Bedriftene i Telemark har mer positive forventninger til økt rekruttering i år enn de hadde i fjor. Mens landet forventer en stabil utvikling, forventer virksomhetene i Vestfold og Telemark økt rekruttering.
– Det er gode nyheter at virksomheter i Telemark er mer positive til sysselsettingsutviklingen. Spesielt positive til oppbemanning er bransjene eiendomsdrift, bygg- og anlegg, kommunikasjon og industri. Virksomhetene selv melder at det er cirka 950 ledige stillinger, hvor de ikke har fått tak i ønsket arbeidskraft eller riktig kompetanse. Det betyr at det er store muligheter for å komme i jobb. Ta kontakt med Nav om du trenger hjelp, oppfordrer direktør i Nav Vestfold og Telemark Anders Anundsen.
Mange næringer er optimistiske
Navs bedriftsundersøkelse kartlegger etterspørselen etter arbeidskraft de neste 12 månedene. 681 bedrifter i Telemark svarte på undersøkelsen, og resultatene gir derfor en god indikasjon på trender og endringer i arbeidsmarkedet.
27 prosent av bedriftene forventer å øke antall ansatte i sin bedrift det kommende året, mens ni prosent forventer å nedbemanne.
De mest positive bedriftene er innen eiendomsdrift, forretningsmessig og faglig tjenesteyting, bygg- og anleggsvirksomhet, informasjon, kommunikasjon og industri.
De fleste forventer stabil sysselsetting
64 prosent av bedriftene svarte at de forventer et uendret antall ansatte det neste året. Derfor er hovedinntrykket at bedriftene også i årets undersøkelse regner med stabil sysselsetting.
Rekrutteringsproblemer
Undersøkelsen avdekker at det er en mangel på arbeidskraft i fylket, og at det er 959 stillinger i Telemark hvor arbeidsgivere har forsøkt å få tak i arbeidskraft, men ikke fått tak i den kompetansen de hadde behov for.
20 prosent av bedriftene i årets undersøkelse svarte at de i løpet av de siste tre månedene hadde forsøkt å rekruttere arbeidskraft uten å få tak i personer med ønsket kompetanse, eller at de har ansatt noen med lavere eller en annen kompetanse enn de søkte etter.
Størst rekrutteringsbehov innen helse- og sosialtjenester
Helse- og sosialtjenester er den bransjen som har størst rekrutteringsproblemer i Telemark. Sammen med overnattings- og serveringsvirksomheter er det disse to bransjene som i størst grad ansetter noen med lavere eller annen kompetanse enn de søkte etter.
– Det kan være lurt å satse på jobb i en bransje som har behov for arbeidskraft, som helse- og sosialbransjen. Er du glad i mennesker, er dette et trygt jobbvalg med behov for folk fremover, sier Anundsen.
Bedrifter med rekrutteringsproblemer blir bedt om å oppgi hvilke yrker de ikke har fått rekruttert personer til. Det er størst mangel innen helseyrker hvor det er mangel av helsefagarbeidere, sykepleiere og legespesialister. Det er også mangel på ulike fagarbeidere som kokker, servitører, frisører og sveisere.
Stor mangel på fagutdannede
Mangelen på arbeidskraft er størst for de med utdanning innen fag og yrkesopplæring. Det er nest mest mangel på arbeidskraft med universitets og høyskoleutdanning på bachelornivå.
Les rapporten (word)