Publisert 5. september 2024
Legemeldt sykefravær i Innlandet er 6 prosent viser tall for 2. kvartal og det er en økning på 4,1 prosent fra samme periode i fjor. -Sykefraværet i Innlandet fortsetter å øke. Imidlertid ser vi at det høye fraværet i virksomheter innen helse- og omsorgssektoren fortsetter å gå noe ned, sier direktør Bjørn Lien i NAV Innlandet.
Det høye sykefraværet står for en betydelig mengde tapte dagsverk i Innlandet og det er en utfordring i en tid hvor mange bedrifter mangler arbeidskraft, sier Bjørn Lien.
Vi jobber blant annet med aktuelle tiltak og forebygging i mange kommunale sykehjem, hvor fraværet hos ansatte ofte er høyt og gjentagende over tid, påpeker Lien. Blant annet kan graderte sykmeldinger være viktig for å holde kontakten med arbeidsplassen, sier han. Han opplyser om bedrifter også kan ha god nytte av praktiske råd og hjelp i sykefraværsarbeid på nettsiden Idebanken.no.
Det har vært en økning i det legemeldt sykefraværet i alle aldersgrupper unntatt for dem mellom 16-19 år. Det har vært omtrent samme økning i sykefraværet både hos kvinner og menn. Kvinner har nå et sykefravær på 7,9 prosent, mens hos menn er det 4,5 prosent i Innlandet.
Når det gjelder sykefraværet i de fire største byene i Innlandet så har Lillehammer hatt en liten nedgang i det legemeldte sykefraværet med 1,6 prosent fra i fjor. I Hamar har sykefraværet økt med 9,5 prosent og i Kongsvinger med 6,8 prosent. I Gjøvik var økningen kun på 1 prosent fra 2. kvartal i fjor.
Lesja (4 %), Alvdal (4,2 %) og Tolga (4,4 %) har det laveste legemeldte sykefraværet blant kommunene i Innlandet. Det høyeste fraværet er det i Etnedal med 8,5 % og i Nord-Odal hvor det nå er 7,6 % legemeldt fravær. Det er store forskjeller mellom kommunene og dette henger blant annet sammen med type virksomheter i kommunene og alderssammensetning.
Statistikk
Legemeldt sykefravær i Innlandet 2. kvartal 2024 - alle kommuner