Publisert 19. april 2023 | Oppdatert 19. april 2023
Med trening på sykkel og i treningslokaler som sosial møteplass, skal åtte unge deltagere styrke sin fysiske og psykiske helse i løpet av ett år. Det hele avsluttes med en ukes sykkeltur i august 2023.
"Psykt bra sykkeltur" er et samarbeidsprosjekt mellom Bedre Hjerter, Mental helse Moss og omegn, Fontenehuset, Kirkens bymisjon og NAV Moss. Målet med prosjektet er å få unge mennesker til å forstå sammenhengen mellom psykisk og fysisk helse, samtidig som de bygger teamfølelse.
Tenke nytt
– Å tenke forebyggende aktiviteter på tvers av frivillighet og offentlige instanser er nye veier å gå i inkluderingsarbeidet. Vi skal hjelpe de som står i et utenforskap, og dette er en kjempefin arena for å bli inkludert. Jeg er stolt og ydmyk for at vi får lov til å være med på dette, sier Katarina Gulin, leder ved NAV Moss.
Fornøyde deltagere
Vi spør Audun og Vegard, to av deltagerne, om hva de synes om å være med på sykkelprosjektet. – Dette er en trygg arena, sier Audun. Det er ikke flaut å være ærlig om hvem man er, og så er det veldig gode treningsøkter. – Vi får ta ting i eget tempo. Det er fint å ha et sted og samles og hvor vi kan trene sammen, sier Vegard.
Brukerstemmen er viktig
Avdelingsleder ved Moss Tverrfaglig Ung, Hege Aatangen, forteller litt om bakgrunnen for at NAV Moss koblet seg på. – Vi fikk høre om "Psykt bra sykkeltur", og tok derfor kontakt med Kenneth Bush ved Bedre Hjerter. Vi syntes det virket spennende å kombinere fysisk trening med psykisk helse, og det treffer målgruppen vår som er unge under 30 år. Det er også viktig for oss å få med brukerstemmen, derfor har disse deltagerne vært fokusgruppe for oss.
– Vi har spurt dem underveis om hva vi i NAV kan bli bedre på, og hva de ønsker fra oss. Vi får gode innspill som vi tar med videre, slik at vi også kan utvikle oss, sier Maria Skedsmo som sitter i styringsgruppa til prosjektet.
Dag Erik Pedersen, pårørende og pappa
I forrige uke fikk deltagerne besøk av tidligere proffsyklist Dag Erik Pedersen. Han skal følge deltagerne underveis mot turen i august.
Hvorfor ville du å være med på dette?
– Jeg føler at dette er et prosjekt som snakker direkte til meg som pårørende og pappa til en sønn som tok livet sitt for tre år siden. Jeg vet hvor viktig mental helse er. Som tidligere syklist ble jeg glad for at denne gruppa valgte sykling som sin idrett. Det er flott at NAV vil være med på dette, og hvis resultatet blir sånn som vi håper på, så kan kanskje prosjektet spre seg til andre deler av landet.
Trening og fellesskap
– "Psykt bra sykkeltur" er bærebjelken i Mental Helse Moss og omegn. Vi håper å hjelpe flere ungdommer på sikt. Dette prosjektet er viktig for å vise at Mental Helse er en aktør å regne med, sier Tommy Winther, leder for Mental Helse Moss og omegn, og styringsleder i prosjektet.
– Prosjektet kan sees i sammenheng med regjeringens folkehelsekampanje for god psykisk helse, Ett av målene der er at man selv skal kunne bedre sin egen psykiske helse gjennom tre enkle grep; aktivitet, samhold og mening, sier Katarina Gulin. – Det er en klar sammenheng mellom disse faktorene og god psykisk og fysisk helse og livskvalitet. Det blir spennende å se effekten av treningen og ikke minst felleskapet deltagerne imellom. Jeg er utrolig stolt av gutta som er med på dette prosjektet, avslutter Katarina.