I 2020 ble Josefine Tafjord butikksjef for KIWI Økernveien. Samtidig startet hun et nært og godt samarbeid med Nav Bjerke. Samarbeidet har utviklet seg til å gi mange mennesker mulighet for inkludering i arbeidslivet og jobb, og opplæring i hvordan det er å jobbe i butikk og hos KIWI.
Samarbeidet har ikke bare vært med Nav Bjerke, men også med Bydel Bjerke, hvor Josefine har vært med på å skape sommerjobbtilbud for ungdom, og muligheter for personer i samarbeidsbedrifter.
- Jeg ser det som en viktig del av min jobb å bidra til at flere får muligheten til å komme seg inn i arbeidslivet. Jeg ønsker å være en del av løsningen, gi folk en sjanse, og vise hvordan det er å jobbe innenfor Kiwi-systemet. Det får vi til sammen med Nav Bjerke, forteller Tafjord.
Alt i alt har dette bidratt til å gi en stor variasjon i arbeidsmuligheter for en rekke personer med ulik bakgrunn og ulike behov.
En drøm av en samarbeidspartner
- Josefine i KIWI Økernveien er en drøm av en samarbeidspartner. Dette er et flott eksempel på en inkluderende arbeidsgiver, og vi ser hvor godt egnet vanlig arbeidsliv er som arena for kvalifisering og arbeidstrening, sier Einar Lødemehl, enhetsleder ved Nav Bjerke.
Godt samarbeid med arbeidsgivere i vanlig arbeidsliv går til kjernen i Nav sitt samfunnsoppdrag. Navs mål er å gi arbeidssøkere erfaring og kompetanse som bidrar til at de får en varig tilknytning til arbeidslivet.
- Det er utrolig gledelig å erfare at Josefine gjennom samarbeidet vårt ikke bare har bidratt til at noen av våre arbeidssøkere får seg en jobb, men også at de trives, får utvikle seg og blir gitt muligheter i KIWI -systemet, sier Einar.
Han legger til at Nav er proffe på samarbeid med arbeidsgivere som trenger arbeidskraft, og at han ønsker enda flere arbeidsgivere fikk erfare dette. I samarbeidet med KIWI har Nav brukt mange av sine virkemidler for å hjelpe folk inn i jobb.
- Vi har mye å bidra med, og mange gode virkemidler. Men viktigst av alt - vi har et utrolig mangfold av gode kandidater til ledige stillinger innenfor mange ulike bransjer og yrker.
Sneha og Laity fikk muligheten og fast jobb
To av de som har fått muligheten hos Josefine og KIWI i Økernveien, er Sneha Bhowmick og Laity Dandeh Njie.
Sneha er opprinnelig fra India. Som 30-åring fikk hun hjelp til å komme i jobb fra sitt lokale Nav-kontor i Oslo. Nå, fem år senere, er hun assisterende butikksjef hos Josefine.
I hjemlandet jobbet hun innen IT-bransjen med analyse og rapportering, noe hun også kunne tenke seg i Norge. Men tross god erfaring, var det ikke så lett å få seg jobb i Norge når hun ikke kunne språket eller landet.
Inngangsbilletten ble et Nav-kurs, Arbeid og kommunikasjon. Gjennom dette Nav-kurset fikk hun arbeidstrening i 8 måneder hos KIWI, før hun begynte i en 60 prosent stilling som låseansvarlig.
- Jeg trives veldig godt i jobben, og er takknemlig for muligheten jeg fikk via Nav i Oslo og hos KIWI. Det var noe helt annet enn jeg først hadde tenkt meg, men jeg fikk muligheten til å prøve meg i en ny bransje, lære bedre norsk og utvikle meg videre. Det å være i arbeidslivet gjør at du lærer nye ting, møter nye mennesker, og nye dører og muligheter åpner seg. Det har inspirert meg, og jeg ønsker å bli butikksjef på sikt, forteller Sneha Bhowmick.
Før Sneha Bhowmick, startet Laity Dandeh Njie i språkpraksis hos KIWI med Josefine som butikksjef. Han fikk muligheten via sitt lokale Nav-kontor i Oslo. I arbeidstreningen snakket han med kunder og kollegaer, og lærte språket mye raskere enn han gjorde på skolebenken, forteller Laity.
I dag jobber han i en full, fast stilling som frukt- og grøntansvarlig. Hans tips til de som kommer til Norge og ikke snakker norsk, er å se muligheter i det ordinære arbeidslivet. Arbeidstreningen via Nav-kontoret var en døråpner for ham, både for å lære seg språket og få seg jobb, forteller Laity.
- Jeg trives veldig godt i KIWI, spesielt med Josefine som sjef. Josefine har lært meg mye norsk, hun er den beste sjefen! Jeg hadde lang erfaring fra butikkarbeid i England og kom raskt inn i oppgavene, men hadde behov for språktrening og opplæring i det norske arbeidslivet. Det fikk jeg gjennom Nav og KIWI, forteller Laity.
Vinn-vinn for KIWI og arbeidssøkerne
Josefine ser på samarbeidet som en vinn-vinn-situasjon, hvor både arbeidssøkerne og butikken får utbytte.
- For arbeidssøkerne gir det en mulighet til å opparbeide seg erfaring og ferdigheter som kan åpne dører for videre arbeid, mens for KIWI Økernveien gir det tilgang til talentfulle og motiverte medarbeidere, sier Josefine.
Gjennom samarbeidet har hun og andre KIWI-butikker fått ansatt flere dyktige kandidater, også i ledende stillinger i butikken. Flere av kandidatene som har vært innom arbeidspraksis eller språkpraksis, har også fått jobb hos andre arbeidsgivere.
Opplæringen i KIWI-butikken er grundig, og kandidatene får muligheten til å lære om varepåfylling, frukt og grønt, kassearbeid, samt andre butikkoppgaver som er nødvendige for driften.
For å støtte kandidater som ønsker å lære norsk, sørger Josefine for tilrettelegging, slik at de får mulighet til å praktisere språket med både kolleger og kunder.
- Jeg er stolt av at samarbeidet har kunnet bidra til at mange har fått et fast fotfeste i arbeidslivet, sier Josefine.
Oppfordrer andre arbeidsgivere til å følge deres eksempel
- Jeg er svært fornøyd med de kandidatene vi og Nav Bjerke har samarbeidet om. Det er viktig å inkludere folk inn i arbeidslivet slik at flere kommer i arbeid. Mennesker er også en viktig del av KIWIs bærekraftsarbeid, sier Josefine.
Hun oppfordre andre arbeidsgivere til å følge hennes og KIWIs eksempel og samarbeide med Nav for å gi flere dyktige og engasjerte arbeidssøkere muligheten til å komme inn i arbeidslivet.
- Ved å være inkluderende kan flere få en sjanse til å vise hva de kan. Dette er en vinnende løsning for både arbeidstakere og arbeidsgivere, sier Josefine.
Og Nav erfarer at folk ønsker å jobbe, sier enhetsleder ved Nav Bjerke, Einar Lødemehl:
- Vi vet hvor viktig jobb er for trivsel, helse og inkludering i samfunnet. Barn har godt av å ha voksne forbilder som jobber, og barn lykkes bedre selv med skole og utdanning når de har foreldre som er i arbeid. For Nav er derfor arbeid en nøkkel til så mye mer enn bare inntekt, sier Einar.
