Navs omverdensanalyse 2025–2035
Nav-rapport nr. 5 - 2025
Samfunnet endrer seg raskt, og Nav må tilpasse seg nye utfordringer og muligheter. Navs omverdensanalyse 2025–2035 vurderer hvilke samfunnstrender som kan bli de viktigste for Nav mot 2035, hvilke som er mest usikre og hvilke konsekvenser trendene kan få for Nav.
- Les Navs omverdensanalyse 2025–2035 (nettversjon)
- Prøv vårt nye demografiverktøy som gir innsikt i den lokale befolkningsutviklingen
Noen hovedfunn fra analysen:
- Aldring og sentralisering: 4/5 av befolkningsveksten til 2035 kommer i aldersgruppen 67 år og over.
- Økende mangel på arbeidskraft, særlig i helsevesenet. Også mangel på faglærte innen industri, bygg og anlegg og håndverk.
- Økt behov for hjelpemidler, også fordi flere eldre blir boende lenger hjemme, og at flere kan trenge tilrettelegging i arbeidslivet.
- Nedgang i befolkningen i yrkesaktiv alder i over halvparten av kommunene til 2035.
- Kunstig intelligens (KI) sentral i digitaliseringen: Nye muligheter gjelder blant annet løsninger som letter arbeidshverdagen, beslutningsstøtte i saksbehandling og oppfølging og bruk i jobbsøking/rekruttering. KI kan også gi nye hjelpemidler og forbedre språk og tilgjengelighet i tjenestene.
- Endringer i kompetansebehov: I tillegg til aldringen drives endringene av teknologisk utvikling/KI og grønnere økonomi. Ufaglærte ventes i økende grad å være overrepresentert utenfor arbeidsmarkedet. Nav og samarbeidspartnerne våre bør dreie virkemiddelbruken mot kompetanseutvikling og livslang læring.
- Balanse mellom digitalisering og menneskemøter: Navs brukere forventer forutsigbar inntektssikring, sammenhengende tjenester og tett oppfølging med et langsiktig perspektiv. På den andre siden må Nav lykkes med forenkling, automatisering og effektivisering. Det gir behov for en gjennomtenkt balanse mellom menneskemøter og bedre tilpassede digitale tjenester.
- Ny verdensorden, usikkerhet i internasjonal handel og geopolitikk: Økte krav til beredskap i Nav. Nav må ha fleksibilitet og være forberedt på brå endringer i migrasjon og på arbeidsmarkedet. Økte utgifter til forsvar og sikkerhet gir tøffere prioriteringer og større krav til effektivisering. Økende risiko for desinformasjon, cyberangrep og trygdesvindel.
- Økende behov for sosiale tjenester som følge av høyt antall flyktninger. Utvikling i innvandring/integrering og dernest den økonomiske situasjonen viktigste faktorer framover.
- Bedre folkehelse i yrkesaktiv alder taler for færre med helserelaterte trygdeytelser. Fare for utstøting ved omstillinger og tendens til økning i psykiske plager blant unge trekker i motsatt retning.