Flytte seg

Overflyttingshjelpemidler (sklibrett, sklimatte ) kan være aktuelle når barnet forflytter seg. Vurder løftehjelpemidler i god tid. Kommunen bistår med nødvendig opplæring. Viktig at barn og foreldre føler seg trygg i løftesituasjonen. Mobile personløftere har små hjul og egner seg ikke til bruk over terskler. Enkelte typer er sammenleggbare og kan fraktes i bil. Stasjonære personløftere går på skinner i taket; det gjør det mulig å nå hele rommet og overgangen fra rom til rom.

Løfteseler og seil finnes til ulike heistyper og i mange utgaver. Noen seil er laget av et materiale som barnet kan sitte på i rullestolen og dermed forenkle forflytningen. Seil kan spesialtilpasses.Takheis med flyttbar motor gjør det mulig å bruke heis på hytta.

Bade, dusje og stelle seg

Bruk situasjonene på badet til å fremme barnets selvstendighet. Regulerbar servantkonsoll gjør at barn som må sitte foran servant i rullestol eller barnestol / arbeidsstol kommer godt inn under. Tappearmatur som enhåndsarmatur eller blandebatteri med optisk øye gjør barnet mer selvhjulpent.

Ulike manuelle / elektriske regulerbare påkledningsbenker og stellebord gjør at barnet kan delta ved å ake seg eller klatre opp selv. Oppfellbart stellebord er plassbesparende og brukes helst i kombinasjon med personløfter.

For større barn og ungdom er dusj- og stellebord en god løsning. Overflytting direkte fra seng gjør at dusjing, tørking og påkledning kan utføres liggende uten ekstra løft. Badekarbrett og badekarsete gir støtte ved nedsatt balanse. Elektrisk regulerbart badekar kan avlaste hjelpers arbeidssituasjon. Badekarmontert personløfter er et alternativt hjelpemiddel som kan forenkle badingen. Åpen dusj gir bedre tilgjengelighet enn kabinett. Skal barnet stå eller sitte i dusjen finnes det forskjellige dusjkrakker/dusjstoler. Fastmonterte krakker tar liten plass. Støttehåndtak montert på vegg er godt å holde i for barn med nedsatt balanse. Stativer til hårvask gjør det mulig å vaske håret sittende i rullestol eller liggende i seng.

Tips:

 • Bading i varmt vann kan lindre spasmer og smerter.
 • Plastforkle ved lek foran vasken hindrer at barna blir våte.
 • Barn som er redde for vann og såpe i øynene, kan ha glede av svømmebriller.
 • Det finnes badekåper med bleieinnlegg for større barn.

Kle av og på seg

Spesielle sittemøbler (hjørnesete) gir sittestabilitet i gulvsittende. For barn som kles av og på liggende, kan regulerbar påkledningsbenk være nødvendig. Folketrygden dekker grunnmønster til barn med sterkt avvikende kroppsform samt et antall plagg laget etter mønster per år. Se informasjon om klær og sko for funksjonshemmede oginformasjon om håndbeskyttere i Hjelpemiddeldatabasen.Sokker og strømper kan tas av og på ved hjelp av strømpepåtrekker.

Tips:

 • Knepping forenkles ved bruk av borrelås, hemper og glidelås er andre alternativer.
 • Sko kan lukkes med borrelås eller elastiske lisser.
 • Taktil merking og koding av klær og farger kan være til hjelp for svaksynte barn. Ting som hører sammen kan festes med klyper.
 • For barn som kryper, kan det være lurt å forsterke bukseknærne med lommer, gjerne med skumgummi i.
 • Store speil fremmer selvhjulpenhet og kroppsfølelse
 • Trening i av og påkledning gjøres best i naturlige situasjoner. Ha god tid og gå gradvis fram. Start med de enkleste plaggene på overkroppen.
 • Vurder mengden hjelp i påkledningssituasjonen i forhold til barnets og dagens aktiviteter.

Tilkalle hjelp

Hjelpemidler for varsling og indikering sikrer barnet assistanse når barnet er på bad og toalett alene.

På toalettet

Sørg for en god sittestilling under toalettbesøket. Flyttbare toalettstoler , løse toalettseter og kombinert dusj /toalettstol finnes i ulike modeller med diverse støtteanordninger. Ved avvikende kroppsform kan sitteskall støpes og monteres på understell med hjul. Et toalett med spyl- og tørkefunksjon kan bidra til økt selvstendighet. Noen barn er avhengig av urinavledende hjelpemidler og/eller stomier. Legg så tidlig som mulig til rette for at barnet kan delta.

Sklisikring

Bruk av sklihindrende matter eller sklisikre fliser forebygger ulykker på badet. Godt utvalg til feste i dusj/badekar fås i vanlig handel.