Undersøkelse av systematiske rettsanvendelsesfeil i Nav
Undersøkelse av hvordan Nav retter systematiske rettsanvendelsesfeil.
Oxford Research har gjennomført en undersøkelse av systematiske rettsanvendelsesfeil i Nav, på oppdrag for Arbeids- og velferdsdirektoratet. Formålet har vært å fremskaffe kunnskap om hvordan Nav utreder og retter systematiske rettsanvendelsesfeil i Navs praksis – såkalte feilsaker. Den overordnede problemstillingen har vært om dagens fremgangsmåte er hensiktsmessig og god nok til å sikre etterlevelse av regelverket.
Undersøkelsen bygger på et omfattende datagrunnlag: Dokumentstudier, intervjuer med strategiske aktører, møteobservasjon og en casestudie.
Nav har en mer systematisk tilnærming til feilsaksarbeid etter EØS-saken
Ifølge rapporten har juridisk metode og systematisk feilsaksarbeid fått betydelig mer oppmerksomhet i Nav i etterkant av EØS-saken. De siste to-tre årene har Nav utviklet en mer systematisk tilnærming til feilsaksarbeid, blant annet gjennom å utarbeide rutiner og løsninger i støttesystemer. Dette arbeidet pågår fortsatt. Rutinen ser ut til å fungere best når feilsaken er forholdsvis avgrenset, og teamet som arbeider med en løsning, ikke er for stort. Når feilsaken vokser i omfang og kompleksitet, øker også behovet for prosessfaglig kompetanse.
Etter EØS-saken har Navs rundskrivsarbeid blitt mer systematisk og tydeligere rettslig forankret. Navs lovforståelse og praksis skal nå kommuniseres til etaten i stort via rundskrivene, og praksis skal være forankret i rettskilder som inkluderer rettsavgjørelser. Rundskrivene skal dermed ikke bare styre praksis, men også begrunne Navs lovforståelse. I tråd med nytt rundskrivskonsept ser man en markant økning i antall henvisninger og begrunnelser forankret i rettskildene, ikke minst rettsavgjørelser. Samtidig finner teamet fra Oxford flere eksempler på feil i rundskriv, og unødig lang tidsbruk når rundskrivene skal rettes.
Oxford Research anbefaler at Nav prioriterer feilsaksarbeidet enda tydeligere
Teamet fra Oxford Research anbefaler at feilsakene må bli enda tydeligere prioritert av direktoratet, for eksempel ved at det synliggjøres i relevante styringsdokumenter. Et annet forslag er å etablere et innsatsteam som skal ha ansvar for å følge opp feilsaker, og som sitter tett på ledelsen. Ifølge rapporten bør Nav også investere ressurser i å hente ut mest mulig læring fra feilsakene, noe man ikke bruker nok tid på i dag.
Les hele rapporten Undersøkelse av systematiske rettsanvendelsesfeil i Nav
Fakta
- Undersøkelsen er gjennomført i perioden juni 2024-juni 2025.
- I datainnhenting og analysearbeid har Oxford Research lagt to perspektiver til grunn:
- Kildeperspektivet belyser hvilke endringer som er gjort i rundskriv, programkode og lokale rutiner, og i hvilken grad disse harmonerer med hverandre på ulike tidspunkt.
- Det organisatoriske perspektivet vektlegger hvordan Nav har løst den praktiske håndteringen av feilsaksarbeidet og hvordan kommunikasjonen har vært mellom de ulike aktørene i Nav.
- Undersøkelsen bygger på dokumentstudier, intervjuer og møteobservasjon. I tillegg har Oxford Research gjennomført en casestudie av sju feilsaker. Totalt er 30 informanter intervjuet i forbindelse med casestudien. Noen er intervjuet flere ganger, ettersom de har vært involvert i flere feilsaker.