,3 prosent i landet for øvrig. Blant de øvrige fylker var det en stor økning i Nordland (10,1 %), Vestfold og Telemark (9,4 %) og Viken (9,2 %). Agder er fortsatt det fylket med høyest andel mottakere, med 5,4 prosent av befolkningen i aldersgruppen 18 til 66 registrert som AAP mottakere.
– For enkelte fylker ser vi en sammenheng mellom en økning i antall personer som mottar AAP, og hvor stor andel av dem som nærmer seg maksperiode. Deler av økningen kan da skyldes at noen flere har fått vurdert retten til AAP på bakgrunn av nytt regelverk og at flere blir værende på ytelsen, sier Holte.
For mer informasjon, kontakt pressevakta på telefon 400 03 144.
Fakta
Forlengelse av perioden med arbeidsavklaringspenger (AAP)
Fra og med 1. juli 2022 er det også gjort endringer i «karensbestemmelsen». Endringene innebærer en oppheving av bestemmelsen som har medført at personer i de fleste tilfeller må ha ventet 52 uker før det er mulig å søke arbeidsavklaringspenger på nytt dersom de har gått ut maksimal stønadsperiode.
Les mer på nav.no om hvem som kan ha rett til AAP