Jobbsøkertips
Intervjuet
Tips til hvordan komme i gang med jobbsøking så raskt som mulig.
Innhold på siden
Jobbintervjuet kan virke skummelt. Er du godt forberedt, senker du skuldrene.
Det tradisjonelle intervjuet ansikt til ansikt med en arbeidsgiver er fortsatt det mest vanlige, men det finnes flere intervjuformer.
Er det et tradisjonelt intervju, telefonintervju, videointervju eller et gruppeintervju?
Personlighets- og ferdighetstester kan også være en del av intervjuprosessen. Det er vanlig med flere intervjurunder, noen ganger med både intervjuer og tester.
Noen bedrifter erstatter førstegangsintervjuet med en «rekrutteringsdag» der du skal jobbe med å løse ulike case, presentasjoner og speed-intervjuer.
Intervjuer vil være forskjellige, men selv om det er intervjueren du i hovedsak forholder deg til bør du vise at du oppfatter at de andre er til stede og at du anerkjenner dem. Gi alle et godt håndtrykk før og etter intervjuet.
Du kan også bli intervjuet av et rekrutteringsbyrå på vegne av arbeidsgiveren.
Hvis arbeidsgiveren synes du er en interessant kandidat til en stilling, vil han eller hun kalle deg inn til et intervju. Hensikten med med intervjuet er å bli bedre kjent med deg som person.
I intervjuet skal du overbevise arbeidsgiveren om at du passer inn i bedriften og at du er et trygt valg. Tenk igjennom hva du vil svare på spørsmål før du møter opp til intervjuet.
Mange spørsmål går igjen fra intervju til intervju. Her kan du se en fin oversikt over vanlige spørsmål du kan få på et intervju.
Er det et spørsmål du føler du ikke har et godt svar på under intervjuet, ta deg tid og svar så godt du kan. Det viktigste er at du er deg selv. Ikke vær beskjeden, dette er en god anledning til å vise hvem du er.
Tenk gjennom dine egne grenser for hvor privat du vil være. Arbeidsgiver har ikke rett til å vite politisk orientering, seksuell legning, hvilken religion du tilhører eller om du er fagorganisert.
For flere tips til jobbintervjuet på manpower.no.
Forbered et par ting du kan svare kort og greit på. Du trenger ikke fortelle mye om personlige forhold. Du skal bare formidle litt selvinnsikt og vise at du kan snakke om ting du trenger å jobbe med på en rolig og avslappet måte.
Forbered en liste med dine sterke egenskaper. Hvis du synes det er vanskelig, tenk på hva andre vil beskrive som dine sterke sider.
For hver sterk egenskap, skriv ned et eksempel fra din karriere eller fritid der du har brukt og fått vist denne egenskapen. Skriv så ned hvordan du tror du kan få brukt de sterke egenskapene dine hos den nye arbeidsgiveren.
Forbered en kort, muntlig presentasjon som viser hvem du er som person, dine personlige egenskaper og interesser. Legg vekt på det du ikke har skrevet i CV-en og søknaden, det som sier noe om deg som menneske.
Gå gjennom stillingsannonsen, søknaden og CV-en din på nytt før intervjuet.
Hvis du blir innkalt til ett eller flere intervjuer, vil du på et tidspunkt få spørsmål om hva slags forventninger du har til lønn. Det kan derfor være lurt å forberede seg på hvordan du ønsker å svare.
Ofte vil lønn først være et tema på et annengangsintervju, eller hvis du får tilbud om jobben. Les mer om lønnsspørsmål på karrierestart.no.
I noen bransjer og stillinger er det er vanlig å gjennomføre flere intervjurunder. Hvis du blir kalt inn til andre- og tredjegangsintervju, bør du spørre om det er noe spesielt du skal forberede deg til. Du bør også tenke over førstegangsintervjuet. Hva gikk bra, og hva gikk dårlig?
Som forberedelse til andregangsintervju kan en arbeidsgivere gi deg tester og hjemmeoppgaver for å se hva du kan og hvordan du løser oppgavene.
Målet med andregangsintervjuet er å bli bedre kjent med deg og dine egenskaper, kvalifikasjoner og ferdigheter. Arbeidsgiveren ønsker å finne ut om du er riktig person for jobben.
Hvis du har forberedt en oppgave, kan du bli bedt om å presentere denne. Se manpower.no for tips til andregangsintervju.
Førsteinntrykket kan avgjøre om du får jobben, tenk gjennom hvordan du ønsker å framstå.
Tilpass antrekket ditt til jobben du søker på. Rene, hele og pene klær forsterker inntrykket av deg som en seriøs kandidat.
Legg vekt på personlig hygiene, vær nydusjet og nybarbert, dropp røyken og ha et generelt velstelt ytre. Bruk deodorant eller annen godlukt, men ikke overdriv. Et fast håndtrykk og god blikkontakt gir et tillitvekkende inntrykk.
Husk hvilken avdeling du skal til og hvem som er kontaktperson for stillingen. Ta med deg notater, CV, søknad, attester og vitnemål til intervjuet. Ha et sett med kopier som arbeidsgiveren kan få.
Still spørsmål som viser at du er nysgjerrig og har forstått hva som er viktig for denne arbeidsgiveren.
- Ta med gode spørsmål som viser at du har forberedt deg til intervjuet.
- Følg godt med og vis evne til å lytte.
- Vær opptatt av å møte arbeidsgiverens forventninger og behov.
- Still spørsmål eller kommenter når dette er passende, men unngå å avbryte intervjueren.
- Vær forberedt på overraskende spørsmål.
- Vent med spørsmål om lønn til den som intervjuer deg tar opp temaet.
Les mer på manpower.no.
Hvordan gikk intervjuet? Finn forbedringspunkter og gjør det enda bedre neste gang.
Hva fungerte godt og hva fungerte mindre bra? Hvor god var du til å lytte? Stilte du relevante spørsmål til arbeidsgiver? Ga du klart uttrykk for at du var interessert i jobben? Klarte du å knytte interesser, utdannelse og erfaring til jobben? Fikk du frem de sidene ved deg selv som var viktige for jobben? Hvor godt forberedt var du? Hva kan du gjøre annerledes neste gang?
Ta kontakt med arbeidsgiveren hvis du ikke fikk jobben. Du kan få tilbakemeldinger som hjelper deg videre. Du har ikke krav på en slik tilbakemelding, men mange arbeidsgivere vil kunne gi deg det.
Oppdatert 10.06.2024