Endringer i reglene for arbeidsavklaringspenger (AAP)
Fra 1. juli 2022 gjelder nye regler for arbeidsavklaringspenger (AAP).
Det blir tre viktige endringer i reglene:
- Personer som har siste dag på AAP mellom 30. juni og 30. oktober, får automatisk forlengelse til og med 31. oktober.
- Karensåret mellom perioder med AAP fjernes.
- Det er nye regler for hvem som kan få en unntaksperiode.
Mottakere trenger ikke å kontakte NAV
Personer som i dag mottar AAP, trenger ikke å ta kontakt med NAV når nytt regelverk trer i kraft. NAV forlenger AAP-perioden automatisk for personer som har siste dag på AAP mellom 30. juni og 30. oktober. Unntaket er mottakere som får arbeidsevnen avklart før 30. juni.
Oppfølgingen blir ikke påvirket av denne forlengelsen. Du skal fortsatt gjennomføre aktivitetene du har avtalt med veilederen din, og kan ta kontakt i aktivitetsplanen om du har spørsmål om oppfølgingen.
Her finner du mer informasjon om AAP
Fjerner karensår
Karensåret fjernes fra 1. juli. Det betyr at mottakere som har uttømt AAP-perioden sin, både ordinær periode og unntaksperiode, ikke trenger å vente ett år før de kan søke om en ny AAP-periode.
Nye regler for unntaksperiode
Det innføres nye regler for hvem som kan få en unntaksperiode. De nye reglene vil legge vekt på mottakerens muligheter for å øke arbeidsevnen fremover i tid.
Unntaksperiode betyr at enkelte mottakere kan få forlenget AAP-perioden med inntil to år etter den ordinære perioden på tre år.
Bakgrunn for endringer i AAP-regler
Hensikten med endringene i AAP-regelverket er å gi mottakere de beste forutsetningene for å komme tilbake i arbeid, gjennom avklaring av deres arbeidsevne og oppfølgingstiltak.